Hrvatska udruga roditelja odgojitelja demantira Index: Evo što su sve netočno naveli u članku

roditelja
Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja poslala je demanti na članak objavljen na Internet portalu Index.hr, osnivača Matije Babića, 19.12.2021.g. pod naslovom: “Tko su majke odgojiteljice? Puno ih je dalo otkaz, trećina nije rođena u Hrvatskoj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo ga u cijelosti:

“Povodom teksta objavljenog na Vašem Internet portalu Index.hr, dana 19.12.2021, pod naslovom: „Tko su majke odgojiteljice? Puno ih je dalo otkaz, trećina nije rođena u Hrvatskoj” zahtijevamo da u skladu s čl. 40. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13), odmah objavite ispravak netočnih informacija.

U tekstu potpisanom od Martina Pauček Šljivak, pojavile su se nepotpune, netočne i neprovjerene informacije, koje korisnicima mjere Roditelj odgojitelj uzrokuju veliku i nenadoknadivu štetu. U opremi teksta stoji naslov “Tko su majke odgojiteljice? Puno ih je dalo otkaz, trećina nije rođena u Hrvatskoj”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> UiO: Ministar Malenica dužan je zaštititi građane od samovolje zagrebačkog šerifa Tomaševića

> U ime obitelji i udruga roditelja odgojitelja: Očekujemo od ministra Malenice inspekcijski nadzor u Gradu Zagrebu

> UiO: Tomaševićeva promjena za Zagreb – oduzeo sredstva za život djeci – oko 21.000 u mjeri roditelj odgojitelj i 8.000 novorođenčadi u 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri netočne točke naslova

U samom naslovu teksta se navodi naziv korisnika “majke odgojiteljice” što je netočan naziv. Ispravan naziv je “roditelj odgojitelj”, jer pravo na mjeru imaju pod jednakim uvjetima i žene i muškarci odnosno očevi i majke. Time se čitatelje u naslovu pogrešno informira, a korisnike mjere povezuje sa ženskim rodom i na taj način diskriminira, te čitatelje potiče na mržnju prema ženama kao majkama, jer se iz teksta iskrivljeno stvara dojam kako je korištenje ove mjere nešto jako negativno za društvo. Potvrda negativnih reakcija su komentari pod tekstom.

Drugi dio naslova navodi kako su mnogi roditelji (prvenstveno majke na potplaćenim i prezahtjevnim radnim mjestima) dali otkaz, no iz teksta kako je sročen ne može se zaključiti da su korisnici izabrali ponuđeno pravo biti uz svoju djecu s novčanom naknadom Grada, a opet mnogi su i s većih mjesečnih primanja ulazili u mjeru.

Treći dio naslova navodi čitatelje na krivu pomisao da su roditelji masovno doseljavali iz drugih država u Zagreb kako bi iskoristili ponuđeno pravo na mjeru roditelj odgojitelj, što je potpuno netočna informacija, ako se zna da je uvjet za dobivanje istoga pet godina prebivališta u Zagrebu. S obzirom da je mjera uvedena u rujnu 2016.g., a aktualna vlast je stopirala prihvat novih zahtjeva s 5.9.2021., niti jedna tako doseljena obitelj nije ni zahvaćena mjerom. Podatak o korisnicima u kojem je navedeno da „51.2% je u Grad Zagreb doselilo“ nije razjašnjen kao činjenica da to je to rezultat stalno prisutne imigracije, što vanjske što unutarnje i grad to bilježi više od desetljećima, a isto nije vezano za mjeru roditelj odgojitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u tekstu nije naglašeno da su citirane informacije podaci gradskog Ureda za demografiju iz perioda od 2016. do 2019. i objavljeni još početkom 2020. pa se postavlja pitanje koja je stvarna namjera objave istih danas u 2022.g. uz tako osmišljen naslov?

Kako je mjera osmišljena?

Zatim, iz dijela teksta „…Gradski ured za demografiju uočava porast broja djece rođenih kao drugo, treće, četvrto, peto i šesto dijete, što ih, kako su naveli, ohrabruje, ali dodaju i kako ih istovremeno zabrinjava pad broja rođenja prvog djeteta. Tako se u analizi navodi da se od 2007. do 2014. u Zagrebu rađalo više od 4000 djece kao prvorođene, a od 2015. taj broj opada pa je 2017. kao prvo rođeno 3672 djece.“ stvara se dojam kako je mjera Roditelj odgojitelj trebala potaknuti i rađanje prvog djeteta što je netočno. Mjera Roditelj odgojitelj je zamišljena i kreirana kao poticaj za rađanje trećeg, četvrtog ili sljedećeg djeteta te se pad broja provorođenih nije ni mogao riješiti mjerom RO.

Jednako tako kroz tekst se stalno provlače netočne informacije u raznim oblicima o načinu stjecanja prava na mjeru, od doseljavanja u grad, preko davanja otkaza pa sve do prava na dobivanje mjere i s djetetom od 27 i više godina. Sve navedene informacije su netočne.

Naime, prema Odluci iz 2016. http://www1.zagreb.hr/slglasnik/index.html#/akt?godina=2016&broj=160&akt=ADAAE7E6D59401CEC1258021002A933D naveden je uvjet o dobi najmlađeg djeteta (da nije polaznik vrtića), te se ne navodi gornja granica dobi starije djece, pa tako je nevjerojatno isticanje da su neki roditelji ulazili u mjeru s djecom starijom od 27g života. No, izmjenjena Odluke iz 5./2018. http://www1.zagreb.hr/slglasnik/index.html#/akt?godina=2018&broj=100&akt=19C009FAB8F26513C1258286003D5D88 definira novi uvjet da „…najstarije dijete u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od dvadeset i šest godina života te koja ispunjava i ostale uvjete propisane ovom odlukom“, ali je dodano sljedeće: „Iznimno, najstarije dijete može biti starije od dvadeset šest godina života ako ima teži invaliditet (III. stupanj) ili teški invaliditet (IV. stupanj), prema nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta – oštećenju funkcionalnih sposobnosti ili potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativna klima prema korisnicima mjere

Zbog svega navedenog, a sukladno odredbi čl. 40. Zakona o medijima koji se ima primijeniti za ovaj slučaj, izričito tražimo ispravljanje netočnih i nepotpunih informacija jer smatramo potrebnim da Vaši čitatelji budu upoznati s točnim činjenicama i informacijama tko su roditelji odgojitelji te koja su prava, a koje su obveze korisnika koji su aplicirali na mjeru grada Zagreba “roditelj odgojitelj” kako se u javnosti, na temelju ovakvih netočnih te nepotpunih informacija, ne bi stvarala negativna klima prema korisnicima mjere Roditelj odgojitelj čime se istima kao i njihovoj djeci nanosi velika i nenadoknadiva šteta.

U slučaju vašeg neispunjenja Zakonske obaveze za objavom ovog ispravka netočnih navoda, bit ćemo prisiljeni posegnuti za pravnim sredstvima u zaštiti naših članova, korisnika mjere “roditelj odgojitelj”.”

Ukinuta važna mjera

Mjera je uvedena tijekom mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića u rujnu 2016. godine, a odlučilo ju se ukinuti 6. rujna ove godine od novoizabrane ekstremno lijeve gradske vlasti s Tomislavom Tomaševićem na čelu.

Zbog te je pozitivne demografske mjere 19. studenog 2019. godine Grad Zagreb bio proglašen jednim od sedam prvih europskih gradova prijatelja obitelji. – istaknula je tada u priopćenju udruga Obitelji 3plus.

“Tomašević je hrabro ušao u obračun s korupcijom tako da najavljuje ukidanje one mjere – koja baš s korupcijom nema nikakve veze”, napisala je u rujnu na svom Facebook profilu dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji ranije kao komentar na najavu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere roditelj odgojitelj.

“Ako postoji trošenje javnog novca koje u Zagrebu nije povezano s pogodovanjem i korupcijom – onda je to sigurno mjera roditelj-odgojitelj. Bez pogodovanja prijateljima, kumovima, interesnim grupama, zubarima ili donatorima. Mogućnost da uz naknadu doma odgajaju svoju djecu ( od 3. djeteta na dalje) danas koristi 5, 338 osoba, kriteriji za stjecanje statusa roditelja-odgojitelja su jasni i dostupni svim građanima Zagreba na isti način.” dodala je Dr.Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.