Napad na sve koji su protiv ratifikacije Istanbulske konvencije: ‘Konzervativni zastupnici i ultrakonzervativne udruge’

Foto: fah

Na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pozvali su na hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ivan Munjin: U ime obitelji traži da Vlada odustane od ratifikacije i povuče Milanovićev potpis s Istanbulske konvencije

“Nasilje nad ženama u zadnje je tri godine u strelovitom porastu”, ocijenila je predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle, izrazivši podršku premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić za hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije.

> Milanovićeva želja koju je Plenković slijedio: Što donosi ratifikacija Istanbulske konvencije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdila je da se termin ‘rodna ideologija’ koji, kako je rekla, “toliko smeta ultrakonzervativnim i radikalnim građanskim udrugama bliskima Katoličkoj crkvi”, nalazi već u Ustavu.

Rodna ideologija u Kaliforniji: Djevojčica iz škole došla u strahu da će se pretvoriti u dječaka

Po njenom mišljenju pojam roda i rodne ideologije ne predstavlja svjetonazorsko pitanje, već je to isključivo pitanje ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Muško nasilje nad ženama u našoj zemlji ne smije opet i ponovno postati pitanje privatnog problema žene koja živi u nasilju. Privatnost doma i obitelji ne smije postojati ako je došlo do nasilja. Upravo to u svojim javnim istupima žele postići udruge bliske Katoličkoj crkvi. Sačuvati pravo na privatnost i nepovredivost doma na štetu žene ne dolazi u obzir. Ništa ne smije biti iznad prava žene da živi život slobodan od nasilja. Za nasilje je uvijek kriv i odgovoran nasilnik, nikada njegova žrtva”, poručila je Tolle.

> Posljedice rodne ideologije: ‘Transrodni’ muškarac napastvovao žene u skloništima za žene u Torontu

Osvrnula se na izjavu HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić koja je upozorila da definicija roda po Istanbulskoj konvenciji može ugroziti društveno oblikovanje tradicijskih uloga žena i muškaraca u društvu, te ustvrdila kako je u Hrvatskoj dovoljno dobro regulirana prevencija nasilja nad ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ivana Maletić (HDZ): Bolje je da Hrvatska ne ratificira Istanbulsku konvenciju

“Takve izjave nisu istinite i javnost ne smije vjerovati. Maletić i svim konzervativnim zastupnicima i ultrakonzervativnim udrugama bliskima Katoličkoj crkvi poručujemo da vam žene u ovoj zemlji neće dopustiti da nas vratite u srednji vijek, već stečena ženska prava nećete moći ukinuti i dokinuti”, smatra Tolle.

Odgovor na ovaj napad potražili smo u udruzi U ime obitelji.

“Napadaju sve koji se ne slažu s njima. Mi tražimo najbolji mehanizam kako spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, iznosimo argumente zašto nije dobro ratificirati Istanbulsku konvenciju – upravo zbog toga što ona sadrži odredbe koje bi imale loše posljedice na žene, na obrazovanje, na društvo u cjelini, odgoj djece… Smatramo da je to loše rješenje u cjelini, iako sadrži pozitivne odredbe”, komentirao je za narod.hr Ivan Munjin, član Upravnog odbora U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> UiO na javnoj raspravi: Istanbulska konvencija utemeljena je u rodnoj ideologiji

“Ovo pokazuje ideološku usmjerenost Istanbulske konvencije, odnosno grupa koje žele da se ona ratificira bez rasprave i bez uvažavanja doprinosa koje su pokazani u raspravi. Imamo 370 komentara na javnu raspravu, 4/5 građana koji su sudjelovali u raspravi je protiv. U međuvremenu su se i eurozastupnici počeli izjašnjavati protiv, saborski zastupnici, vjerske zajednice, Katolička Crkva… Umjesto da ozbiljno raspravimo koji je najbolje rješenje – a UiO je predlagala da se konvencija ne ratificira, nego da se pozitivne odredbe unesu u zakonodavstvo, a ono većinu njih sadrži – ove udruge zloupotrebljavaju demokratski proces i saborski Odbor za ravnopravnost spolova za ideloška prepucavanja. To nije dobro, treba se naći najbolje rješenje koje je lišeno ideologije, te provoditi dobre mehanizme koji već postoje”, zaključio je Munjin.

O nekoliko činjenica o Istanbulskoj konvenciji i “rodnoj teoriji” za koje UiO smatra da je važno uzeti u obzir u raspravi o ratifikaciji Konvencije možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, hrvatski su se građani na javnoj raspravi o zakonu kojim bi se ratificirala Konvencija izjasnili PROTIV ratifikacije – usred ljeta bilo je više od 300 komentara na portalu e-savjetovanja, od kojih je 4/5 protiv.

> Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Udruga U ime obitelji već je i ranije upozoravala kako Istanbulska konvencija po prvi puta u međunarodni ugovor uvodi i definira termin roda: “’rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce” (čl. 3. c.) te nalaže da će “stranke osigurati provedbu odredaba ove Konvencije, a osobito mjera za zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob…” (čl. 4. 3., usp. čl. 43. i 53. Pojašnjavajućeg izvješća)

>Što je Istanbulska konvencija, koju je željela Vlada Zorana Milanovića, a čiju ratifikaciju najavljuje Plenković?

Nedavno se u Europskom parlamentu glasovalo o Istanbulskoj konvenciji. Od 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu protiv ratifikacije konvencije glasali su Marijana Petir (Nezavisna), Ruža Tomašić (HKS) i Ivica Tolić (HDZ).

Suzdržana je ostala jedino HDZ-ova Ivana Maletić.

Preostalih 7 zastupnika glasalo je za konvenciju. Među njima su SDP-ovci Tonino Picula i Biljana Borzan, Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (GLAS), Davor Škrlec (Nezavisni, bivši OraH) te dvije zastupnice iz HDZ-ova ogranka – Dubravka Šuica i Željana Zovko.

>Tko su HDZ-ove Dubravka Šuica i Željana Zovko koje su u Europskom parlamentu glasovale za Istanbulsku konvenciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.