Foto: fah

Ministar vanjskih poslova Litve izjavio je u petak u Zagrebu kako se nada da će Hrvatska i Slovenija naći “prikladno bilateralno rješenje” za dugogodišnji granični spor oko čijeg se rješavanja dvije susjedne zemlje ne mogu dogovoriti.

Hrvatska je izašla iz arbitraže o granici na moru i predlaže da dvije zemlje nađu novo, bilateralno rješenje, dok Slovenija ustraje na arbitražnom procesu pred sudom u Haagu.

“Doista se nadamo da će Hrvatska i Slovenija naći prikladno rješenje, također bilateralnu odluku”, rekao je Linas Linkevičius na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom.

U povodu uskrsnjih gužvi na hrvatsko-slovenskoj granici, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je u četvrtak naslutiti da Slovenija time ispunjava prijetnju kako će naštetiti turizmu u Hrvatskoj ako Zagreb ne prihvati nastavak arbitraže.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec to je odlučno odbacio tvrdeći da Slovenija kao članica Schengenskog područja, što Hrvatska još nije, mora poštovati izmjene europske uredbe koja je namijenjena jačanju sigurnosti.

Hrvatski je Sabor krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja, koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Ljubljana ne prihvaća hrvatsko stajalište da je arbitraža o granici nepovratno kompromitirana i ustraje na nastavku rada arbitražnog suda čija se odluka očekuje ove godine.

Europska komisija je prošli mjesec objavila da općenito podržava arbitražne procese zbog pravne sigurnosti, da je granični spor bilateralno pitanje i da je spremna podržati bilateralno rješenje ako se o tome dvije strane dogovore.

Stalni arbitražni sud u Haagu odlučio je nastaviti s radom i nakon povlačenja Hrvatske, smatrajući da unatoč tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka.

Izvor: narod.hr/Hina