Kuščević odgovorio na kritike potpredsjednice DIP-a o izbornom zakonu: ‘Cijenim prijedlog, ali on bi dodatno otežao izbore’

Foto: snimka zaslona

“Cijenim prijedlog DIP-a, ali njihov prijedlog bi dodatno otežao provedbu izbora. Zasad je stav Vlade i HDZ-a da svaki od pojedinih izbornih zakona uredimo na dobar i kvalitetan način, a ne da ih objedinjavamo u jedan”, odgovorio je za N1 ministar uprave Lovro Kuščević na DIP-ov prijedlog o jedinstvenom izbornom zakonu.

Podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo (DIP) prošli je tjedan izašlo s prijedlogom jedinstvenog izbornog zakona, koji bi ujednačio izborne institute koji su sada različito uređeni u pojedinim zakonima.

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić gostujući N1 televizije kazala je da ima puno neujednačenosti u izbornom postupku:

“Vidjeli smo da ima puno neujednačenosti u izbornom postupku. Bez pretenzija smo da to što ćemo dostaviti MU treba prihvatiti ili da treba ići u proceduru, prvenstveno iz razloga što DIP nije zakonski predlagatelj zakona nego dajemo mišljenja o provedbi izbora sa stručnog stajališta. Ova rješenja mogu biti stručna podloga za ujednačavanje zakona”, kazala je Fabijančić Križanić.

Na pitanje hoće li prihvatiti prijedlog DIP-a o jedinstvenom izbornom zakonu, ministar Kuščević je ustvrdio:

“Mi smo na tu temu s DIP-om više puta razgovarali i razmijenjivali mišljenja. Postoji jedan prijedlog nacrta zakona u kojem su sva četiri izborna zakona, dakle, zakon izbora za predsjednicu odnosno predsjednika RH, izbor za Hrvatski sabor, lokalni izbori i izbori za EU parlament su sažeta u jedan zakon. Međutim, čini nam se da je to vrlo opširna materija, tako da imamo jedan jako velik i nepregledan zakon na snazi, koji bi još otežao provedbu izbora. Cijenim to što su kolege iz DIP-a napravile, s njima smo razgovarali, ali još jedan razlog više je taj da ovu godinu slijede dvoji izbori, dakle izbori za EU parlament i za predsjednika države, a nije uputno u godini u kojoj se događaju izbori mijenati izborna pravila.”

>Potpredsjednica DIP-a: ‘Financiranje građanskih referenduma trebalo je urediti Zakonom o referendumu, a ne Zakonom o financiranju političkih stranaka’

‘U svibnju imamo izbore za EU parlament. Nema teorije, da do tada promijenimo zakon’

Kuščević smatra da je DIP “najupućeniji u rupe” aktulnog izbornog zakona, ali da objedinjavanje u jedan zakon nije poželjno.

“Prilično su upoznati i cijenimo njihovo mišljenje i mislimo da treba sve te praznine s kojima su se oni susreli na terenu implementirati u novo zakonodavstvo. Međutim, sva četiri zakona staviti u jedan zakon, oni ipak reguliraju različitu materiju, različite principe, različiti su sastavi biračkih odbora i povjerenstva. Mislimo da bi to bilo jako teško, a napominjem, sad kada već imamo izbore u ovoj godini, nije uputno mijenjati izborna pravila”, ocijenio je Kuščević.

Kazao je da će se prihvatiti neki prijedlozi DIP-a, konkretno prijedlog da se smanji broj biračkih odbora, da se pojednostavi sastav biračkih odbora, te će se uvesti i preferencijalno glasovanje na lokalnoj razini.

‘HDZ je prijatelj preferencijalnog glasanja’

“Sasvim sigurno ćemo njihove zakone implementirati, na kraju zajedno smo radili na njima. Ovu godinu ćemo to implementirati u Zakon o lokalnim izborima, a kada se budu mijenjali drugi zakoni sasvim sigurno je da da ćemo razmotriti te prijedloge i za druge zakone”, kaže Kuščević.

“U svibnju imamo izbore za EU parlament. Nema teorije, kad bismo sutra počeli s time, da do tada promijenimo zakon. Mi moramo uvesti pravnu sigurnost. Ne mogu se izbori pripremati po jednom zakonu, a provoditi pod drugom zakonu”, kaže Kuščevićč ističući da će se svi “konstruktivni prijedlozi DIP-a prihvatiti”, a li ovu godinu samo za lokalne izbore.

>Ivan Munjin: Tri preferencijska glasa bez cenzusa donose ogromne promjene, Kuščević 2016. uopće ne bi ušao u Sabor po ovome modelu

“Iduće godine kada se bude mijenjalo zakonodavstvo za druge izbore, tada ćemo, naravno, vrlo rado prihvatiti sve njihove sugestije”, tvrdi.

Kuščević je komentirao i uvođenje preferencijalnih glasova na lokalnij razini.

“HDZ je prijatelj preferencijalnog glasanja, na tim izborima naši kandidati dobiju upravo najveći broj glasova i sasvim sigurno ćemo razgovarati o povećanju broja preferencijalnih glasova. Prvi konkretni primjer ćemo napraviti sad na lokalnim izborima, gdje ćemo uvesti od jedan do tri preferencijalna glasa”, ustvrdio je ministar Kuščević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1