Kolinda Grabar-Kitarović prije roka objavila imovinsku karticu: Evo koliko je uštedjela za vrijeme predsjedničkog mandata

Zagreb, 05.02.2020 - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitaroviæ održat æe prijem za šefove diplomatskih misija i meðunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj. Na slici predsjednica Grabar-Kitaroviæ prigodno se obratila. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

Prije roka, tj. dva dana prije nego joj je istekao predsjednički mandat, Kolinda Grabar-Kitarović predala je imovinsku karticu, što je dužna učiniti poslije prestanka obnašanja dužnosti. Karticu je morala predati i na početku mandata, pa smo usporedili koje su se promjene dogodile u proteklih pet godina kad je imovina Grabar-Kitarović i njezina supruga Jakova Kitarovića u pitanju

U odnosu na zadnju verziju imovinske kartice s kraja 2019., u najnovijoj, predanoj 17. veljače, tek su neznatne promjene. One se odnose na blagu korekciju iznosa štednje te na plaću Jakova Kitarovića.

Naime u imovinskoj kartici objavljenoj 17. veljače, dva dana prije isteka mandata, prijavljeno je da Jakov Kitarović u tvrtki AD Plastik ima mjesečnu neto plaću od 14.925 kuna, dok je u onoj iz studenog prošle godine stajalo da zarađuje 167.550 kuna godišnje u toj tvrtki, što je za oko tisuću kuna manje na mjesečnoj razini.

Evo koje su promjene, ako se nova karticu usporedi s onom predanom 19. ožujka 2015., tj. na početku mandata:

Grabar-Kitarović je plaća u pet godina narasla s 22.720 na 24.376 kuna. Velike izmjene dogodile su se u tom razdoblju njezinom suprugu jer je na početku mandata bio nezaposlen, a danas radi u AD-u Plastik, tvrtki koja se bavi proizvodnom komponenti za automobilsku industriju.

>Predsjednica Grabar-Kitarović: ‘Potencijalnim povratnicima su glavni problem nepotizam i korupcija’

>(VIDEO) Nakon kritika na Josipu Lisac: Prisjetimo se izvedbe himne na inauguraciji Grabar-Kitarović

Riječ je o uspješnoj tvrtki koja zapošljava više od 1500 ljudi, a u 2019. ostvarila je prihode u iznosu od 1,5 milijardi kuna, što je za 17,1 posto više nego godinu prije, a neto dobit porasla joj je za 10,4 posto, na 98,6 milijuna kuna. Jakov Kitarović u toj tvrtki ima funkciju savjetnika za korporativnu sigurnost, prenosi tportal.

Uz to, Kitarović godišnje honorarno zaradi 180 tisuća kuna u tvrtki Sentinel Holding AG. U odnosu na 2015., u obitelji bivše hrvatske predsjednice više nema dugova jer su otplatili jedini kredit koji su imali prijavljen prije pet godina.

Što se tiče potraživanja, Grabar-Kitarović je 2015. prijavila kako od svog bivšeg poslodavca potražuje gotovo 850 tisuća kuna. Riječ je o neoporezivom primitku uz rad u NATO-u, a kako je ranije objasnila, to je svota na ime mirovine koju je sama uplaćivala. Iznos joj je tijekom mandata jednokratno isplaćen te se iz rubrike o potraživanjima preselio u rubriku o štednji.

Naime na početku mandata supružnici su imali prijavljenu zajedničku štednju od 135 tisuća eura. Na kraju mandata Grabar-Kitarović prijavila je osobnu štednju od 115 tisuća eura. Na drugom računu ima 108 tisuća eura, a riječ je o spomenutom iznosu koji joj je isplatio NATO. Na svoje ime ima još štednju od 1762 američka dolara i 1229 eura. Jakov Kitarović ima pak štednju od 25 tisuća eura.

Nekretnine su ostale iste – tu je stan u centru Zagreba od 106 kvadrata, procijenjen na 1,7 milijuna kuna, a kupljen je novcem koji su roditelji Kolinde Grabar-Kitarović stekli prodajom obiteljskih nekretnina.

Prijavljena je i kuća s okućnicom u Malom Lošinju od 193 kvadrata, vrijedna 2,1 milijun kuna, stečena nasljedstvom. Grabar-Kitarović i suprug su se u međuvremenu riješili automobila.

Naime na početku mandata prijavljeno je da posjeduju Chrysler Town and Country iz 2010. godine, vrijedan 130 tisuća kuna, i Hondu Civic iz 1998., vrijednu 14 tisuća kuna, koja je glasila na Jakova Kitarovića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr