Kako je kompromitiran postupak izbora dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu?

Foto: Fah, FFZG; fotomontaža: Narod.hr

Nakon što je Fakultetsko vijeće Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu većinom glasova 25. studenoga 2020. odlučilo da će se predstavljanje prijedloga programa kandidata u postupku izbora dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu održati na online-sjednici, jedan od tri kandidata izv. prof. dr. sc. Tomislav Galović odustao je 26. studenoga od kandidature za izbor dekana toga fakulteta, priopćeno je 30. studenoga s te visokoškolske ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razloge odustajanja izložio je na sjednici Fakultetskog vijeća kao i u predstavci  Pritužba zbog kompromitacije izbornog postupka za izbor dekana Filozofskog fakulteta i obavijest o mogućem odustajanju od kandidature koju je podnio 2. studenoga 2020.

Zbog zanimljivosti i važnosti argumente prof. Tomislava Galovića prenosimo u cijelosti:

Isticanjem svoje kandidature u otvorenom postupku izbora dekana Filozofskog fakulteta imao sam namjeru ponuditi svoja viđenja i rješenja o načinu vođenja Filozofskog fakulteta u sklopu akademske rasprave i predviđene verifikacije putem glasovanja na Fakultetskom vijeću. Sve moje ambicije bile su pritom omeđene institucionalnim okvirom Filozofskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom okviru spreman sam saslušati i odgovoriti na najoštrije kritike ponuđenog programa. Spreman sam kritike koje se pokažu opravdanim prihvatiti kao i svaku odluku Fakultetskog vijeća o daljem procesuiranju programa.

Međutim nisam spreman bespogovorno prihvatiti devijacije koje su se dogodile u početnom dijelu postupka za izbor dekana, devijacije koje su me kao kandidata dovele u neravnopravan položaj, koje su usmjerene na osobnu i profesionalnu diskreditaciju i koje u konačnici kompromitiraju izborni postupak.

Svojim kandidaturom postao sam meta prepoznatljivog medijskog komplota koji nema ambiciju medijskog praćenja i izvještavanja javnosti o zbivanjima na Fakultetu i Sveučilištu nego kontinuiranom medijskom kampanjom, koja se povremeno pretvara u medijski linč, ulazi u ulogu aktera koji, u dosluhu s pojedinim agilnim djelatnicima Fakulteta, želi zbivanja usmjeravati prema unaprijed određenim ciljevima koji nisu akademske naravi. U ovoj situaciji, tijekom dva dana koja su prethodila sjednici Fakultetskog vijeća, sazvanoj za 28. listopada 2020., ocrtala su se dva takva cilja. Jedan je bio medijski ocrniti moj program i diskreditirati mene kao osobu. Drugi je bio medijski promovirati svog favorita u izbornom postupku i tako utjecati na njegov izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prepoznatljivoj koreografiji tri uigrana portala konstruirana je nepostojeća afera prepisivanja programa na temelju dokumenta koji, kako uglas ponavljaju, „ovih dana kruži Filozofskim fakultetom“, da bi me se moglo optužiti za „ozbiljno akademsko nepoštenje“ i tako diskreditirati kao kandidata, ali i kao osobu.

