Licemjerje: Novosti optužuju Laudato TV za netrpeljivost koju sami šire

foto:fah

Tjednik SNV-a “Novosti” u članku od 8. travnja proziva katoličku Laudato TV za “ekstremni neokonzervativizam”, to jest za radikalna stajališta u zastupanju domoljublja i vjere, ali i za relativiziranje prošlosti i Drugog svjetskog rata. Također su kritizirali i modele financiranja prve hrvatske katoličke televizije, iako je upravo način na koji se “Novosti” financiraju krajnje sporan.

Direktorica Laudata Ksenija Abramović je tim povodom dala intervju za portal “Direktno” odakle prenosimo najzanimljivije dijelove.

“Baš je zanimljiv trenutak u kojem se pojavljuje propagandni ‘manifest’ tjednika Novosti o LTV-u, i to u svjetlu atributa kojima nas optužuju. Jer su, shodno tim optužbama koje navodite u svom pitanju: radikalno domoljublje, relativiziranje prošlosti i Drugog svjetskog rata, za referirati se o LTV-u imali pune prethodne dvije godine. U tom vremenu imali su, za ono što se protivi njihovom uvjerenju i djelovanju, direktni povod za tako huškački, pun predrasuda, diskreditirajući tekst i napad na LTV. A dosad to ipak nisu činili. Mogu to čak i razumjeti. Trebalo je doći na red”, govori Ksenija Abramović za Direktno.

Podsjetila je u kakvom se društvu ‘osuđenika’ od strane Novosti LTV našao.

Već je to veliki pokazatelj njihove profesionalnosti i objektivnog, neostrašćenog informiranja o svemu što ima veze s pridjevima hrvatski, vjerski, katolički, s imenicama Hrvatska, Katolička crkva. To je najveći predmet njihovog zanimanja, za to napadati oni koriste svoje novinarstvo i izdavaštvo.”

Dakle, partizanske zločine u Hudoj jami Novosti nazivaju ‘faktografskom neistinom i poluustaškom ideologijom’, katolički tjednik Glas Koncila ‘Gnjus Koncila‘, a što reći o navodnom uvođenju ‘ustaške katoličke diktature‘, hrvatskom branitelju u Oluji prikazanom kao krvožednom vampiru!? – pita se Abramović.

‘Naći se u Novostima doživljavam kao priznanje’

“Dakle, u oslobodilačkoj akciji Hrvatske vojske koja je upravo tjedniku Novosti omogućila godišnje više od tri milijuna kuna da blate i Oluju i zemlju u kojoj žive. Točnije, od čije teške podnošljivosti, ali unovčene, žive”, ističe direktorica Laudata.

Podsjetila je na naslovnice ‘Lijepa naša gori’ i ‘Rod luđaka’.

“Eto, u takvom ‘okruženju’ našao se LTV. Zapravo, naći se među ‘odabranima’ u Novostima mogu čak doživjeti kao kompliment i priznanje svega dvogodišnjem djelovanju jedne nekomercijalne, obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima, čiji je većinski i dominantan sadržaj tumačenje Božje riječi, crkvenog nauka, prikazivanje stvarnosti iz života Katoličke Crkve”, naglasila je.

S obzirom na etikete i pritužbe u tom tekstu, pitam se kako nas Novosti nisu tako raščlanile kad su za to i imale neposredan povod, nastavlja Abramović.

Objava teksta iz Novosti poklapa se s našim praćenjem prosvjeda protiv Istanbulske’

“Novosti se javljaju baš u ovom trenutku, kada se naša produkcija značajno proširila i, dapače, dominantno emitira katolički, kršćanski, duhovni sadržaj, u kojem za sebe puno toga mogu pronaći mnogi ljudi dobre volje. Istraživačko novinarstvo Novosti glede djelovanja i emisija LTV-a možda je duže trajalo. Meni preostaje uočiti da se objava toga teksta poklapa baš s danima kada smo javnosti uživo prenijeli još jedan važan događaj za hrvatski narod, emitiranje poruka govornika i događanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića na prosvjedu protiv Istanbulske konvencije – ističe direktorica Laudata.

