Identificirane žrtve iz masovne grobnice u Boboti: ‘Ovo je slika moje majke’

bobota ubijeni žrtve
Foto: Snimka zaslona

„Želim vjerovati da nam ovaj današnji dan može biti ohrabrenje kako predanim radom i međuresornom suradnjom možemo rasvijetliti i druge sudbine naših nestalih, unatoč šutnji onih koji bi mogli i trebali govoriti“, rekao je ministar Medved te je i ovom prilikom pozvao sve koji imaju bilo kakva saznanja da ih s punim povjerenjem podijele s nadležnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Otkrivena masovna grobnica kod Vukovara – zašto su trebale 3 godine za iskapanja od dojave?

> I žene su među žrtvama u novootkrivenoj grobnici kod Vukovara

Odazvalo se 11 obitelji

Na završnoj identifikaciji provedenoj 4. ožujka 2022. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Osijeku potvrđen je identitet 11 osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice pronađene na divljem deponiju kod Bobote u blizini Vukovara, izvijestilo je Ministarstvo branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno je preliminarno identificirano 12 osoba metodom DNA analize, a na završnu identifikaciju odazvalo se 11 obitelji i svi su prihvatili nalaz identifikacije.

Svih 12 osoba su civili nestali u srpnju 1991. godine u mjestu Tenja pokraj Osijeka, od kojih je njih 11 u Evidenciji osoba nestalih u Domovinskom ratu, a jedna osoba u Evidenciji smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa. Među identificiranima je pet žena, najmlađa žrtva imala je nepunih 19, a najstarija 70 godina. Među pronađenim osobama je jedan bračni par i dva brata.

Uz članove obitelji žrtava iz Domovinskog rata na završnoj identifikaciji bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima.

„Zahvaljujući sustavnom i odgovornom pristupu Ministarstva hrvatskih branitelja te kvalitetnoj međuresornoj suradnji s nadležnim institucijama, imamo rezultate koji su pokazatelj našeg predanog i ustrajnog rada. Traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu prioritet je Ministarstva hrvatskih branitelja od prvog dana moga mandata, a u tome imamo punu potporu Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem, kao i članova obitelji, što nam je iznimno važno“, kazao je ministar Medved te pojasnio kako je došlo do pronalaska masovne grobnice Bobotsko mrcinište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sustavne analize, zajedno s drugim nadležnim tijelima i službama uključenim u ovaj proces, određeno je područje od 15 tisuća četvornih metara koje je detaljno pregledano probnim iskapanjima provedenim tijekom 46 radnih dana. Lokacija je bila vrlo zahtjevna jer se radi o tzv. divljem i zaraslom deponiju otpada te je bilo potrebno odrediti mikrolokaciju.

Iz pronađene masovne grobnice ekhumirani posmrtni ostaci najprije su obrađeni u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, a potom prevezeni na daljnju obradu u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje je metodom analize DNA preliminarno utvrđen identitet 12 osoba na čiju su završnu identifikaciju pozvani članovi obitelji.

„Drage obitelji, još jednom vam hvala na suradnji, na vašem strpljenju i razumijevanju. Nadam se da ćete nakon današnjeg dana napokon pronaći svoj mir koji zaslužuju sve obitelji i svi naši nestali. I zato nećemo posustati s našim naporima u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu – to je naš prioritet i naša dužnost“, poručio je ministar Medved obiteljima te je posebno naglasio suradnju s udrugama koje okupljaju obitelji osoba nestalih u Domovinskom ratu.

U partnerstvu i suradnji s udrugama donijeli smo i Zakon osobama nestalim u Domovinskom ratu te prvi put normativno definirali taj iznimno osjetljiv i zahtjevan proces, u kojem sudjeluju i drugi nadležni resori – MORH i HV, MUP, SOA i DORH, a Ministarstvo hrvatskih branitelja je koordinator svih tih procesa, pojasnio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da su u proteklih pet i pol godina provedena terenska istraživanja na 279 lokacija i pretražena površina od 848.580 četvornih metara, a pronalazak dvije masovne grobnice istaknuo je kao značajan uspjeh s obzirom na protok vremena i činjenicu da su pojedini tereni i ranije bezuspješno pretraživani.

„No, nismo i ne možemo biti zadovoljni cijelim procesom i još uvijek ogromnim brojem osoba čija je sudbina nepoznata“, kazao je te dodao da ključni problem ostaje nedostatak točnih informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama, odnosno izostanak suradnje Republike Srbije u rješavanju otvorenih pitanja.

„Želim vjerovati da nam ovaj današnji dan može biti ohrabrenje kako predanim radom i međuresornom suradnjom možemo rasvijetliti i druge sudbine naših nestalih, unatoč šutnji onih koji bi mogli i trebali govoriti“, rekao je ministar Medved je te i ovom prilikom pozvao sve koji imaju bilo kakva saznanja da ih s punim povjerenjem podijele s nadležnim institucijama.

Ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar dr. sc. Anto Blažanović pojasnio je kako je provedena obrada posmrtnih ostataka nakon ekshumacije, a o postupku identifikacije metodom DNA analize govorio je predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu prof. dr. sc. Milovan Kubat.

U ime Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske obratila se Slavica Marinović, a uz članove obitelji bila je i predsjednica Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Identifikaciiji su nazočili i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, voditelj Odjela za sudsku medicinu Kliničkog zavoda za patologiju i sudsku medicinu KBC Osijek dr. sc. Boris Dumenčić, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivana Stanić te predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale Ivonom Paltrinieri.

Nakon identifikacije žrtava ekshumiranih na Bobotskom mrciništu, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1840 osoba iz Domovinskog rata.

Više pogledajte u HTV-ovom prilogu Marina Ćurića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.