Jokić od Vukušića zatražio ispravak, on mu odgovorio: Za zaštitu djece spreman sam po drugi puta ići u rat

jokić
Foto: fah

Psihijatar dr. Herman Vukušić na Facebook profilu dana postavio je pitanje “zašto Hrvatska i dalje nastavlja medicinski škoditi svojoj djeci”, napominjući kako je i Danska “ograničila pristup hormonalnim i kirurškim intervencijama u postupku spolne tranzicije za djecu i adolescente”. U toj objavi spominje kako se protiv upozorenja digla ljevica i dio interesno/aktivistički vezanih “stručnjaka”, navodeći brata i sestru Jokić – Natašu Jokić Begić koju neki smatraju ”pionirkom transseksualnosti” u Hrvata i Borisa Jokića koji snažno zagovara građanski odgoj. Uskoro je reagirao Jokić koji je od Vukušića zatražio ispravak jer on u javnosti “ne istupa o toj temi”. No, Vukušić je danas objavio odgovor u kojem detaljno objašnjava zašto ga spominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukušić: Zašto Hrvatska i dalje nastavlja medicinski škoditi svojoj djeci?“

Piše kako je nakon Švedske, Finske, Francuske i Velike Britanije i Danska ograničila pristup hormonalnim i kirurškim intervencijama u postupku spolne tranzicije za djecu i adolescente. Dodaje kako su liječnici u njihovom istaknutom medicinskom časopisu “Ugeskrift for Laeger” objasnili oštri zaokret u zdravstvenoj skrbi prema mladima koji za sebe misle da su transrodni. Ubuduće će biti uključeni u programe psihosocijalne podrške.

Danska je do ovog zaključka došla nakon što je doživjela veliki porast mladih koji za sebe tvrde da su transrodni: od 4 pedijatrijski dokumentirana slučaja u 2014, do njih 352 u 2022. godini.

Možda će vas zanimati

Kako je sestra Borisa Jokića stvorila jaki 'transrodni' lobi koji je preuzeo hrvatsku psihijatriju?

Transrodni lobi u Hrvatskoj je ovladao Katedrom za zdravstvenu i kliničku psihologiju gdje radi Nataša Jokić Begić, sestra Borisa Jokića

Istaknuo je da se sličan trend višestrukog porasta mladih koji za sebe misle da su transrodni i kojima je hormonalna blokada puberteta dostupna u maloljetnoj dobi zamjećuje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači „ove godine pokušali organizirati javnu raspravu o tom problemu. Odmah potom mi inicijatori našli smo se na meti svih “objektivnih” hrvatskih medija, uključujući i notorni “Faktograf”, a koji su iz petnih žila osporavali ovaj fenomen, te nas koji su na njega upozoravali (i tražili znanstvene odgovore) počeli prikazivati kao nekakve transfobne desničare“.

Ni pola godine nakon toga, piše Vukušić, HZJZ je proveo detaljnu analizu tih podataka o porasti transrodnosti i potvrdio njihovu točnost.

„S obzirom na to da se u Hrvatskoj nakon našeg javnog upozorenja u cilju obrane ovog štetnog medicinskog eksperimenta digla cijela politička lijeva scena (čast izuzecima!), te dio interesno/aktivistički vezanih “stručnjaka” (spomenuti ću osovinu Jokić-Begić-Jokić, iliti Seka-Suprug-Braco), mislim da je nakon niza europskih primjera koji govore suprotno došlo vrijeme za postavljanje pitanja odgovornim državnim institucijama:
Zašto Hrvatska i dalje nastavlja medicinski škoditi svojoj djeci?“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jokić zatražio ispravak

Nakon Vukušićeve objave, spomenuti Boris Jokić zatražio je ispravak jer o toj tematici nije javno istupao.

