Ivica Šola: Rijeku svečano proglašavam kineskom prijestolnicom kulture

Ivica Šola
Foto: Knjižara Nova

Nakon što je prošle nedjelje u Rijeci u sklopu programa Europske prijestolnice kulture “instalirana” crvena petokraka, simbol komunizma, svi su krenuli podsjećati na monstruozne zločine koji su u Hrvatskoj u prošlosti, pa i za Domovinskog rata, činjeni pod ovim simbolom, a oni su, malo je reći, stravični, posebno u Vukovaru i Škabrnji. Za mnoge Hrvate i druge narode petokraka je traumatičan simbol, jer su od četrdeset i pete do devedesetih, od Ovčare i genocida u Srebrenici, nevini ljudi ubijeni ili živi bacani u jame i špilje. Pod petokrakom, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

Četrdesetih su ti isti kokardu zamjenjivali petokrakom, da bi devedesetih ti isti opet petokraku zamijenili kokardom.
No to nije smetalo najvećem gradonačelniku naših naroda i narodnosti Obersnelu da u 21. stoljeću takav krvavi simbol natandari žrtvama petokrake pod nos.

Autor ove “umjetničke instalacije” je Nemanja Cvijanović, koji se predstavlja kao umjetnik, no on je i političar. Bio je na listi radikalno lijeve platforme “Možemo” koju je nosila Katarina Peović, poznata po nedavnoj izjavi da bi nacionalizirala imovinu hrvatskih građana, zbog čega je među pukom dobila nadimak Kata Šmajser.

U Kini je na djelu stravičan zločin koji pod petokrakom sustavno provodi Komunistička partija Kine. Došlo je do toga da mnoge svjetske kompanije ozbiljno preispituju poslovnu suradnju s Kinom zbog zločina u konclogorima na kojima je zvijezda petokraka, i ne žele više kinesku robu nastalu na prisilnom radu. Partija taj teror provodi u pokrajini Xinjiang, na štetu Ujgura i drugih etničkih manjina.

Mnoge države, od SAD-a do Njemačke, upozoravaju na to što se događa u toj “autonomnoj regiji” zapadne Kine, koju je lokalno stanovništvo tradicionalno nazivalo Istočni Turkestan.

Sustavna deportacija Ujgura u Kini, i iz vjerskih razloga (uglavnom su muslimani), i iz čisto etničkih razloga, ima nevjerojatne razmjere.

>I Talijanska Unija protiv komunističke zvijezde u Rijeci: ‘Simbol totalitarizma iz prošlosti’

Same kineske vlasti, malo prije riječke “instalacije”, objavile su 17. rujna “bijelu knjigu” na kojoj je zvijezda petokraka, u kojoj se hvale preodgojem 1,3 milijuna građana godišnje, i to tijekom pet godina, od 2014. do 2019.

Rijeka se inače hvali svojom multikulturalnošću i džamijom kao simbolom iste, ali zaboravlja što petokraka radi muslimanima danas u Kini.

No postoje bića poput Puhovskog koji će reći da su i pod križem činjeni zločini kao i pod petokrakom. Jesu, no postoji jedna “nebitna” razlika. Krist umirući na križu poziva na oprost i pomirenje, na nenasilje. Nasuprot tome, Komunistički manifest i petokraka koju inspirira do dana današnjeg je jasan u svojim zaključnim riječima: “Komunisti s prijezirom odbijaju skrivanje svojih pogleda i namjera.

Koliko je u tim koncentracijskim logorima, nalik na nacističke, pod zvijezdom petokrakom ubijeno “neprijatelja naroda”, nitko ne zna točno.

I same institucije EU-a, koje je Rijeka prijestolnica kulture, više su puta upozoravale i protestirale protiv ovog masovnog zločina petokrake u Kini, no neuspješno.

U nedavnoj Rezoluciji EU-a pak na istu zločinačku razinu stavila je i komunizam i nacizam, i svastiku i petokraku, te izrazila zabrinutost i problematizirala njihovo isticanje u javnom prostoru, pa i u komercijalne svrhe.

Ovo nije tekst o Riječanima, već o njihovim umjetnicima i komesarima zbog kojih Rijeku, slijedom rečenog, svečano proglašavam Kineskom prijestolnicom kulture, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija