Jelenić jučer poslušno sjeo kraj okrivljenika, a danas se žali na raspored sjedenja

Zagreb, 09.01.2020 - Svecani koncert prigodom hrvatskog predsjedanja Vijecem Europske unije u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na slici Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenic i zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske naglašava kako njegovo sjedenje u neposrednoj blizini drugog uzvanika protiv kojeg se vodi kazneni postupak, na događanju ovakvog karaktera u službene svrhe, ni na koji način ne utječe na postupanje državnog odvjetništva u određenom predmetu“, ustvrdio je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić uputivši priopćenje iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske vezano uz jučerašnji raspored sjedenja po kojem je glavni državni odvjetnik sjedio u istoj loži u Hrvatskom narodnom kazalištu kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, protiv kojeg državno odvjetništvo vodi kaznene postupke.

> Hoće li USKOK provjeriti je li Jelenić razgovarao s Bandićem o istrazi?

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je tijekom dana više upita novinara vezano za sinoć održani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom svečanog obilježavanja početka hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upućuje novinare da se s pitanjima o protokolu i rasporedu sjedenja izravno obrate organizatoru sinoćnjeg događanja, budući da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske potvrdio organizatorima svoj dolazak i organizator je, slijedom toga, mogao napraviti raspored sjedenja kojim se neće dovoditi u sumnju samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini. (9. 1. 2020.)

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske smatra kako je ostanak u loži prema dodijeljenom mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događanju tako visokog međunarodnog ranga, ali je kao reakciju na neprimjeren raspored sjedenja uputio danas Vladi Republike Hrvatske pismo u kojem je, s obzirom da se radilo o osobi protiv koje državno odvjetništvo vodi kaznene postupke, izrazio negodovanje načinom na koji je bio uređen raspored sjedenja na navedenom događanju, čime je mogla biti pobuđena sumnja javnosti u samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini.

Istovremeno, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske naglašava kako njegovo sjedenje u neposrednoj blizini drugog uzvanika protiv kojeg se vodi kazneni postupak, na događanju ovakvog karaktera u službene svrhe, ni na koji način ne utječe na postupanje državnog odvjetništva u određenom predmetu koje je, naglašavamo, propisano i vođeno isključivo odredbama relevantnih zakona”, poručili su iz Državnog odvjetništva.

Podsjetimo, najviši europski i hrvatski dužnosnici okupili su se u četvrtak navečer u Zagrebu na koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu kojim je svečano obilježen početak hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om.

> (FOTO) Pogledajte tko je sve došao na svečani koncert povodom početka predsjedanja u HNK

> U Rusiju putuju i Dinko Cvitan te Milan Bandić

Zanimljivo je da su u istoj svečanoj loži u HNK-u sjedili zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, USKOK-ov optuženik u nekoliko afera, i glavni državni odvjetnik, Dražen Jelenić.

Protiv Bandića trenutno se vode dva sudska procesa, a Jeleniću je kao glavnom državnom odvjetniku dužnost, između ostalog, dokazati krivnju Milana Bandića.

Bandiću je bilo ugodno

Slučaj je komentirao i Milan Bandić.

“Ja vam mogu reći da sam se ugodno osjećao, program je bio fenomenalan, sjedio sam u loži broj sedam, tamo gdje je protokol Vlade smjestio državne dužnosnike i sudomaćina, gradonačelnika Zagreba. Protokol Vlade smjestio je gradonačelnika tamo gdje treba, a gradonačelnik ide tamo gdje je pozvan i gdje ga smjeste. Čelo je tamo gdje ja sjedim”, kazao je Bandić, pozvavši se na izjavu Winstona Churchilla.

Na pitanje je li mu bilo neugodno odgovorio je da mu ništa nije neugodno i da pravda na kraju uvijek pobijedi: ”Ovo nije ’45. i ’46., ne možete vješati čovjeka, presumpcija nevinosti vrijedi i za zagrebačkog gradonačelnika”.

Podsjetimo, u HNK-u je održan svečani koncert u čast hrvatskog preuzimanja predsjedanja Vijećem Europske unije, na kojem su uz uzvanike iz Europske komisije bili i brojni hrvatski politički uglednici.

Ovo nije prvi put da se zagrebački gradonačelnik i glavni državni odvjetnik nalaze u zanimljivim kombinacijama.

Godine 2017. USKOK-ov osumnjičenik Milan Bandić i tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan bili su u neobičnom izaslanstvu na putu za Rusiju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr