‘Hrvatska može bolje’ Šustarovu najavu imenovanja nove ekspertne radne skupine prozvala – neregularnom

Organizacije civilnog društva i Sindikat hrvatskih učitelja okupljeni u Inicijativu “Hrvatska može bolje” oštro su u četvrtak osudili i neregularnom ocijenili najavu tehničkog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustara o imenovanju nove ekspertne radne skupine koja bi trebala upravljati javnom raspravom o prijedlozima kurikula izrađenim u cjelovitoj kurikularnoj reformi.

“Ovaj potez je protivan unaprijed određenim transparentnim procedurama definiranim Strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije zakonima, te pratećim pravilnicima i dokumentima. U strategiji je jasno navedeno da je za formiranje ekspertne radne skupine nadležno Povjerenstvo za praćenje i provedbu strategije, koje bira članove temeljem javnog poziva, čega se ministar Šustar nije pridržavao”, ističe inicijativa u priopćenju.

Napominju da ne postoji normativna podloga za otvaranje javne rasprave jer trenutni Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama ne prepoznaje kurikul kao pojam već samo nastavne planove i programe. Podsjećaju da je na važnost i hitnost promjene zakona već više puta upozoravano od različitih stručnjaka i tijela, no “nadležno Ministarstvo nije našao shodnim te promjene uistinu i pokrenuti”.

“Tehnička Vlada i njen tehnički ministar nema ovlasti imenovanja novih članova skupina i radnih tijela koji će dugoročno utjecati na Hrvatsku, a pogotovo ne ministar Šustar koji je svojim dosadašnjim potezima opstruirao reformu, da bi joj sada nanio dodatnu štetu pokušavajući brzinski u proces uključiti ljude mimo procedura i pravila koja su predviđena ključnim dokumentima”, navodi inicijativa.

Podsjećaju tehničku Vladu i tehničkog ministra obrazovanja da je “50.000 građana i građanki, zajedno s organizacijama civilnoga društva i sindikatima, upozorilo da žele obrazovanje kao nacionalni prioritet te da se obrazovne reforme trebaju temeljiti na stručnosti i transparentnosti, a ne na politikantskim ili interesnim posezanjima”.

Najavljuju da će u predizbornoj kampanji tražiti da se naglasi važnost obrazovanja i predstave planovi za nastavak započete cjelovite kurikularne reform,e koja se treba nastaviti na planiran način, s istim timom te istom razinom stručnosti i transparentnosti.

Šustar je u ponedjeljak najavio da će uskoro biti imenovano novo tijelo koje će koordinirati javnu raspravu o cjelovitoj kurikularnoj reformi, ponovivši da se reforma nastavlja. “Mi sada ulazimo u javnu raspravu koju mora koordinirati novo tijelo na čijem će čelu biti novi ljudi i uskoro ćete saznati njihova imena”, rekao je Šustar novinarima pred Banskim dvorima.

Rekao je da takva imenovanja jesu u ovlastima tehničke Vlade, te podsjetio da je i bivši ministar Mornar na isti način produljio djelovanje ekspertnoj radnoj skupini.

Podsjećamo, službeno su se kao oganizatori Facebook inicijative “Hrvatska može bolje”, koja građane na sve moguće načine pokušava izvući na ulice, deklarirale udruge članice GOOD koordinacije: RODA, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno društvo i Udruga roditelja Korak po korak. Stoga, provjerimo koliko su neke od njih izgubile, tj. s koliko su novaca poreznih obveznika financirane od strane prethodne Vlade. Više pročitajte OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah