HTZ: U veljači 16 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja

Prema službenim podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u mjesecu veljači 2015. godine, ostvareno je 130 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 16 posto te 326 tisuća noćenja što predstavlja porast od 15 posto u odnosu na veljaču prošle godine. Strani su turisti ostvarili 81 tisuću dolazaka što predstavlja porast od 21 posto i 197 tisuća noćenja što predstavlja rast od 20 posto u odnosu na veljaču 2014. godine. Domaći turisti također bilježe rast u dolascima od 9 posto te u noćenjima od 8 posto.

„Turistička 2015. godina započela je odlično! Nakon snažnog rasta u siječnju, veljača nam je opet donijela dvoznamenkasti rast dolazaka i noćenja, a ovako dobri rezultati zapravo su u skladu s najavama vodećih svjetskih turoperatora o potražnji i stanju bukinga za Hrvatsku, što me naravno izuzetno veseli. Ovako snažan rast u prvim mjesecima 2015. dokaz su kako turisti počinju mijenjati percepciju o našoj zemlji, odnosno polako shvaćati da je Hrvatska itekako privlačna, zanimljiva i raznolika destinacija tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima. Nastavit ćemo sa svim aktivnostima i mjerama usmjerenim na smanjenje sezonalnosti koja predstavlja naš glavni izazov te vjerujem da će Hrvatska i ove godine dokazati svoju snagu i privlačnost među turistima iz cijeloga svijeta“, ističe ministar turizma Darko Lorencin.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić naglasio je da su rezultati ostvareni na početku godine relevantan pokazatelj kako mjere i aktivnosti, koje se provode od strane Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma te cjelokupnog turističkog sektora, postižu svoju svrhu u jačanju turističkog prometa u periodu predsezone. „Predsezona je krenula vrlo dobro, a u prilog nam ide i ovogodišnji raspored blagdana te vjerujem kako ćemo na koncu biti zadovoljni postignutim rezultatima. Ipak, opuštanja nema, glavna sezona je tek pred nama, a cijelu priču o produljenju sezone želimo uspješno zaključiti dobrim rezultatima u periodu posezone“, zaključio je Ivičić.

Prema udjelu u noćenjima u veljači je najbolje rezultate postigao grad Zagreb s 42 tisuća dolazaka (rast od 10 posto) i 79 tisuća noćenja (rast od 8 posto). Slijede Istra s 23 tisuće dolazaka (rast od 15 posto) i 73 tisuće noćenja (rast od 10 posto), Kvarner s 26 tisuća dolazaka (rast od 27 posto) i 62 tisuća noćenja (rast od 29 posto), Splitsko-dalmatinska županija s 14 tisuća dolazaka (rast od 22 posto) i 45 tisuća noćenja (rast od 25 posto) te Dubrovačko-neretvanska županija s ostvarenih 12 tisuća dolazaka (rast od 8 posto) i 36 tisuća noćenja (rast od 3 posto).

Poraste bilježe i ostale županije pa je tako u Zadarskoj u veljači ostvareno 6 tisuća dolazaka (rast od 0,5 posto) i 17 tisuća noćenja (rast od 15 posto), u Šibensko-kninskoj 3 tisuće dolazaka (rast od 61 posto) i 8 tisuća noćenja (rast od 15 posto), dok je u Ličko-senjskoj ostvareno 3 tisuće dolazaka (rast od 90 posto) i 4,4 tisuće noćenja (rast od 96 posto).

Kumulativno sve destinacije u plusu

U razdoblju od siječnja do veljače ostvareno je 238 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 17 posto te 640 tisuća noćenja što predstavlja porast od 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Strani su turisti ostvarili 146 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 25 posto i 381 tisuću noćenja što predstavlja rast od 24 posto. Domaći turisti također bilježe rast u dolascima od 7 posto te 9 posto u noćenjima.

Od siječnja do veljače sve destinacije bilježe poraste u dolascima i noćenjima. Tako je u gradu Zagrebu ostvareno 83 tisuće dolazaka (rast od 15 posto) i 160 tisuća noćenja (rast od 16 posto). Slijede Istra s 36 tisuće dolazaka (rast od 7 posto) i 134 tisuće noćenja (rast od 8 posto), Kvarner s 46 tisuća dolazaka (rast od 26 posto) i 124 tisuća noćenja (rast od 29 posto), Splitsko-dalmatinska županija s 26 tisuća dolazaka (rast od 23 posto) i 89 tisuća noćenja (rast od 33 posto) te Dubrovačko-neretvanska županija s ostvarenih 23 tisuće dolazaka (rast od 9 posto) i 74 tisuće noćenja (rast od 4 posto).

Poraste bilježe i ostale županije pa je tako u Zadarskoj ostvareno 12 tisuća dolazaka (rast od 13 posto) i 34 tisuće noćenja (rast od 14 posto), u Šibensko-kninskoj 5 tisuće dolazaka (rast od 34 posto) i 17 tisuća noćenja (rast od 11 posto), dok je u Ličko-senjskoj ostvareno 6 tisuća dolazaka (rast od 80 posto) i 9 tisuća noćenja (rast od 72 posto).

Pet najjačih tržišta u razdoblju od siječnja do veljače po udjelu u noćenjima su: Italija (21 posto više noćenja), Slovenija (21 posto više noćenja), BiH (6 posto više noćenja), Austrija (22 posto više noćenja) i Njemačka (33 posto više noćenja). Velike poraste u noćenjima bilježimo i na dalekim tržištima kao što je primjerice korejsko s porastom od 83 posto u noćenjima ili američko s porastom od 66 posto u noćenjima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Dennis Jarvis, Flickr