Inicijativa protiv vojnog roka iza koje se kriju dobro poznate organizacije poziva na prigovor savjesti

Foto: snimka zaslona

Centar za mirovne studije (CMS) i Inicijativa “Ne vojnom roku” pozvali su građane koji su se zakonski primorani odazvati na upis u vojnu evidenciju da tom prilikom ulože prigovor savjesti na vojnu službu.

Švedska uvodi obavezni vojni rok od čak 11 mjeseci!

Nevladine organizacije objavile su taj poziv građanima pošto je Ministarstvo obrane u srijedu pozvalo sve muškarce, hrvatske državljane rođene 1999., kao i starija godišta koji dosad nisu upisani, da se radi upisa u vojnu evidenciju jave u Područne odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

„Pravo na prigovor savjesti je Ustavom zajamčeno pravo svima. Svatko tko ne želi služiti vojni rok ili sudjelovati u oružanim snagama ne smije biti ni na koji način diskriminiran ili omalovažavan“, priopćili su uz četvrtak CMS i Inicijativa Ne vojnom roku.

Ljevica se digla na noge zbog mogućeg uvođenja vojnog roka – provjerite tko priča o “militarizaciji društva”, a tko o populizmu i neodgovornosti

Zabrinjava ih što je Ministarstvo obrane uputilo poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, dok istovremeno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nije oformilo Povjerenstvo za civilnu službu koje bi trebalo odlučivati o zahtjevima za civilnu službu.

Inicijativa “Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje” pozvala je mladiće, njihove roditelje i članove obitelji da odmah nakon upisa u vojnu evidenciju, usmeno i pismeno ulože prigovor savjesti. Pritom je dovoljno napisati „Temeljem čl. 47 Ustava RH, ovim putem ulažem prigovor savjesti zbog svojih vjerskih i/ili moralnih uvjerenja te nisam pripravan sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. U slučaju aktivacije vojnog roka, tražim da me se uputi na civilnu službu“.

Prosvjedi ‘za’ i ‘protiv’ uvođenja vojnog roka u Zagrebu

Udruga savjetuje tim osobama da potpisanu izjavu predaju odmah nakon što se osobu upiše u vojnu evidenciju, premda se prigovor savjesti može uložiti i u bilo kojem kasnijem trenutku.

Inicijativa je pozvala Ministarstvo obrane da prilikom upisa u vojnu evidenciju u potpunosti poštuje stavak 2 čl. 5 Zakona o civilnoj službi koji kaže da je nadležni ured za obranu dužan novaka prilikom upisa u vojnu evidenciju pisanim putem cjelovito upoznati s njegovim ustavnim i zakonskim pravima da može na temelju prigovora savjesti podnijeti zahtjev za civilnu službu.

U slučaju bilo kakvih nepravilnosti ili neprimjerenih reakcija od strane službenika koji vrše upis u vojnu evidenciju, Inicijativa poziva mladiće i njihove roditelje da kontaktiraju CMS.

Podsjetimo, iza inicijative “Ne vojnom roku. Hrvatska zna bolje!” stoje Centar za građanske inicijative Poreč – Centar za mirovne studije – Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek – Dalmatinski odbor solidarnosti – Documenta – Eko Zadar – GONG – Homo Pula – Klub studenata Fakulteta političkih znanosti – Mali korak -Mreža antifašistkinja Zagreba – Mreža mladih Hrvatske – SDF – Zaklada Solidarna – Zelena akcija.

> (FOTO) GOOD inicijativa, koju financira Soros, zastupnicima dijelila “šalabahtere” i pozvala na smjenu Barišića

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platformi 112, bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni).

> Inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ traži smjenu ministra Šustara: Tko se krije iza svega?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina