Koje trgovine na današnji blagdan ne dopuštaju svojim radnicima odlazak na groblje?

Foto: Thinkstock

Rad nedjeljom i blagdanima tema je koja se dugo provlači kroz društvo, ali malo se toga mijenja u praksi. Blagdan Svih svetih i ove će godine mnoge trgovkinje i trgovci obilježiti na svojim radnim mjestima umjesto pohodeći grobove svojih najbližih i prisjećajući ih se dostojanstveno u krugu najmilijih.

Znate li kako rad nedjeljom reguliraju druge zemlje Europske unije, a kako Hrvatska?

Ipak, ima i onih centara koji su 1. studenoga odlučili zatvoriti svoja vrata pa tako City centar one (East, West i Split) na blagdan Svih svetih neće raditi. Jednako je i sa shopping centrima West Gate i Arena Centar gdje će iznimno raditi kafići, prodavaonice brze hrane i kino.

Centri King Cross i Garden Mall bit će zatvoreni uz iznimku trgovine Interspar koja će u oba centra raditi do 14.00, odnosno 15.00 sati. Ostale trgovine Interspar diljem zemlje dijelom će biti zatvorene, a dijelom će raditi do 21.00 ili čak 22.00 sata.

Samoposluge će u većoj mjeri od shopping centara biti otvorene na blagdan Svih svetih.

Lidl tako radi kao i nedjeljom što znači da će neke Lidlove prodavaonice biti otvorene do 14.00, 18.00 ili čak 21.00 sat.

Nedjeljno radno vrijeme za blagdan će koristiti i Kaufland pa će tako trgovci u trgovinama Kaufland raditi do 20.00 sati, za razliku od radnih dana kada rade do 22.00 sata.

Trgovine Plodine na blagdan će biti otvorene do 22 sata, uz iznimke dvije trgovine u Rijeci i Slavonskom Brodu koje su na taj dan zatvorene.

Konzum trgovine rasprostranjene diljem zemlje imaju različito radno vrijeme. Neke su otvorene do 13.00 sati, neke do 15.00, a one u kojima se očekuje veći promet do 21.00 sat.

Hoće li radnice i radnici u svim nabrojanim trgovinama imati vremena, snage i volje u onom dijelu dana kada ne rade posvetiti se obilježavanju blagdana?

(VIDEO) Udruga U ime obitelji predala Saboru prijedlog izmjena Zakona o radu o neradnoj nedjelji: Evo što žele omogućiti!

Podsjetimo, Udruga U ime obitelji predala je Saboru prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Slovenija bi mogla ukinuti rad trgovina nedjeljom: Koje je promjene u zakonu U ime obitelji tražila u Hrvatskoj?

“Naš prijedlog će, bude li političke volje, omogućiti da se u Zakon o radu unesu promjene koje će osigurati dvije stvari. Jedna je da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, druga je da će osigurati minimalnu naknadu koju je poslodavac dužan platiti radniku koji radi nedjeljom ili blagdanom, a to je najmanje 50 posto više od standardne satnice zaposlenika. U ovom trenutku je zakon tako loše napravljen da poslodavac može podići radniku plaću za jednu kunu i da to znači da ga plaća za rad nedjeljom i blagdanom”, rekla je svojevremeno Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr