LGBTIQ: Ne slažemo se s definicijom obitelji u koju ne ulazi životno partnerstvo homoseksualaca

Foto: Fah

Nakon medijskog linča koji je izazvao Nacrt Obiteljskog zakona, kojeg je pripremila skupina od ukupno 33 specijalista za obiteljsku materiju, od čega je od njih 18 u užoj radnoj skupini devetero s triju pravnih fakulteta, sutkinja Vrhovnog suda, bivša pravobraniteljica za djecu…, a kojeg je predsjednik Vlade Andrej Plenković odmah povukao, oglasila se sada i LGBTIQ udruga Zagreb Pride čije priopćenje donosimo:

> (VIDEO) Dr. sc. Ivan Šimović: ‘Novi Obiteljski zakon štiti obiteljski dom i svu djecu’

> Marinko Jurasić: Jesu li primjedbe HNS-a sveto pismo?

> Dario Čehić: Kako će Baukov zakon o životnom partnerstvu promijeniti i vaš život?

Udruga Zagreb Pride u srijedu je neprihvatljivim ocijenila svaki prijedlog Obiteljskog zakona koji ne sadrži životno partnerstvo u definiciji obitelji te su apelirali na saborske zastupnike, posebno na Odbor za ravnopravnost spolova, da ne propuste uskladiti svaki prijedlog zakona koji dolazi iz Vlade s pravnim okvirom Hrvatske i EU tako da uključuje sve prepoznate i zakonom uređene oblike obiteljskih zajednica – brak, izvanbračnu zajednicu, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo, kao i djecu u partnerskoj skrbi.

“Dorađeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, o čijim su doradama pisali samo neki mediji, ne može se smatrati prihvatljivim ako prava izvanbračnih i bračnih zajednica nisu u potpunosti izjednačena. Nadalje, definicija obitelji u dorađenom Nacrtu mora eksplicitno navoditi i životno partnerstvo te neformalno životno partnerstvo, kao i djecu u partnerskoj skrbi, a čije odnose uređuje poseban zakon – Zakon o životnom partnerstvu”, stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

Pokušaj da se prava obitelji koje nisu braku ograniče novim Obiteljskim zakonom ili jednostavno “izbrišu” nije ništa drugo nego, ocjenjuju, diskriminacija i nastavak nasilja protiv tih obitelji koje provodi desno-klerikalni lobi “koji dominira kako užom, tako i širom radnom skupinom Obiteljskog zakona”.

Upozoravaju hrvatsku javnost da ne nasjeda na umirujuće poruke koje Vlada komunicira preko određenih medija, a bez provođenja temeljite javne rasprave.

Povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara (Coming Out Day) koji se obilježava danas, upozoravaju da svaki pokušaj smanjivanja prava LGBTIQ osoba u zakonima, direktno doprinosi širenju neprijateljskog okruženja “u kojima nismo sigurne i sigurni slobodno živjeti svoje identitete, kao i reproduciranju diskriminacije i nasilja protiv nas i naših obitelji”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina