Izbori za europski parlament: prijavljene 33 liste, osam više nego prije pet godina

Foto: fah

Izbori za europski parlament 26. svibnja: natječu se 33 kandidacijske liste 

Na izborima za Europski parlament, 26. svibnja, natjecati će se 33 kandidacijske liste, dvije neovisne i 31 stranačka, odnosno koalicijska, toliko ih je, naime, predano Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) do utorka u ponoć, do kada je bio rok za predaju.

Marijana Petir za Narod.hr: ‘U samo dva dana sakupili smo 11.361 potpis. To je čudo!’

EU izbori: Plenković otkrio što je tražio od Marijane Petir

Sudi li se samo po broju tih listi, zanimanje za izbore veće je nego prije pet godina kada se za mjesto u Europskom parlamentu natjecalo 25 listi, osam manje nego ove godine. ‘Prođu’ li sve predane liste, 12 svojih zastupnika za Europski parlament hrvatski će birači moći izabrati među 396 kandidata, što je stotinjak više nego prije pet godina.

Iako su se kandidacijske liste mogle podnositi od konca ožujka, većina stranaka i nositelja nezavisnih lista odlučila se to učiniti pretposljednjeg i posljednjeg dana, dakle u ponedjeljak i utorak.

(FOTO) Pupovac smatra da SDSS može ući u EU parlament: ‘To bi bilo veliko postignuće za sve Srbe u bivšoj Jugoslaviji’

Posljednja je to, sat prije ponoći u utorak, učinila nositeljica nezavisne liste Marijana Petir, eurozastupnica i bivša članica HSS-a, pohvalivši se da je “u samo dva dana, uz pomoć građana, uspjela skupiti gotovo 11 i pol tisuća potpisa. Lista koju ‘nosi’ Petir te lista suca Mislava Kolakušića jedine su dvije neovisne, odnosno liste grupe birača.

DIP-u sada predstoji pregledati sve kandidature i objaviti zbirnu listu što bi se moglo dogoditi već u srijedu kada DIP ima sjednicu.

(FOTO) Most predao listu za EU izbore: ‘Borit ćemo se za hrvatske interese u Europskom parlamentu’

Kad se objavi zbirna lista službeno počinje izborna primidžba koja će trajati do ponoći, 24. svibnja, podsjeća potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Izbori za 12 zastupnika u Europski parlament u Hrvatskoj se održavaju 26. svibnja. Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u EP predstavljati sljedećih pet godina.

Izvor: narod.hr/hina