HUB o odluci Vrhovnog suda o kamatnoj stopi na kredite u ‘švicarcima’: ‘Odnosi se na pojedinačnu presudu, ne na sudske procese koji su u tijeku’

Foto: Fah

Hrvatska udruga banaka (HUB) istaknula je u četvrtak da se odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima (CHF) odnosi na pojedinačnu presudu te poručila da se nikako ne odnosi na druge sudske procese koji su u tijeku.

“Nastavno na pojačani interes medija u vezi s danas objavljenom presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u CHF, prije svega ističemo kako je riječ o pojedinačnoj presudi i nikako se ne odnosi na druge sudske procese koji su u tijeku”, naveo je HUB.

“Ujedno, osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kako bi se izvlačenjem iz konteksta određenih navoda zavaravajuće utjecalo na javnost da se radi o svim bankama te svakodnevnim objavljivanjem detalja pojedinačnih presuda stvarao dodatni pritisak na sudove u trenutku kada se pred sudovima vodi niz postupaka vezanih za CHF kredite”, stoji na kraju priopćenja HUB-a.

Odlučujući o reviziji tuženice protiv presude Županijskog suda u Zadru, Vrhovni sud u četvrtak je objavio da odluka banke o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. nije zakonita.

Vrhovni sud: ‘Banke su nezakonito jednostrano povisivale kamate na kredite u francima’

VSRH je zaključio, da banka u tom razdoblju, nije uskladila svoje poslovanje glede promjenjivih kamata za kredite u CHF s odredbom čl. 5. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

Naime, iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope. Time je po shvaćanju VSRH, naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, dio imovine korisnika kredita bez pravne osnove prešao u imovinu banke, pa osnovano korisnik kredita zahtjeva vraćanje tog iznosa.

Pritom napominju da ovom odlukom nije promijenjeno pravno shvaćanje zauzeto u presudi Vrhovnog suda od 20. ožujka 2018. u kojoj je zaključeno da kolektivna tužba prekida tijek zastare za tražbine pojedinih korisnika.

Zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić ocijenio je pozitivnom odluku Vrhovnog suda te upozorio kako se ključna odluka o pravu dužnika na preplaćene kamate još uvijek čeka.

“Mi čekamo odluku Vrhovnog suda o tome imamo li nakon konverzije pravo na preplaćene kamate. Ova odluka o tome ne govori zbog toga jer je tužena banka tek u žalbi tražila da se zbog konverzije tužba odbaci, a prema zakonu o parničnom postupku to je bilo kasno”, rekao je Aleksić u razgovoru za Hinu.

Vrhovni sud je odlučio o onome o čemu je mogao odlučiti. O konverzijama nije mogao odlučivati jer konverzije nisu mogle biti razmatrane. Zbog toga je odluka o konvertiranim kreditima i dalje na čekanju, napomenuo je.

“Ono što je dobro u ovoj presudi jest činjenica da je Vrhovni sud potvrdio ono što stalno govorimo, a to je da banke nisu imale pravo jednostrano određivati parametre za promjenu kamatne stope, nego su te parametre na temelju zakona morale ugovoriti”, rekao je Aleksić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina