Katedrala sv. Dujma u Splitu – najstarija katedrala na svijetu!

Kad govorimo o kršćanstvu u Hrvata, ima jedna vrlo ironična stvar, koju mnogi ne znaju. Radi se o splitskoj katedralnoj crkvi svetog Dujma (sv. Duje), a zanimljivost je ta da je to najstarija katedrala u svijetu. Međutim, da upotpunimo onaj dio o “ironiji”, nadodajmo kako je rimski car Dioklecijan bio jedan od gorljivijih progonitelja kršćana, a eto i dan danas u njegovu gradu hrabro stoji najstarija kršćanska građevina ove vrste.

Bogata kulturno-povijesna baština

Današnja splitska katedrala izgrađena je u četvrtom stoljeću kao mauzolej rimskog cara Dioklecijana. Nakon što su kršćani dobili slobodu ispovjedanja vjere Milanskim ediktom 313. godine, netom prije smrti cara Dioklecijana, sagradili su bazilike nad grobovima mučenika.

Kad su u sedmom stoljeću Avari i Slaveni srušili Salonu, dio stanovnika je pobjegao na otoke, odakle se, nakon određenog vremena, dio njih vratio na kopno i nastanio u napuštenoj carskoj palači. Carski mauzolej pretvorili su u kršćansku crkvu, uklonili poganske idole i sarkofag u kome je car počivao.

sveti duje
Potom su iz srušenih bazilika u Saloni prenijete kosti svetih mučenika koje je Dioklecijan dao pogubiti: Dujma, prvog biskupa Salone i Anastazija. Prema predaji splitskog kroničara Tome Arhiđakona iz 13. stoljeća, prvi splitski nadbiskup bio je Ivan Ravenjanin koji je organizirao i uredio splitsku Crkvu u sedmom stoljeću.

Splitska katedrala poznata je po drvenim vratima koje je izradio domaći majstor Andrija Buvina 1214. godine, izrezbarivši u orahovini 28 prizora Isusova života. Odlično su očuvana, osim najdonjih dijelova oštećenih nogama prolaznika, Buvina vrata su raritet u europskoj umjetničkoj baštini, jer su rijetka vrata izrađena od drveta, a očuvana do danas. Katedrala je prepoznatljiva i po svojem visokom i lijepom zvoniku, koji je kombinacija romaničkog i gotičkog graditeljstva, čija je gradnja prema predaji započela u 13. stoljeću.

Opis stolne crkve Splitsko-makarske nadbiskupije

Vanjski oktogon mauzoleja bio je opkoljen trijemom na 24 stupa. U unutrašnjosti ima kružni oblik sa četiri polukružne i četiri pravokutne niše. U sredini je stajao Dioklecijanov sarkofag, koji je kasnije uništen. Iznad niša diže se osam korintskih stupova od crvenog granita, a nad njima još osam manjih. Na vijencu koji teče uokolo reljefno su prikazani Eroti u lovu, maske i ljudske glave.

Osobito su zanimljiva dva medaljona s vrpcama, na kojima arheolozi i splitska tradicija prepoznaju portrete cara Dioklecijana i žene mu Priske. Također je zanimljiva konstrukcija kupole zidane lepezastim slaganjem opeka u donjem te kružnim slaganjem u gornjoj trecini. Kupola je sjajila svjetlucavim mozaikom kao i ona u Vestibulu.

Juraj_Dalmatinac
Lijevo od ulaza nalazi se šesterostrana propovjedaonica iz 13. stoljeća, građena od skupocjenog zelenog porfira, nekoć pozlaćenog u cijelosti. Desni je bočni oltar bio posvećen salonitanskom biskupu i mučeniku Svetom Dujmu.

Freskama četiriju evanđelista oltar je ukrasio splitski kasnogotički slikar Dujam Vušković 1429. godine. Lijevi bočni oltar je od suzaštitnika Splita, solinskog mučenika Anastasija Akvilejskoga, kojeg je izradio 1448. godine najveći hrvatski graditelj i kipar svoga doba Juraj Dalmatinac.

Osobito je lijep središnji reljef na sarkofagu s prikazom Bičevanja Kristova, gdje kipar Dalmatinac prikazuje Krista pokrenuta mukom i bolju. Glavni je oltar podignut negdje izmedu 1685. i 1689. godine. U sjevernoj niši nalazi se oltar koji je izradio mletački kipar Morlaiter 1767. godine, u kojem od 1770. leže moći Sv. Duje iz Boninova oltara. Najznačajnije djelo u baroknom koru katedrale su drveni nasloni klupa koje su izvorno stajale pred glavnim oltarom, izrezbareni čak u prvoj polovici 13. stoljeća.

Zanimljivosti o Katedrali

Ispod mauzoleja smještena je kripta koja je posvećena svetoj Luciji, djevici i kršćanskoj mučenici. U katedralnoj riznici čuva se Evanđelistar sv. Dujma iz druge polovice šestog stoljeća. To je najstariji rukopis pisan na pergameni sačuvan na tlu Hrvatske.

Među vrijednostima riznice nalaze se dragocjeni arhivski dokumenti, srednjovjekovni kodeksi (Historia Salonitana), brojni relikvijari, srebrna pala s oltara sv. Dujma iz prve polovice 14. stoljeća, misno ruho i posuđe te čudotvorna ikona Gospe od zvonika prenesena iz crkvice iznad Željeznih vrata.

sveta lucija
CNN je na svom portalu objavio članak “20 najljepših mjesta Hrvatske” među kojima su kao izrazito atraktivne lokacije navedeni Kopački rit o kojem smo jučer pisali i katedrala sv. Dujma. Veliki broj turista svake godine posjeti ovu znamenitu crkvu jadranske obale.

Za turiste su određene i prigodne cijene prilikom posjete katedali, zvoniku i krstionici sv. Ivana Krstitelja. Ako želite posjetiti katedralu to će vas koštati 15 kuna, zvonik isto toliko, dok je posjet krstionici 10 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: wikipedia, Dani Tic

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.