Je li izbor suca Horvatovića na čelo VKS-a dodatno približavanje Plenkovića Pupovcu?

Foto: fah, snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

Željko Horvatović je pristojan sudac koji je osudio Branimira Glavaša za zločine nad srpskim civilima u Osijeku. Sudac Horvatović podržava rad Documente, a naši monitori su na njegovim ročištima uvijek bili zaštićeni i dobivali su sve potrebne materijale.”, istaknuo je na Twitteru Eugen Jakovčić, donedavni medijski koordinator Documente, a sada glasnogovornik Srpskog narodnog vijeća (SNV), komentirajući tako izbor Željka Horvatovića za predsjednika Visokog kaznenog suda.

> Sudac Željko Horvatović imenovan predsjednikom Visokog kaznenog suda

> Grmoja: Treba uvesti reizbor sudaca i mora se naći način kako suce kontrolirati

> Documenta – kako se financiraju udruge koje podižu tužbe uoči Oluje?

> Documenta napala Ivanu Petrović zbog nagrade za izvještavanje o presudi hrvatskoj šestorki

Podsjetimo, sudac Horvatović je imenovan iako je Ivan Turudić, bivši predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, i dosadašnji v.d. VKS-a, slovio kao najizgledniji kandidat za to mjesto. Za Horvatovića je glasovalo šest od 11 članova DSV-a.

“U srijedu se dogodilo puno više od toga da je na čelo nekog suda izabran jedan, a ne neki drugi sudac. Taj se izbor može nazvati pravim tektonskim pomakom u pravosuđu“, prokomentirao je za Jutarnji list neimenovani pravnika te navodno poznavatelj formalnih i neformalnih odnosa unutar hrvatskog pravosuđa.

Postavlja se pitanje je li izbor suca Horvatovića, suca koji je osudio Branimira Glavaša, zapravo način na koji premijer Plenković htio čelnika SDSS-a i SNV-a Milorada Pupovca pridobiti na svoju stranu.

Horvatović je tada u 150 stranica dugoj presudi Branimiru Glavašu, iskaz današnjeg člana Predsjedništva HDZ-a Vladimira Šeksa na suđenju ocijenio nevjerodostojnim.

Sudac Turudić nakon izbora rekao je da prihvaća odluku, ali kazao i kako je protiv njega ovih dana vođena nesmiljena hajka, koju je predvodio predsjednik države Zoran Milanović.

Milanović je uz Turudića istovremeno napadao i Vladimira Šeksa, ali svakodnevno i niz drugih osoba, zagušujući medijski prostor ispadima, nizom optužbi i uvreda.

Možemo se upitati i jesu li javni napadi predsjednika Milanovića na sudca Turudića utjecali na izbor Horvatovića. Je li predsjednik svojim istupima radio pritisak na one koji odlučuju o izboru predsjednika VKS-a?

Srpsko narodno vijeće, čiji član hvali suca Horvatovića, ustanova je na čijem se čelu nalazi Plenkovićev koalicijski partner i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac, a koja izdaje tjednik Novosti, poznat po govoru mržnje i izrugivanjima osoba i vrijednosti prema kojima velik dio građana RH iskazuje poštovanje.

Što znamo o udruzi Documenta – čiji rad sudac Horvatović podržava?

Udruga Documenta, čiji rad, po riječima Eugena Jakovčića, sudac Horvatović podržava, a koju se često optužuje za pokušaje krivotvorenja novije hrvatske povijesti, poznata je po brojnim aktivnostima koje kompromitiraju njezinu vjerodostojnost.

U prosincu 2019. ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dr. sc. Ante Nazor, reagirao je na napade koje je protiv HMDCDR-a iznijela Documenta. Documenta je tada, podsjetimo, prozvala HMDCDR da opstruira sastavljanje popisa žrtava “ratova devedesetih”.

“Osobno sam za suradnju sa svakim kome je stalo do popisa žrtava rata, HMDCDR ne opstruira popis, nego formiranje neke naddržavne komisije i spreman je na suradnju sa svakom ustanovom, kao što je i Hrvatska spremna na suradnju kao država s drugom državom.” – poručio je tada dr. sc. Ante Nazor.

U kolovozu 2015., Luka Mišetić, odvjetnik generala Gotovine, Luka Mišetić, upozorio je da Udruga Documenta namjerno skriva ključne zaključke o Oluji koje je donio Haški sud: da hrvatska vlast nije dopustila zločine protiv Srba te je bila aktivna protiv tih zločina te da nije bilo politike neistraživanja zočina od strane hrvatskih vlasti.

Tako je član Documente Eugen Jakovčić ustrajao u mišljenju da je vojno-redarstvena oslobodilačka operacija Oluja sastavljena od niza ratnih zločina te iznosi tvrdnju da ”za zločine u Oluji” nitko nije odgovarao. On je povodom oslobađajuće haške presude generalima Gotovini i Markaču u izjavi za srbijanske medije kazao je da se radi o “nepoštenoj presudi”.

Čelnica Documente Vesna Teršelič svojevremeno je zagovarala ideju kako bi se trebalo ograničiti financiranje državne institucije, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz novca poreznih obveznika. Istovremeno, sama Documenta kao dio nevladinog sektora iz državnog proračuna crpila je milijune kuna.

Vezano uz samo financiranje udruge Documenta, treba podsjetiti na činjenicu da je Ministarstvo vanjskih poslova u vrijeme ministrice Vesne Pusić dodijelilo milijune kuna sredstava Documenti, na čelu čijeg je upravnog odbora bio brat ministrice – Zoran Pusić.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr