Kusonje postaje mjesto od posebnog pijeteta žrtvama Domovinskog rata

U Kusonjama pokraj Pakraca 8. i 9. rujna 1991. godine dogodila se jedna od najherojskijih i najtragičnijih epizoda Domovinskog rata, kada je na najgori mogući način, život izgubilo dvadeset hrvatskih branitelja.

Pripadnici hrvatskih postrojbi “A” satnije 1. bojne 105. bjelovarske brigade Zbora narodne garde oklopnim su transporterom otišli u izviđanje stanja na bojišnici.

Na ulazu u Kusonje nije bilo neprijateljskih snaga pa su ušli dalje u selo gdje su ih u zasjedi napali srpski odmetnici, onesposobivši oklopni transporter za kretanje. Pripadnici hrvatskih snaga povukli su se u obližnju kuću, gdje su nastavili pružati žestoki otpor  mnogobrojnim četnicima, sve dok su imali streljiva. Poslana im je pomoć, ali se nije uspjela probiti do njih. U kući u kojoj su se sklonili hrvatski branitelji bilo je mrtvih i ranjenih, a oni koji su ostali živi nisu se željeli predati sve do trenutka kada su četnici uspjeli minirati kuću.

Hrvatske su branitelje pripadnici velikosrpskih snaga vezali i mučili prije smrti.

Srpski su odmetnici tijela dvadesetorice masakriranih ratnih zarobljenika zatrpali bagerom u zajedničku masovnu grobnicu.

Ubijeni hrvatski branitelji bili su uglavnom iz Bjelovara, a tijela su im nađena tek 29. siječnja 1992., u masovnoj grobnici Rakov Potok s još 23 civilne žrtve Kusonja.

Dva zločina

Dvije godine kasnije mjesto obilježavanja tragedije bilo je poprištem još jednog ratnog zločina, gdje uoči obilježavanja počasti žrtvama, dolazi do novih stradanja.

Na istom mjestu gdje su poginuli neustrašivi ratnici 1991. godine, polažući vijenac i paleći svijeće njima u čast, 1993. život su izgubili Stanko Palić, Mirko Pereš i Željko Šegović, dok je više od deset Hrvatica i Hrvata ranjeno.

Za zločin koji se dogodio 8. rujna 1991. u Kusonjama počinjen nad 18 policajaca iz Bjelovara pravomoćno na kaznu zatvora od po 20 godina osuđeni su L. K. i V. S., dok su za isti zločin G. D. i Ž. LJ. pravomoćno osuđeni na po 15 godina zatvora.

Za zločin počinjen 8. rujna 1993. u Kusonjama, kada su prigodom komemoracije u spomen poginulim hrvatskim braniteljima 1991. godine od eksplozije mine, koja je bila postavljena na mjestu na kojem se održavala komemoracija, poginule tri osobe a više ih je zadobilo teže i lakše ozljede, zbog kaznenog djela terorizma M. A. pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Samo su neki od zločinaca osuđeni, ali u odsutnosti, pa se ta osuda može shvatiti neprovedenom.

Bjelovarsko-bilogorska županija proglasila je Kusonje mjestom od posebnog pijeteta žrtvama Domovinskog rata za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, kako bi time odala posebno priznanje žrtvama Domovinskog rata s područja njihove županije.

Danas se u Kusonjama nalazi kapela Male Gospe, izgrađena zahvaljujući obitelji Posarić čija je majka stradala u Kusonjama 1993. godine prilikom komemoracije i danas je 100 % invalid Domovinskog rata.

O tragičnim događajima iz Kusonja snimljen je dokumentarni film “Priča o zlatnom lančiću”, a ove godine redatelj Kristijan Milić režirao je igrani film “Broj 55“, koji je na Pulskom filmskom festivalu godine osvojio osam zlatnih arena, uključujući Veliku zlatnu arenu za najbolji film te je u javnosti predstavljen i doživljen kao prvi pravi akcijski film o Domovinskom ratu.

Imena branitelja stradalih na Malu Gospu 1991.: Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gađa, Petar Grubeša, Anto Ivandić, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Igor Stipić, Dubravko Štefulinac i Ante Tandara.

Istina o tim iznimno hrabrim mladićima ne smije se zaboraviti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/Bjelovarsko-bilogorska županija
Photo: fah