Molim Vas da žurno ispravite navedeni upis te isti dostavite medijima jer ste u Vašoj objavi iznijeli neistine zbog kojih mogu imati osobne i profesionalne posljedice…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema o kojoj pišete nije dio mojeg znanstvenog i profesionalnog interesa. Premda često javno istupam, o toj tematici nisam javno govorio. Krajnje je nekorektno od Vas također da me klasificirate kao ‘interesno/aktivistički vezanog stručnjaka’ naročito jer ne imenujete koje su to interesne i aktivističke skupine kojima pripadam ili služim.

Možda će vas zanimati

Tomašević uvodi građanski odgoj u Zagreb - tko je Boris Jokić, jedan od autora?

Zagreb uvodi građanski odgoj kojemu je jedan od autora Boris Jokić

Vjerujem da se ovdje radi o grešci te Vas molim da žurno ispravite navedeno i pošaljete ispravak medijima koji prenose Vašu objavu. U protivnom ću morati iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bih zaštitio osobni i profesionalni integritet“, napisao je Jokić.

Vukušić: Građanski odgoj u nekim svojim elementima zastupa ideje rodne ideologije

No, Vukušić je danas ponovno reagirao i objavio odgovor Jokiću u kojem detaljno objasnio zašto uz njegovu sestru Natašu Jokić Begić spominje i njega.

„Kada sam Vas spomenuo u kontekstu zajedničkog djelovanja Vaše sestre, psihologinje Nataše Jokić-Begić i njezinog supruga psihijatra Dražena Begića, nisam se držao sintagme ‘krv nije voda’, već Vašeg višegodišnjeg zalaganja za uvođenje građanskog odgoja u obrazovne kurikulume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem leži u činjenici da po javnosti dostupnim informacijama, građanski odgoj u nekim svojim elementima zastupa ideje rodne ideologije po kojima se djeca uče da se rode osobe u muškom ili ženskom tijelu, ali se osjećaju suprotno. Više puta su već javno izrečene bojazni da su na ovaj način pod krinkom tolerancije i borbe za prava društveno ranjivih skupina mladi naraštaji izloženi tezama po kojima se već od najranije dobi mogu izjašnjavati po principu svojeg ‘unutarnjeg rodnog samoodređenja’, a koji po zadnjim konzervativnim procjenama sadrži ne samo muški ili ženski, negoli čak 73 roda“, navodi Vukušić.

>Kekin organizirala sjednicu o ‘LGBTIQ manjinskom stresu’; Vukušić: To je licemjerno! Zove aktiviste, ignorira najugroženije

Dodaje da su takve kvaziznanstvene pretpostavke i njihove društvene posljedice danas predmet ozbiljnih kritika, a „na njihovu štetnost po mlade dječje umove trenutno najviše upozoravaju predstavnici LGB populacije koji u (trans)rodnoj ideologiji vide holokaust gay populacije.“

Jokićev članak o masakru u Nashvilleu

Jedna od glavnih posljedica te ideologije „putem socijalnog kontagija (a koji uključuje i obrazovni sustav)“ je nagli porast mladih osoba, piše Vukušić, koje za sebe tvrde da su transrodne i velikim dijelom još maloljetne ulaze u proces hormonalnih intervencija promjene spola.

„Na ovu temu pokušali smo u veljači ove godine otvoriti javno-stručnu raspravu u Hrvatskom saboru, ali tome nam se među prvima vehementno usprotivila Vaša sestra, te je nakon toga sebi nerijetko uzimala slobodu difamacije mojeg osobnog lika i djela, uz poneki komentar iz čisto medicinskih tema, npr. endokrinologije“, dodaje.
Ističe kako je Boris Jokić u svom komentaru “Rezanje korijena: Što je zajedničko krvavim pohodima u Nashvilleu i Vinkovcima?”, sam pokazao „svojevrsnu čudnu političku korektnost po pitanju transrodnih osoba“.

Možda će vas zanimati

RH: Epidemija 'promjene spola' među mladima: Tko su stručnjaci koji im to omogućuju?

