HURO odgovara Dolenec: ‘U vrtićima nema mjesta, tražimo odgodu ukidanja mjere roditelj odgojitelj’

Tomaševićeva odluka
Foto: snimka zaslona, Fotomontaža: narod.hr

“Svaki roditelj u Zagrebu koji u svibnju preda zahtjev za upis u vrtić mogao bi se naći u situaciji da baš njegovo dijete neće biti upisano, a sve zbog brzoplete i nepromišljene odluke zagrebačke vlasti. (…) Na osnovi toga da bi Odluka o izmjenama trebala za manje od mjesec dana stupiti na snagu, zatim da gradska vlast neodgovornim ponašanjem prema obiteljima s djecom ne brine o mogućim negativnim posljedicama svojih odluka i svog nečinjenja, a sve uz aktualne probleme koji nisu bili u prosincu kad se donosila štetna odluka (ukrajinska kriza i inflacija), najavljujemo kako ćemo na sjednici zagrebačke Skupštine u travnju tražiti moratorij odnosno odgodu stupanja na snagu izglasane Odluke o izmjenama kako bi se ublažila izvjesna kriza, a sve zbog prisutnog poskupljenja energenata i hrane što najviše pogađa obitelji s više djece, čime se ista dovode u socijalnu ugrozu.” – poručuje Hrvatska udruga roditelja odgojitelja u priopćenju koji potpisuje Ana Marija Berbić Lacko.

> Tomašević o prodaji Plinare, Dolenec poručila roditeljima-odgojiteljima da ‘već sad imaju pravo tražiti posao i upisati djecu u vrtić’

> Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

U nastavku priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

Ovim putem želimo se osvrnuti na jučerašnju izjavu dogradonačelnice Danijele Dolenec koja je podsjetila kako 1. svibnja stupaju na snagu izmjene vezane uz korisnike mjere roditelj odgojitelj, te istaknula da slobodnih mjesta ima u svim gradskim vrtićima, ukupno 380 slobodnih mjesta i poručila: „Žene imaju pravo tražiti posao već sada i upisati djecu u vrtić“.

Na stranici Grada Zagreba jednom mjesečno ažurira se stanje slobodnih mjesta kako u privatnim i vjerskim tako i u gradskim vrtićima:

https://www.zagreb.hr/slobodna-mjesta-u-djecjim-vrticima-grada-zagreba/42975?fbclid=IwAR35nybipfHU6q3s62H9fYjR0J-TCI43rDYwvKIrfKvVqOXU6k4cKIWTVwE

prema čemu je vidljivo da mjesta u jasličkim skupinama nema uopće, a mnogi korisnici mjere roditelj odgojitelj s djetetom/djecom te dobi bili bi prisiljeni zaposliti se, jer od 1.000 kn mjesečne naknade ne bi mogli preživljavati. Za djecu vrtićke dobi također mnogi vrtići prema gornjoj evidenciji nemaju niti jedno mjesto, što potvrđuje da su prostorni, ali i kadrovski kapaciteti i dalje problem na koji smo ukazivali još u studenom tijekom najave Odluke o izmjenama.

Iako je aktualna gradska vlast od prosinca 2021. najavljivala kako će raditi na osmišljavanju rješenja s ciljem proširivanja vrtićkih kapaciteta, a spominjao se i zakup dodatnih prostora, čime bi uz plaćanje tog najma, opremanje, zapošljavanje dodatnih odgojitelja i podmirenje režija, uz 1.000 kuna prava na naknadu određenoj skupini roditelja računica bila upitna u odnosu da nisu mijenjali Odluku o roditeljima odgojiteljima, upozoravamo kako do sada nisu ponudili niti jednu kompenzacijski mjeru, te smatramo kako vode neodgovornu socijalnu politiku za djecu i obitelji s djecom.

Svaki roditelj u Zagrebu koji u svibnju preda zahtjev za upis u vrtić mogao bi se naći u situaciji da baš njegovo dijete neće biti upisano, a sve zbog brzoplete i nepromišljene odluke zagrebačke vlasti. Dodajemo kako se zahtjevi predaju u svibnju, a djeca kreću tek u rujnu, te se postavlja pitanje zbog čega gradska vlast nije i o tome vodila računa prilikom izglasavanje Odluke o izmjenama.

Na osnovi toga da bi Odluka o izmjenama trebala za manje od mjesec dana stupiti na snagu, zatim da gradska vlast neodgovornim ponašanjem prema obiteljima s djecom ne brine o mogućim negativnim posljedicama svojih odluka i svog nečinjenja, a sve uz aktualne probleme koji nisu bili u prosincu kad se donosila štetna odluka (ukrajinska kriza i inflacija), najavljujemo kako ćemo na sjednici zagrebačke Skupštine u travnju tražiti moratorij odnosno odgodu stupanja na snagu izglasane Odluke o izmjenama kako bi se ublažila izvjesna kriza, a sve zbog prisutnog poskupljenja energenata i hrane što najviše pogađa obitelji s više djece, čime se ista dovode u socijalnu ugrozu. Smatramo da niti jedna vlast to ne želi niti jednoj skupini svojih građana, pa smo prisiljeni skrenuti pozornost na problem i ukazati na rješenje, jer odgoda stupanja na snagu Odluke o izmjenama uvelike bi ovim obiteljima olakšala prijelazni period od dana upisa u vrtić, pa do dana kad djeca mogu krenuti pohađati isti (mjesec rujan), a da ne spominjemo samu upitnost zakonitosti ove odluke radi čega smo i podnijeli u ime svih korisnika mjere RO zahtjev za ocjenu zakonitosti na Visoki upravni sud RH.

Lijep pozdrav,

Ana Marija Berbić Lacko

Predsjednica, Hrvatska Udruga roditelja odgojitelja”

Dolenec o mjestima u vrtićima

Podsjetimo, dogradonačelnica Danijela Dolenec osvrnula se na činjenicu da 1. svibnja stupaju na snagu izmjene vezane uz korisnike mjere roditelj odgojitelj te istaknula da slobodnih mjesta u vrtićima ima u svim gradskim četvrtima, ukupno oko 380 slobodnih mjesta u gradskim vrtićima.

“Žene imaju pravo tražiti posao već sada i upisati djecu u vrtić,” poručila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.