Još jedan Plenkovićev koalicijski partner pozvao na kriminaliziranje ZDS

Foto: snimka zaslona

Nezavisni saborski zastupnik Furio Radin govorio je za N1 o problemu, kako je rekao, interpretabilnosti “sadašnjeg zakonskog uređenja odnosa prema ustaškim simbolima”, što se poklopilo na Dan sjećanja na žrtve holokausta.

“Danas je dan sjećanja na žrtve holokausta i mislim da ne postoji bolji dan od ovoga za razgovarati razumski bez politiziranja o tom problemu”, kazao je Radin:

“Sudjelovao sam prije nekoliko dana na sastanku grupe zastupnika u Židovskoj općini, upravo uoči dana sjećanja. Razgovarao sam o tom problemu i problemu promjene Kaznenog zakona kada se radi apologiji ustaštva ili apologiji fašizma.”

Slaže se s predsjednicima Republike i Sabora

“‘Za dom spremni’ je ustaški pozdrav. To što danas u nekim simbolima taj ustaški pozdrav postoji, ne znači, naravno, da oni koji su ga stavili zastupaju tu ideologiju. Ja se slažem s time, a vidim da se i predsjednik Republike i predsjednik Sabora izražavaju na sličan način. Ali je sigurno da bi bez tog slogana bilo ne samo puno bolje, nego bi bilo i nužno urediti znakovlje postrojbi koje su doista sudjelovale u Domovinskom ratu”, kazao je Radin.

Na pitanje smatra li da HDZ namjerava intervenirati u Kazneni zakon, rekao je da nije on osoba koju treba pitati što HDZ namjerava, ali:

“Kazneni zakon mora biti jasniji, jer on je interpretabilan. Razne strane ga shvaćaju na različite načine, što nije dobro.”

“Do sastanka je došlo na inicijativu Židovske općine i gospodina Krausa, mi smo se tome odmah odazvali”, rekao je dalje Radin i potom odgovorio na pitanje što smatra kad bi moglo doći do konačnog rješenja sadašnjeg stanja oko ustaških simbola:

“Hoće li to biti za šest dana ili za šest mjeseci, ali u svakom slučaju je sigurno da će ta inicijativa pretočiti u zakonske izmjene. Hoće li ova ili ona stranka to podržati, to morate pitati njih.”

Dalje je odgovorio na pitanje smatra li da će u Saboru biti dovoljno glasova za takvu inicijativu:

“Ja se nadam da da. Čujte, matematika kaže da tu treba biti broj glasova koji je nemoguć bez HDZ-a.”

> Milanović i dalje širi velikosrpsku propagandu o HV-u: Na obilježavanju holokausta napao branitelje HOS-a 

> (VIDEO) Pet činjenica koje trebate znati o HOS-u

>Tko su i kako su poginuli HOS-ovci čiju bi spomen-ploču Milanović ‘bacio negdje’?

> Zbog HOS-ovog obilježja Milanović otišao s obilježavanja VRO Maslenica 

> Milanović opet vrijeđa branitelje: Pet činjenica koje trebate znati o HOS-u 

“Svi osim ekstremista u Saboru”

“Da ne stvorimo jednu novu ‘Istanbulsku konvenciju’, razumijete što hoću reći. Mislim da bi bilo dobro da svi u Saboru konsenzusom glasaju za zabranu simbola koji podsjećaju na ustaštvo”, kazao je, da bi tijekom razgovora objasnio svoja realna očekivanja:

“Volio bih da to bude izraz konsenzusa ili barem bez onih ekstremnih dijelova Sabora koji nikad neće za to glasati. Ne vjerujem da će doći do potpunog konsenzusa. Neće stranke neće to prihvatiti, čak ne mislim niti radi ideologije, nego zato što to predlažu SDP, HDZ, manjine…”

Rokovi za to, objasnio je, ne postoje, ali je u jedno siguran:

“Da to neće biti kao u prošlom mandatu, to je sigurno. Upravo zato što to nismo riješili tada, moramo to riješiti sada. To je čin civilizacije, a ne čin politike.”

Pri kraju gostovanja komentirao je i “Aferu zagorska klet”. Njemu se, kazao je, nikada nisu nudile takve stvari:

“Apsolutno ne. Moji razgovori se nisu ticali gotovo nikada niti financijskih pitanja, osim gradnje škole ovdje ili tamo, eventualno financiranja nekih institucija, školstva itd.”

“Ako je to sve istina, cijela ta situacija je jadna. Imali smo sličnu situaciju oko gradonačelnika tadašnjeg Vukovara, koja je imala sudski epilog. Smatram da, ako je sve to što je prikazano u medijima istina – biram riječi, jer te su stvari previše nove da bih bio izričit do kraja, ali sam izričit u osudi toga – ako je 20 posto toga istina, onda je to korupcija”, kazao je i zaključio da bi, u tom slučaju, tu bilo posla za DORH.

O HOS-u

Hrvatske obrambene snage, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage (HOS), koje smetaju predsjedniku Milanoviću, bile su među prvim organiziranim vojnim postrojbama koje su djelovale u Domovinskom ratu. Tamo gdje drugi nisu htjeli ili smjeli, tamo su išli bojovnici Hrvatskih obrambenih snaga. Jedan od pripadnika HOS-a bio je i popularni pjevač Marko Perković Thompson, autor legendarne pjesme Bojna Čavoglave, koja je podizala borbeni moral hrvatskih vojnika u najtežim trenutcima i ostala simbol borbe hrvatskog naroda za slobodu.

Prema zapovjedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici, priopćeno je kasnije iz Ureda predsjednika.

Podsjetimo, prošle godine je Milanović napustio obljetnicu u Okučanima zbog natpisa Za dom spremni.

“Ja ne želim u tome sudjelovati”, kazao je tom prilikom te ustvrdio da se radi o provokaciji.

Tada je za spomen-ploču pobijenim bojovnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, ustvrdio:

To treba maknut, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom. Republika Hrvatske je priznata u siječnju 1992., tad je počela ta serija priznanja. Mi smo i u socijalizmu imali najveći broj državnih atributa. Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo ih na ljude koji ih budu potencirali gledati s podsmijehom, a ne s prijezirom”, dodao je tada bivši predsjednik SDP-ove vlade.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr