Prof. Banac: ‘Bleiburg nije kontroverzan – što nam govori Huda jama i ženske pletenice u njoj?’

Foto: snimka zaslona

Povjesničar Ivo Banac za N1 govorio je o današnjoj presudi lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, ali i o zabrani održavanja komemoracije na Bleiburgu koja je stigla iz Austrije.

Dr.sc. Banac ističe da “nema razloga da se pokroviteljstvo mijenja kako se mijenjaju poliitčke stranke na vrhu… Nema razloga da Bleiburg bude kontroverzan. Mi znamo što se dogodilo, znamo tko je to napravio. Ako želimo biti revizionisti možemo naći razne isprike za to. Goldstein kaže da žene nisu ubijane. Što su one pletenice iz Hude jame? Želimo li reći da su monstrumi koji su zazidali ljude u Hudoj jami humaniji i manje monstrumi od onih koji su slične stvari radili u Jasenovcu?”

Ivica Šola: ‘Komemoracija na Bleiburgu za desetke tisuća ubijenih civila, žena i djece te vojnika, nije prikladna za modernu austrijsku crkvu’

O mogućim razlozima zabrane iz Austrije Banac navodi da “u Austriji vlada danas sukob oko toga što predstavlja trenutna austrijska vlada. Želi li ona na primjeru koji se Austrije ne tiče pokazati stanovite apologetske skolnosti, mislim da bi to bio pravi razlog. Odgovor Katoličke crkve u Hrvatskoj je neadekvatan, trebalo je mnogo otvorenije reći što se time želi.”

Kuščević poput Plenkovića okrivio Hasanbegovića za odluku Koruške biskupije o Bleiburgu: ‘Njegovi nastupi pridonijeli su tome’

Dr.sc. Banac tvrdi da se želi “derogirati cijelo pitanje sjećanja na mrtve. To ne možete zabraniti s crkvenog stajališta. Austrijska crkva se nalazi u neobranjivom prostoru u konačnici…Ono što se dogodilo nije kontorverzno, kao što nije kontorverzno ni ono što se dogodilo u Jasenovcu. Nema nikakve kontroverze. Goldstein kaže da je sve bilo u redu što se tiče jasenovačke ceremonije do Oreškovićeve vlade i izbora Kolinde Grabar-Kitarović i ustašizacije Hrvatske. Ja nisam primijetio nikakvu ustašizaciju Hrvatske.”

Zločin iz Jasenovca ne može danas dovoditi u pitanje hrvatsku državnost

Banac smatra da ustaštvo ima i drugi kontekst od onoga kako ga se tumači.

“To je pokret koji je izašao uz onoga to se događalo u Jugoslaviji 30-ih što je izazivalo otpor. Sličan onome Irske armije za vrijeme Prvog svjetskog rata. Eskalirao je u jednom pravcu jer su mogućnosti savezništva bile kakve su bile .U javnosti se kod nas ne očekuje razmišljanje nego zauzimanje stava koji je uvijek nepomirljiv… Sva težina zločina iz Jasenovca ne može danas dovoditi u pitanje hrvatsku državnost, a ima onih koji to upravo rade.”, izjavio je Banac za N1.

O Karadžiću i Daytonskom sporazumu

Banac je za Karadžić izjavio da je ostao “jedna mediokritetska ličnost s prošlošću koja ne obvezuje na ništa kao glavni akter spora koji u ovom trenutku nema rješenja. Žalosna priča.”

No ističe da je sud u Haagu napravio dobru stvar zbog dokumentacije dokaza. “Prikupili su mnoštvo dokumenta i dokaza. Ta arhivska zbirka će ostati onima koji žele naći stvarno objašnjenje za ono što se događalo u BiH, Hrvatskoj, Kosovu. Ništa misteriozno, mi znamo otkud i od koga je to krenulo, ali mnoštvo detalja koji ilustriraju politiku su tu za nekoga tko želi dokučiti odgovore.”

Tko su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, tvorci tzv. “Republike Srpske”?

O radu suda u den Haagu Banac ističe da “sam haški proces nije razmišljao o tome što radi. Posljedice su, vidimo, nikakve jer imamo više primjera poput Bosne koji su se dogodili nakon toga u Africi i ništa se ne događa. Danas sam potpuno hladan jer vidim da je to jedan urušeni proces, nešto što nije uspjelo jer su mnogi odlučili da nije to baš tako važno.”

Danas izricanje pravomoćne presude ratnom zločincu Karadžiću: Odgovoran za progon, deportacije, istrebljenje Hrvata i Bošnjaka…

Banac naglašava da “Daytonski sporazum nije bio predviđen kao trajno rješenje za BiH, trebalo je to biti kratko razdolje koje će staviti ad acta ono što se dogodilo. On je postao vrsta slijepe ulice i odnosi između političkih rukovodstava u BiH su na razini tajnog rata.”

“Ne puca se i to je za međunarodnu zajednicu najvažnije, ali sve drugo je jedna vrsta latentnog sukoba.”, zaključio je Banac za N1.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1