Treba li zaboraviti 31. svibnja – sjećanje na srpski fašizam i bijele trake koje su nosili Hrvati prijedorskog kraja?

Foto: snimka zaslona

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”.

Ovako je glasio poziv koji je emitirao Radio Prijedor 31. svibnja 1992. godine.

Sličnu sudbinu od strane srpskih fašista u Domovisnkom ratu prošli su i Hrvati istočne Slavonije od Tovarnika, Lovasa i drugih sela gdje su bili obilježeni nošenjem fašističkih bijelih traka na rukavima.

Poziv Radio Prijedora je bio početak nezapamćenog pokolja koji je rezultirao ubijanjem 3.173 nevina civila i zatvaranjem 31.000 osoba u fašističke logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. Kao paradoks treba istaknuti da je te logore uređene po nacističkim standardima držala pod nadzorom i komunistička JNA sa svojim vojnicima i osobljem

Stoga na današnji dan – Međunarodni dan bijelih traka – mnogi ljudi u Bosni i Hercegovini, ali i brojnim europskim gradovima, nositi će bijele trake oko ruke i staviti bijele plahte na prozore u znak suosjećanja na nevine žrtve srpskog pokolja.

Hrvatsko stanovništvo prijedorskog kraja, koncentrirano u gradu Prijedoru i okolici (osobito Ljubija), poubijano je, odvedeno u logore, a njihova sela su spaljena. Jedno od sela koje je doživjelo tu sudbinu bio je i Šurkovac u blizini Prijedora, mjesto u koje danas dolaze mnogi katolički hodočasnici.

Iako u Prijedoru nije bilo rata, to nije spriječilo srpske fašiste da ubiju u gradu i okolici čak 102 djece u dobi od 2 mjeseca do 17 godina. Među njima su i ubijena djeca iz šire obitelji Matanović, njih četvero:  Matanović Ervin 16 godina, Matanović Goran 14 godina, Matanović Zoran 17 godina i Matanović Predrag 17 godina.

Varaždinski srednjoškolci i veterani 7. brigade sjećaju se nevinih žrtava srpskog fašizma

Točno 102 učenika Druge Gimnazije Varaždin u suradnji s udrugom veterana 7. gardijske brigade PUME danas su stavili bijele trake na svoje ruke i tako obilježili Međunarodni dan bijelih traka.

Zašto se danas okupilo baš 102 učenika i što znače bijele trake, objasnila sam je ravnateljica Zdravka Grđan:

„Danas se prisjećamo 102 ubijene nedužne djece uz poruku kako se mržnja i agresija temeljena isključivo na nacionalnoj osnovi nikada više ne smije ponoviti. 31.05.1992. su svi Hrvati i Bošnjaci morali zbog raspoznavanja nositi oko ruke bijele trake a svoje kuće obilježiti bijelim zastavama, što se nije nigdje ponovilo od vremena nacističke Njemačke, uz istu simboliku“, rekla je ravnateljica.

Valja napomenuti kako su učenici Druge gimnazije Varaždin u samom državnom vrhu po znanju o Domovinskom ratu. Lijepo je vidjeti da učenici i profesori daju svoj glas za mir, humanost i nadu u bolje sutra. Osobito ohrabruje da se mlađe generacije Hrvata podučavaju strašnim stvarima koje su se događale krajem 20. stoljeća u agresiji Srba na Hrvate i druge narode bivše Jugoslavije sa tendencijom i željom da ne budu – zaboravljene.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/e-varazdin.hr