Doktor Herman Vukušić prije mjesec dana na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagrebu iznio je podatke o tome da više od 500 djece...

„Tom prilikom ste nedavnu tragediju u Nashvilleu, kada je transrodna osoba izvršila pokolj u osnovnoj kršćanskoj školi pri kojem je stradalo i troje djece, taj događaj po motivima izjednačili sa sumanutim činom patricida u Vinkovcima par dana kasnije, a da niste jednim zarezom otvorili mogućnost kako je zločin u SAD-u potaknut mržnjom spram heteroseksualne kršćanske populacije…

Možda Vam je promakla činjenica da je ubojica u Nashvilleu iza sebe ostavio manifest u kojem detaljno objašnjava motive svojeg čina u preko 20 svezaka? S obzirom na to da isti nije objavljen do današnjeg dana unatoč opetovanim zahtjevima američke javnosti i nekih njihovih političara, možemo s velikom sigurnošću pretpostaviti da su ubojičini motivi bili puno širi od poremećenog uma kako Vi to tvrdite.

Profesore Jokiću, jedna lasta ne čini proljeće, pa tako niti jedan transrodni ubojica koji mrzi heteroseksualne kršćane ne predstavlja sve transrodne osobe“, ističe Vukušić.

„U Hrvatskoj se promjena spola od dijela medija i ‘stručnjaka’ nameće kao jedino rješenje“

Nadalje Vukušić objašnjava Jokiću, s obzirom na njegovo područje rada – obrazovne znanosti i psihologija –, „kako je u gotovo svim kohortama mladih osoba koje se u svijetu trenutno definiraju kao transrodne zabilježen komorbiditet (usporedna pojavnost) s nizom psihijatrijskih stanja poput depresije, tjeskobe, sklonosti samoozljeđivanju, neurodivergentnih pomaka, itd.“

>U RH ‘lista stručnjaka’ koja se nije mijenjala od 2015. traži ‘promjenu spola’ za stotine djece i mladih

Nadalje navodi podataka gay novinara Andyija Ngoa, kojeg su pripadnici Antife skoro nasmrt prebili tijekom demonstracija u Portlandu, da „se gotovo četvrtina svih uhićenih Antifa prosvjednika koji su iza sebe u SAD-u ostavili milijarde dolara pustoši i na desetke ljudskih žrtava deklarira kao transrodne osobe“.

„Ovo sve ne pišem kako bih psihijatrizirao ili demonizirao transrodnu populaciju, već skrenuo pažnju na činjenicu da se ovdje radi o socijalnom fenomenu u okviru kojeg mnogi nesretni mladi ljudi koji imaju problema s kontrolom svojih emocija i nagona i koji nisu uistinu rodno inkongruentni u transrodnosti vide rješenje svojih osobnih tegoba, odnosno postali su žrtve ideologije koja se, između ostaloga, mahnito širi upravo i kroz obrazovno-odgojni sustav.
Tim i takvim ljudima u Hrvatskoj se promjena spola od dijela medija i ‘stručnjaka’ nameće kao jedino rješenje, unatoč činjenici da sve više europskih zemalja odustaje od te prakse i prednost daje psihosocijalnim intervencijama.

>Rijeka uvodi ‘Građanski odgoj’ i u srednje škole: Evo tko stoji iza kurikula

Ova situacija po meni zahtijeva otvorenu i znanstvenu diskusiju uz opći multidisciplinarni konsenzus oko javnozdravstvene strategije, što smo i pokušali inicirati, ali pogodite tko nam se u tome prvi suprotstavio?

Na koncu Vam želim reći da se nemam namjeru s Vama više dopisivati, ali sam potpuno spreman na javno sučeljavanje naših stavova kada god i gdje to Vi želite, a po pitanju zaštite dječje dobrobiti ne samo da sam spreman ići na sud, već i po drugi puta u rat“, zaključuje Vukušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.