S druge strane, u istom medijskom krugu dan uoči očekivanog predstavljanja programa na sjednici Fakultetskog vijeća favoritkinji tog kruga osiguran je 12-minutni televizijski nastup u kojem je najširoj javnosti predstavila sebe i svoj dekanski program. U povijesti Sveučilišta nije zabilježen slučaj da bi kandidat za neku čelnu sveučilišnu dužnost svoj program najprije promovirao u najširoj javnosti, a tek potom prezentirao sveučilišnom tijelu koje ga treba prihvatiti. Takvo ponašanje kompromitira izborni postupak, jer druge kandidate dovodi u neravnopravan položaj i narušava temeljna načela demokracije. U ovom je slučaju prijestup protiv načela demokracije tim drastičniji što je televizijska prezentacija programa održana dan uoči očekivanog glasovanja o programu, dakle u vrijeme kada bi trebala biti na snazi tzv. izborna šutnja. Pored svega toga, kandidatkinja se u svom istupu na uvijeni način uključila u kampanju ocrnjivanja mog programa i mene kao protukandidata. Na upit novinara da objasni medijske napise o tome da je jedan od njenih protukandidata „uzeo dijelove iz programa prijašnje kandidatkinje“, kandidatkinja je odgovorila „…ja to radije ne bih komentirala, sutra imamo sjednicu Vijeća, pustimo kolegu da obrani svoj program, da nešto kaže o svom programu. Ja mislim da će Vijeće, koje je izuzetno osjetljivo na bilo kakve teme koje su vezane za neizvornost radova, za plagiranje i slično, to riješiti tako da bih rado to prepustila Vijeću koje će sutra, nadam se, zasjedati, na kojem će se birati programi, odnosno izglasavati programi“.

Nemjerljiv doprinos kompromitaciji ovoga izbornog postupka dala je članica Fakultetskog vijeća prof. dr. sc. Željka Kamenov. Ona je dan uoči očekivane sjednice Fakultetskog vijeća članovima Vijeća i njihovim zamjenicima uputila mail pod naslovom „Prije predstavljanja kandidata za dekana FF“ u kojem je prikupila poveznice na internetske napise u sklopu konstruirane afere tobožnjeg prepisivanja programa i popratila ih sljedećom porukom: „Dragi svi, dok čekamo sjednicu, evo zanimljivog štiva svima koji do sada nisu vidjeli, a i prilike da si postavimo pitanje bismo li takve manifestacije akademske čestitosti tolerirali vlastitim studentima“. Mail je potpisala kao „zabrinuta članica Vijeća“. Zabrinutost je ovdje samo izlika za prenošenje rezultata javne medijske kampanje u institucionalni okvir i za davanje instrukcije članovima Vijeća kako slijedom te kampanje trebaju glasovati. Tim skandaloznim ispadom prof. dr. sc. Željka Kamenov prekršila je ne samo pravila demokratske procedure i civilizacijske standarde nego i etičke norme pa utoliko molim o. d. dekana da kao odgovorna osoba sukladno Etičkom kodeksu Sveučilišta u Zagrebu pokrene odgovarajući postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijsko konstruiranje afere da bi se njeni efekti pretvorili u instrukcije članovima Fakultetskog vijeća kako trebaju glasovati, što je učinila ne samo „zabrinuta članica Vijeća“ nego svojim sofisticiranom porukom i kandidatkinja za dužnost dekana, ovaj je izborni postupak teško kompromitiran tako da sam razmišljao da u znak prosvjeda povučem kandidaturu. To ipak nisam učinio ne želeći dodatno otežavati situaciju, ali sam čvrsto odlučio da ću odustati od kandidature ako se ove manipulacije nastave i ako se izborni postupak ne vrati u institucionalni okvir Filozofskog fakulteta. Nisam dalje spreman sudjelovati u predstavi u kojoj se akademski postupak izbora dekana profanira i manipulira u najširoj javnosti kako bi se učinci javnih manipulacija na Fakultetu koristili za postizanje njegova unaprijed zadanog ishoda.

U kontekstu svega navedenog želim Vas obavijestiti da kao kandidat nisam spreman sudjelovati u nastavku izbornog procesa, ako bi se on provodio na elektroničkim sjednicama Fakultetskog vijeća, što bi praktično značilo da je otvoren za najširu javnost i da omogućuje nastavak medijskih manipulacija u kojima, kao što je postalo očigledno, sudjeluju i neki članovi Fakultetskog vijeća, što kompromitira sam izborni postupak, a ugledu Fakulteta nanosi nesagledivu štetu.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Galović

Kandidat u postupku izbora dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.