HSP: proslava u Srbu je rehabilitacija četničkog pokreta

HSP i ostale stranke članice Saveza za Hrvatsku (HDSSB, ABH, A-HSS, OS, HRAST, HZ, ZZH) usprotivile su se najavi Srpskog narodnog vijeća (SNV) da i ove godine organizira proslavu Ustanka naroda Hrvatske i BiH u Srbu 27. srpnja, jer ga smatraju nedopustivim veličanjem zločina i rehabilitacijom četničkog pokreta u Hrvatskoj.

“Danas, u slobodnoj Hrvatskoj ne pristajemo i osuđujemo nečovječno veličanje zločina koji se dogodio u tom tzv. ustanku”, priopćio je danas predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Najavio je da će se predstavnici HSP-a i ostalih članica Saveza za Hrvatsku dan ranije, 26. srpnja u Srbu na komemoraciji u 11 sati pokloniti svim žrtvama “ovog pokolja”.

Istaknuo je kako je HSP i ove godine tražio zabranu SNV-ove proslave koju smatra civilizacijski i politički nedopustivom, protivnom Zakonu o prekršajima jer je, smatra, usmjerena na remećenje javnog reda i mira, stvaranje nemira, neraspoloženja, uznemirenosti, te vrijeđanja Hrvatske i hrvatskog naroda.

“Srbski ustanak nije bio antifašistički ustanak, nego ustanak četničko-komunističko-jugoslavenske bande, planiran i izveden uz pomoć talijanske fašističke okupacijske II. armije i drugih snaga Mussolinijeve fašističke Italije”, poručio je Srb.

Priopćenje je zaključio porukom svima “kojima je neprihvatljivo veličanje četništva” da se pridruže Savezu za Hrvatsku na komemoraciji te u protivljenju SNV-ovoj proslavi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr