HURO, UiO i GI ‘U djeci je budućnost’: Dolenec ponavlja neistine, roditelji odgojitelji ne mogu upisati djecu u vrtić

Foto: Narod.hr

“U cilju istinitog informiranja javnosti te zaštite nešto više od 5700 korisnika mjere roditelj odgojitelj i više od 20,000 djece o kojoj se brinu – dužni smo ukazati na činjenicu da dogradonačelnica Zagreba, gđa Dolenec ponavlja neistine manipulirajući građanima Zagreba čije je interese plaćena zastupati. (…) Dakle, gđa Dolenec je u više navrata, a opet jučer ponovila kako Odluka o izmjenama mjere roditelj odgojitelj osim mogućnosti zaposlenja sada dozvoljava roditeljima da uz zadržavanje statusa odmah i upišu djecu u vrtiće u kojima još ima 380 slobodnih mjesta. Istina je drugačija. (…) Osim toga, mnogi vrtići nemaju uopće mjesta, niti broj “slobodnih mjesta” koji navode na upite roditelja odgovara evidenciji Grada Zagreba na koju se poziva Tomaševićeva dogradonačelnica.” – upozoreno je danas u zajedničkom priopćenju Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, udruge U ime obitelji i građanske inicijative “U djeci je budućnost”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se upozorava na netočne informacije dogradonačelince Dolenec u vezi s Odlukom o izmjenama za roditelje odgojitelje i upisu djece u vrtić.

Dogradonačelnica Dolenec jučer je, naime, govoreći za RTL, ponovno izjavila da roditelji odgojitelji koji će s 1. svibnjem izgubiti taj status, mogu već sada početi upisivati djecu u vrtiće, što roditelji odgojitelji u ovom priopćenju jasno demantiraju upozoravajući da upis u vrtić nije moguć a da se ne  izađu iz mjere.

> Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Lovrić za Narod.hr: Dolenec laže, kako će 6000 djece biti primljeno u vrtiće s 380 mjesta?

“Sve što je povoljno u našim izmjena stupilo je snagu. Korisnici mjere su mogli odmah početi upisivati djecu u vrtić i tražiti zaposlenje. Podatke o korisnicima ne smijemo pratiti tako da ne mogu reći jesu li, mogu li, ali još uvijek mogu. Sada ima oko 380 mjesta u gradskim vrtićima. Mi smo korisnicima mjere omogućili za vrtićku djecu zato što oni koji imaju više od troje djece kroz sustav potpore kao trogodišnju rodiljnu naknadu, imaju način na koji skrbe za djecu jasličkog uzrasta. Kad govorim o roditeljima odgojiteljima to se odnosi samo na djecu vrtićkog uzrasta”, kazala je jučer Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje HURO-a, UiO i GI “U djeci je budućnost” u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Dolenec ponavlja neistine – roditelji odgojitelji ne mogu upisati djecu u vrtić bez da izađu iz mjere”

“Poštovani,

U cilju istinitog informiranja javnosti te zaštite nešto više od 5700 korisnika mjere roditelj odgojitelj i više od 20,000 djece o kojoj se brinu – dužni smo ukazati na činjenicu da dogradonačelnica Zagreba, gđa Dolenec ponavlja neistine manipulirajući građanima Zagreba čije je interese plaćena zastupati. Naime, gđa Dolenec jučer je ponovno iznijela neistine o vrtićkim kapacitetima u Gradu Zagrebu te načinu na koji ih roditelji odgojitelji mogu koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>UiO: Tomašević je kao nasilnik koji vas istjera iz stana, a onda šalje pismo s pitanjem – imate li dovoljno primanja za podstanarstvo

> Marijan Kozić: ‘Tomašević je obećavao “rezanje” korupcije, a sad “reže” sve mjere koje podupiru djecu i mlade!’

> HURO odgovara Dolenec: ‘U vrtićima nema mjesta, tražimo odgodu ukidanja mjere roditelj-odgojitelj’

Dakle, gđa Dolenec je u više navrata, a opet jučer ponovila kako Odluka o izmjenama mjere roditelj odgojitelj osim mogućnosti zaposlenja sada dozvoljava roditeljima da uz zadržavanje statusa odmah i upišu djecu u vrtiće u kojima još ima 380 slobodnih mjesta. Istina je drugačija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Odluka gradonačelnika Tomaševića kojom de facto ukida mjeru roditelj odgojitelj za aktualne korisnike stupa na snagu 1.5. te se tek od tada djeca u dobi od 3-6 godina mogu upisivati u vrtiće uz istovremeno primanje naknade od 1.000 kuna. Svaki roditelj odgojitelj koji sada pokuša upisati dijete u vrtić mora prekinuti svoj status korisnika. Roditelji koji su na temelju istupa Dolenec u medijima zatražili informaciju od vrtića mogu li upisati svoju djecu  – dobili su odgovor da ne mogu, osim ako ne donesu potvrdu da su izašli iz mjere. „Budući da ste korisnica mjere roditelj odgojitelj uz obaveznu dokumentaciju trebate nam priložiti i potvrdu da ste prestali koristiti novčanu pomoć za roditelja odgojitelja.” odgovori su nekih vrtića.

“Vrtići nemaju dovoljno slobodnih mjesta”

Osim toga, mnogi vrtići nemaju uopće mjesta, niti broj “slobodnih mjesta” koji navode na upite roditelja odgovara evidenciji Grada Zagreba na koju se poziva Tomaševićeva dogradonačelnica.

Kako su Udruga roditelja odgojitelja, U ime obitelji i GI “U djeci je budućnost” zatražile ocjenu zakonitosti odluke Tomaševićeve vlasti da povratno, dakle, unatrag, ukine status roditelja odgojitelja za obitelji koje ga koriste, a brinu se o oko 6,000 djece vrtiće dobi koja nisu pohađala vrtić zbog uvjeta mjere – iznimno je važno za roditelje odgojitelje da pričekaju na odluku Visokog upravnog suda ili uvođenje privremene mjere koja će zaštititi njih i njihove obitelji od samovolje Tomaševića i Dolenec.

S obzirom da od studenog 2021., od same najave nagle i štetne izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje upozoravamo na realan problem s prostornim i kadrovskim nedostatkom u zagrebačkim vrtićima, a da do današnjeg dana gradska vlast nije učinila ništa za rješavanje istoga, upozoravamo kako bi Grad Zagreb mogao imati ogroman socijalni problem zbog nekoliko tisuća neupisane djece jasličke i vrtićke dobi korisnika mjere roditelj odgojitelj koji bi bili prisiljeni zaposliti se, jer ne mogu živjeti s 1000 kuna mjesečne naknade. Za ostale naše sugrađane također je upitno slobodno mjesto u vrtiću koje će zatražiti za svoje dijete, čime sve to više nije samo problem korisnika mjere roditelj odgojitelj.

Lijep pozdrav,

Ana Marija Berbić Lacko

predsjednica, hrvatska Udruga roditelja odgojitelja”

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.