U članku se propituje i financiranje Laudato TV-a, pa se tako navodi kako je ‘za proizvodnju pet emisija prošle i ove godine Laudato TV dobila gotovo 1,3 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma’, no kako je taj novac poslužio za ‘promociju mizoginije, šovinizma, homofobije, transfobije, neznanstvenih teorija’. Nije li neobično, pitali su Kseniju Abramović, da se takvom problematikom bavi upravo tjednik Novosti, s obzirom da je i sam suočen s optužbama za zloupotrebu državnog novca?

“Da, suočen je s optužbama, ali ne i odgovarajuće sankcioniran. Što im stalno daje nova krila u širenju nesnošljivosti prema Hrvatskoj i svemu hrvatskome. Njihova zloupotreba državnog novca, nažalost, ne podliježe pravnoj kazni koja bi imala funkciju prevencije njihovog budućeg lošeg čina, kojima pod izlikom satire gaze dostojanstvo hrvatskog čovjeka – odgovara Abramović.

‘Novosti su više puta kršile zakon o slobodi vjeroispovijesti’

To se, nažalost, događa i uz mirnu toleranciju od strane aktualne vlasti u Hrvatskoj, mišljenja je Abramović.

“Novosti pokazuju kako živjeti slobodu bez poštovanja drugoga i društvene odgovornosti. Novosti su više puta kršile zakon o slobodi vjeroispovijesti i zakon o slobodi vlastitog mišljenja, koje se kod njih manifestira u izrugivanju i stalnom vrijeđanju ‘neistomišljenika’, unatoč činjenicama i argumentima koje su najbolji demanti njihovih mrziteljskih, izrugujućih konstrukcija – ističe za Direktno Abramović.

A sada glede njihovih financijskih navoda u tom tekstu točno je da je LTV-u Fond za poticanje pluralizma odobrio 1,3 milijuna kuna za proizvodnju naših pet autorskih projekata. Reći da je taj iznos dobilo pet emisija LTV-a zla je manipulacija. Taj je novac dodijeljen za pet projekata, koji sveukupno za 2017. i 2018. godinu obuhvaćaju 262 emisije.

‘Manipulacija podacima Fonda za poticanje pluralizma’

“Dakle, Novosti su napisale da je emisija Božanstvena komedija dobila 240.000,00 kn. Netko bi mogao na prvu pomisliti da je taj novac utrošen na njeno jedno emitiranje. Ali, taj iznos je podijeljen na 73 emisije Božanstvene komedije, što je njihova produkcija za 2017. i 2018. godini. U 2017. godini emitirana je 51 Božanstvena komedija, a trošak po jednoj epizodi u jednosatnom trajanju je 2.371.69 kn – objašnjava.

‘Od 24, samo dvije emisije propituju političke teme’ kaže Abramović. “Za te dvije emisije nismo niti tražili financijska sredstva za podršku od Fonda za pluralizam. Dosad te emisije, po reakcijama u javnosti, nisu izazvale nikakve afere ili kontroverze u problematiziranju s ičije strane. Ali eto, i te dvije političko-društvene emisije dovoljan su razlog da nam Novosti prišiju etikete koje već jesu – objasnila je.

‘Licemjerje je još i blaga kategorija’

Na pitanje bi li zbog svega navedenog Novosti nazvala licemjernima, Abramović odgovara kako je licemjerje ‘još i fina, blaga kategorija za pripisati je kao osobinu Novosti’.

“To što urednička politika Novosti radi i kakvim ‘novinarstvom’ se bave u zemlji, koju, ne znam doživljavaju li je oni sami svojom domovinom, nazvala bih mentalnim i psihološkim terorom nad pripadnicima hrvatskog naroda i hrvatske države koje svojim poreznim izdvajanjima plaćaju hrvatski građani – rekla je.

Nada Prkačin na isto pitanje odgovara kako članak Novosti i ne bi nazvala licemjernim, ‘nego zlonamjernim i s predumišljajem’.

Zapravo i ovaj tekst je dokaz da se novcem hrvatskih građana vodi specijalni rat protiv Hrvatske”, naglašava Prkačin te dodaje kako joj nije jasno zbog čega to hrvatska vlast uopće tolerira.

Izvor: narod.hr/direktno.hr