Komadina: SDP podržava Mrak Taritaš, a HNS ruši Obersnela

Foto: snimka zaslona

Što HDZ nudi Kreši Beljaku za novu saborsku većinu? Hoćemo li uskoro na parlamentarne izbore ili ćemo dobiti HSS-ove ministre? Tko je u SDP-u krenuo u otvoreni napad na Davora Bernardića? u HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’ gostovali su: Krešo Beljak – predsjednik HSS-a, Zlatko Komadina – primorsko-goranski župan, SDP, Ivan Hrstić – novinar N1 i Večernjeg lista, Davor Gjenero- politički analitičar.

Bernardić je legitimno izabran za predsjednika stranke, a ovi neke kolege nisu dobili povjerenje na Konvenciji. Čisti jal!, kazao je Zlatko Komadina. Rekao je da Mrsić neće biti kažnjen za svoj istup o vodstvu stranke. U SDP-u se može govoriti, samo treba znati kada i što. Na pitanje hoće li Zvonimir Mršić biti SDP-ov kandidat za premijera, rekao je da će se o tome pričati kad za to dođe vrijeme.

Na upit o problemima s nedavnim koalicijskim partnerom Ivanom Vrdoljakom, kazao je da on s njim nema problem. Naime, Vrdoljak tvrdi da ih je SDP predajom lista prevario u Primorsko goranskoj županiji, na što je Komadina rekao da su na to bili natjerani. Objasnio je to na jednom primjeru: Kada smo razgovarali o podršci Anki Mrak Taritaš, rekao sam Vrdoljaku- kako će izgledati naslovi ‘SDP podržava Anku u Zagrebu, a HNS ruši Obersnela u Rijeci?’ Dodao je kako on u životu nikoga nije prevario. Rekao je da je Vrdoljak dao punomoć za predaju lista noć pred prijavu i to drugom čovjeku za treću listu.

Milanović je Bernardiću ostavio spaljenu zemlju, rekao je Ivan Hrstić. Ipak, dodao je, Bernardić nije od jučer u politici i pokazalo se da nema puno za ponuditi. Na upit o rezultatu SDP-a na lokalnim izborima, odnosno uspjehu u Rijeci, kazao je kako ondje uvijek dobro stoje. Iduće godine će Rijeka biti rekorder po tome koliko u kontinuitetu upravlja stranka koja je nasljedila komunističku stranku. Uskoro će se i Lenjingrad posramiti. Smatra da to povjerenje dolazi iz straha od drugih koji bi došli na vlast, ali i da je ideologija očito najvažnija.

Komadina se nadovezao- negativne tekovine Saveza komunista je naslijedila stranka koja je sada na vlasti. Ono što se zvalo komunjare završilo je u HDZ-u, rekao je.

Krešo Beljak je na upit o koaliciji sa HDZ-om kazao da je percepcija javnosti da je HSS svjetonazorski blizak HDZ-u koštala HSS. Mi smo 2009. praktički nestali kao stranka. Birači su nam okrenuli leđa, a HDZ je danas vodeća stranka. Naučili smo na svojim greškama. Rekao je kako ga nije zaintrigirala poruka HDZ-ova Josipa Đakića o slobodna četiri ministarstva i sedam položaja državnog tajnika. Nije za nove izbore, ali kao političar misli da su oni jedini izlaz. Smatra da je potrebno mijenjati izborni sustav, prebaciti se na predsjednički, polupredsjednički ili pak kancelarski.

HSS je tragična priča već dugo vremena, a to je stara i važna hrvatska stranka, kazao je Davor Gjenero. Dodao je kako Beljak nema niti jedan svoj mandat, već da ih je osvojio na listi SDP-a. Beljak se ubacio s tvrdnjom da je on osobno osvojio više glasova od Hasanbegovića, Bandića i mnogih drugih. Između gostiju zatim je zaiskrilo. Gjenero je najprije rekao da Beljak ima jako čudan background.

Otkud vi znate kakav ja imam background? Zašto to govorite, upitao ga je Beljak. Ja sam sad došao na televiziju i u autu sam ostavio psa jer imam unutra radio, odgovorio mu je Gjenero. Aludirao je na priču prema kojoj je Beljak u mladosti sudjelovao u krađi radija iz automobila.

Inače, Gjenero smatra da bi najbolje riješenje za političku krizu bila velika koalicija, ali i da ona trenutno nije moguća.

Emisiju pogledajte u cijelosti:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt