HRT objavio novi javni poziv za nabavu programa iz vanjske produkcije za koje je prošle godine izdvojio 85 milijuna kuna

Foto: Fah

Hrvatska radiotelevizija (HRT) 15. ožujka objavila je javni poziv za nabavu programa od neovisnih proizvođača (vanjska produkcija) s rokom dostave ponuda do 15. travnja.

Kako je istaknuto u odgovoru Hini, HRT-ov javni poziv za nabavu programa od neovisnih proizvođača odnosi se na proizvodnju dokumentarnih ili dokumentarno – igranih filmova i serijala ili na koprodukciju s HRT-om te na otkup prava emitiranja (licencu).

Osim toga, javni poziv HRT-a odnosi se i na igrani film “najviše produkcijske vrijednosti”, odnosno njegovo licenciranje ili akontacijsku kupnju te proizvodnju igrane serije.

Prof. Nevenka Nekić o cenzuri na javnoj televiziji: ‘Drugovi s HRT-a, gdje su moji filmovi?’

Najnoviji javni poziv HRT-a za nabavu djela iz vanjske produkcije uslijedio je uoči objave izvješća o nabavi djela od neovisnih proizvođača tijekom prošle godine. Prema tom izvješću koje potpisuje glavni ravnatelj Kazimir Bačić, HRT je lani na temelju 548,7 milijuna kuna namijenjenih za proizvodnju televizijskih programskih sadržaja, weba (audiovizualnih djela) i za nabavu stranih programskih sadržaja izdvojila 84,9 milijuna kuna za nabavu djela iz vanjska produkcije.

Evo na koje je vanjske produkcije HRT prošle godine potrošio 84,9 milijuna kuna!

“Slijedom navedenoga, zaključujemo da je u 2018. Hrvatska radiotelevizija ispunila obavezu prema Zakonu o HRT-u jer je ugovorila nabavu programa od neovisnih proizvođača u iznosu od 15,47 posto, a zakonska obaveza iznosi 15 posto”, ističe se u izvješću HRT-a.

Najskuplja ugovorena dokumentarna serija iz prošlogodišnje vanjske produkcije HRT-a bio je ”Predsjednik” o životu prvog predsjednika Franje Tuđmana u produkciji Intermedia grupe Miljenka Manjkasa i autora Gordana Malića za koju je HRT izdvojio 2,48 milijuna kuna ili 248.000 kuna po svakoj od deset planiranih pedesetminutnih epizoda.

Najskuplje plaćena epizoda bila je za serijal ”Za konjima do Crnog mora” u produkciji Antitalenta d.o.o koji vodi Danijel Pek – čak 369.503 kune ili ukupno 1,47 milijuna kuna za četiri epizode.

Ukupno za dokumentarni sadržaj, dokumentarno-igrani film ili serijal lani je privaćeno 11 ponuda u ukupnom iznosu od 10,7 milijuna kuna.

Povjerenstvo HRT-a odabralo je i igranu mini seriju ”Nestali” u produkciji Clinica studio d.o.o u kojoj će za svaku epizodu HRT izdvojiti 1,89 milijuna kuna ili ukupno 7,56 milijuna kuna.

Na javni poziv za igrani film (akontacijsku kupnju) bilo je odabrano šest filmova – ”Duboki rezovi”, ”Zora”, ”Bog u cipeli”, ”Sam samcat”, ”Država” i ”Bischofshofen” za koji će svaki od njih HRT izdvojiti od 200.000 do 500.000 kuna ili ukupno 2,5 milijuna kuna.

S druge strane, HRT je lani sklopio ugovore za čak 47 djela na temelju izravnih poziva za nabavu djela od neovisnih proizvođača ukupne vrijednosti od 43,6 milijuna kuna, od kojih su čak 32 zabavnog sadržaja, dokumentarnog i dramskog njih sedam, a kulturnog i znanstveno-obrazovnog njih samo tri.

Najskuplji tako nabavljeni sadržaji su dramske serije – druga sezona ”Novina” za koju je HRT izdvojio 11,94 milijuna kuna za jedanaest 55-minutnih epizoda ili za svaku 1,08 milijuna kuna i, između ostaloga, treća sezona ”Crno bijelog svijeta” s 12 epizoda po cijeni od 11,89 milijuna kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina