Intendantica HNK: ‘Problemi Ane Lederer su opsesivno-revanšistički, a Hasanbegović prijeti otkad je ušao u Vijeće’

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Intendantica zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč u velikom intervjuu danom tjedniku Globus između ostaloga se osvrnula na svoje glasne kritičare; svoju prethodnicu i sadašnju gradsku ministricu kulture Anu Lederer te bivšeg ministra kulture i sadašnjeg članak Kazališnog vijeća HNK Zlatka Hasanbegovića.

Oboje su članovi stranke Neovisni za Hrvatsku, te često govore o radu Hrvatskog narodnog kazališta u kojemu, ističu, djeluje ljevičarski aktivizam.

‘Dok su ona i gospodin Zlatko Hasanbegović bili u Ministarstvu kulture, stalno sam dobivala upravne nadzore i kontrole. Sada su se preselili od jednog mog osnivača, države Hrvatske, u drugi, u Grad Zagreb. Hasanbegović je ušao u Kazališno vijeće HNK te je odmah počeo s prijetnjama, a potom s iznošenjem činjenica s Kazališnog vijeća po medijima i na koncu traženjem moje smjene. U mom se slučaju, dakle, konstantno miješaju osobna i politička priča, a ona se ovdje, očito, obraća iz perspektive bivše intendantice HNK’, izjavila je Vrgoč.

Komentirajući istupe Zlatka Hasanbegovića, među ostalim i to da se uspjeh HNK svodi na marketinške aktivnosti koje (HNK) sam plasira, a da su stvarne činjenice nešto drugo, Dubravka Vrgoč odgovorila je da je Hasanbegović svjestan rezultata HNK i da o njima čuje na Kazališnom vijeću, no da ih zapravo ne želi čuti.

U lipnju ove godine, Ana Lederer je komentirala odnos sa intendanticom Vrgoč “Ja imam kritičko mišljenje o programu i načinu na koji ona vodi HNK, ali dobila je drugi mandat i u situaciji smo da moramo surađivati i razgovarati. Gospođa Vrgoč je dobila mandat, ja sam kao zamjenica bila u kazališnom vijeću, njoj se to nije sviđalo.”

Kritike na račun Dubravke Vrgoč krenule su još 2014. godine kada je Ana Lederer izjavila da su se gradonačelnik Bandić i tadašnja ministrica kulture Zlata Violić dogovorili da intendantica bude Dubravka Vrgoč.

Ana Lederer: ‘Frljić ima galopirajuću mržnju na sve što ima veze s Hrvatskom kao državom!’

Lederer: ‘Postoje stavke koje mogu financirati zagreb Pride, ali ne znam kakve veze to ima s kulturom’

“Taj je natječaj farsa budući da su ministrica Zlatar Violić i gradonačelnik Bandić dogovorili da je buduća intendantica kolegica Dubravka Vrgoč. Naime, natječajna dokumentacija koja je temelj za program nije mogla biti iznesena iz kazališta, a skriven je i program buduće intendantice, kao da je riječ o tajnom dokumentu NASA-e ili CIA-e”, govorila je Lederer 2014. godine.

Inače, intendantici Vrgoč mandat je produljen na zajednički prijedlog ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i gradonačelnika Bandića.

Hasanbegović ministrici Obuljen: ‘HNK se pretvara u stožer psudoljevičarskog aktivizma i borbe protiv fantomskog hrvatskog fašizma’

Dubravka Vrgoč više je puta kritizirala Zlatka Hasanbegovića, pa je tako 2016. ustvrdila da je naštetio ugledu Ministarstva kulture, a Hasangegović je uzvratio 2017. godine kada je upozorio je u Saboru i na pretvaranje HNK „u stožer pseudoljevičarskog parakazališnog aktivizma i borbe protiv fantomskog hrvatskog fašizma”.

U HNK imamo epidemiju bolovanja

Sindikat scenske djelatnosti HNK početkom rujna je najavio prosvjed zato jer ne mogu više opskrbljivati predstave. Kažu kako su nakupili preko 15 000 prekovremenih sati, što je protuzakonito. Zbog neizdrživih uvjeta, mlađi zaposlenici odlaze iz HNK-a, a stariji u prijevremenu prijevremenu mirovinu.

Zlatko Hasanbegović je komentirao taj slučaj u svojstvu člana kazališnog vijeća HNK.

“Znam za te probleme, no u Kazališnom vijeću sam, kao jedan od dva predstavnika Grada Zagreba, u manjini, no u manjini koja je otvorena za rješavanje problema. Uz iznimku zaposlenika, u Kazališnom vijeću svi, pa i drugi predstavnik Zagreba Duško Ljuština nastupaju kao ekspoziture ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek te produžene ruke intendantice Vrgoč. HNK je postala kuća straha, a zaposlenici se ne usude prijavljivati probleme već odlaze na bolovanja, pa u HNK imamo epidemiju bolovanja”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Globus