Ivan Zvonimir Čičak za Narod.hr: ‘Peternel nije izbačen iz HHO-a, nego su ga članovi pozvali da napusti Odbor’

Foto: Fah

Iz datuma održavanja sjednica kao i iz zapisnika sa sjednica vidljivo je da je Peternel pozvan na napuštanje Odbora prije Škorinog isticanja kandidature“, ističe Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za Narod.hr glede informacije da je dr. sc. Igor Peternel izbačen iz HHO-a nakon nedavnog gostovanja u emisiji Bujica.

“On iz Odbora nije izbačen, kao što tvrdi, nego su ga, u dva navrata, članovi HHO-a pozvali da napusti Odbor”, navodi Čičak.

> Dr. sc. Igor Peternel za Narod.hr nakon što je izbačen iz HHO-a: ‘Čičak je doveo ugledni odbor za ljudska prava do apsurda’

Odgovor gospodina Ivana Zvonimira Čička prenosimo u cijelosti:

“Vezano uz Vaš upit o statusu Igora Peternela u Hrvatskome helsinškom odboru za ljudska prava (HHO), on iz Odbora nije izbačen, kao što tvrdi, nego su ga, u dva navrata, članovi HHOa pozvali da napusti Odbor. Podršku ovom zaključku dalo je do sada 2/3 članova Odbora, pa bi svatko iole pametan sam napustio društvo u kojem ga ne žele. Štoviše, 6 članova Odbora najavilo je kako će napustiti Odbor ukoliko ga ne napusti Peternel. Prvo je Izvršni odbor HHO predložio, još u travnju 2019., Plenarnom skupu svih članova HHO-a da pozove Igora Peternela na napuštanje Odbora. U dva navrata, na sjednicama 11.6. i 2.7.2019. Plenarni skup svih članova HHO pozvao je Igora Peternela na napuštanje HHO-a zbog činjenice da uporno krši Statut i pravila o ponašanju članova HHO-a. Uz ostalo, zbog njegovih stalnih političkih nastupa i komentara, koji su u suprotnosti sa našim poslanjem i Statutom i činjenicom da se Peternel bez ovlaštenja Odbora lažno predstavljao, predstavljajući se da govori u ime HHO-a. Na nekoliko sjednica Odbora raspravljalo se o ovom ponašanju Peternela međutim on se je na sve to oglušio i nastavio staru praksu. Zbog učestalih primjedbi, nakon jedne od intervencija jednoga člana, internim pismom zamolio sam Peternela da se povuče sa mjesta zamjenika predsjednika HHO-a, na što se on oglušio. Dapače, od tada do danas on je prekinuo svaku komunikaciju sa mnom kao predsjednikom Odbora, osim putem e-mailova i jednog razgovora, ali je zato pokrenuo pravu kampanju protiv mene. Prema našem Statutu, Peternel može u ime Odbora nastupati samo uz suglasnost predsjednika i čelništva Odbora.

S obzirom na činjenicu da je Igor Peternel nastavio svoje ponašanje, dapače radikalizirao ga tako da je članove Izvršnog odbora HHO-a nazvao “predsjednikovim ulizicama” i slično, Plenarni skup svih članova Odbora u dva navrata ga je pozvao da napusti članstvo. O datumima i dnevnom redu sjednica redovito je obavještavan, kao i svi ostali članovi Odbora, no on se na sjednici 11.6.20109. nije pojavio, iako je potvrdio svoj dolazak. Na sjednicu 2.7.2019. najavio je dolazak, ali pola sata prije sjednice ga otkazao, a 6 minuta kasnije otkazala je dolazak i Karolina Vidović-Krišto, koja je prije toga potvrdila dolazak, očito u sklopu koordiniranog pokušaja rušenja kvoruma, u čemu nisu uspjeli.

Upravo na Vašem portalu Peternel je objavio kako je odluci o pozivu njemu na napuštanje Odbora prethodilo njegovo gostovanje u tv emisiji Bujica u kojoj je iskazao podršku predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori. Iz datuma održavanja sjednica kao i iz zapisnika sa sjednica vidljivo je da je Peternel pozvan na napuštanje Odbora prije Škorinog isticanja kandidature.

Igor Peternel nakon svega na svojem je Facebooku objavio dijelove interne komunikacije između članova Odbora što je suprotno etičkim standardima u civiliziranom svijetu. Dapače on je takvo djelovanje najavljivao i ranije. Također me je lažno optužio da radim za novac, a on uvijek besplatno. Već dvije i pol godine nisam dobio ni lipe od HHO-a zbog financijske nestašice. Koliko je daleko otišao Peternel vidi se iz dijela interne komunikacije koju je prenio na svom Facebooku gdje je za člana IO HHO-a Jadranka Črnka (odvjetnika) ustvrdio da je “čovjek koji je iskočio u Odbor iz Čičkove torbe”, “čovjek koji za ljudska prava kroz ovaj Odbor uostalom kao i većina članova jučerašnjeg sastanka nikad ništa nije napravio”, a “jedina aktivnost većine članova je jednom mjesečno pojaviti se na sastanku i lamentirati o projektima koji se nikad neće dogoditi”.

Na sjednici plenarnog skupa o kojoj je govorio Peternel bili su nazočni sljedeći članovi: Lamija Alili, diplomirana teologija, profesorica islamskog vjeronauka, Augustin Bašić, dugogodišnji urednik vjerskog programa na HTV-u, Bruno Čavić, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, Jadranko Črnko, odvjetnik, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Ogranka Zagreb, Ivan Zvonimir Čičak, dugogodišnji predsjednik HHO-a, Nenad Fabijanić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Mladen Maloča, jedan od doajena hrvatskog novinarstva, urednik i Danasa, Katarina Pavičić-Dokoza, direktorica SUVAG-a, Zvonimir Šikić, umirovljeni sveuč. prof matematike, dugogodišnji predsjednika Sindikata sveučilišnih djelatnika a sada počasni predsjednik tog sindikata, prof. dr. Goran Šimić, direktor Instituta za mozak Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te Evelin Tonković, član Odbora za pravosuđe Sabora i donedavni zamjenik ministra unutarnjih poslova. Mislim da je svaki komentar Peternelove ocjene o ovim izuzetnim hrvatskim intelektualcima suvišan. Ovakvom kvalifikacijom kolega iz Odbora on je samo potvrdio da mu nije mjestou HHO-u niti mu je ikad bilo.

Konačno pravi profil moralni i ljudski vidi se iz SMS-a koji mi je Peternel poslao 3.7.2019, a koji sam proslijedio članovima Odbora: “Ja se nadam da ste svjesni kako ste sinoć zapravo izbacili samog sebe, jer smjesta ću pismom obavijestiti europske institucije, Zakladu za civilno društvo, plavušu osobno (op. poznati podrugljivi naziv za predsjednicu Republike), pisat ću i fondovima kojima ste se javili za financiranje projekata. Osoba koja nedemokratski prijekim sudom obračunava s opozicijom u svojoj organizaciji ne može dobivati europske sredstva za bilo kakve projekte”

Sapienti sat.

Ivan Zvonimir Čičak

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr