Manipuliranje brojkama: Za koje skupove policija iznosi procjene broja sudionika?

Foto: Narod.hr, Fah; fotomontaža: Narod.hr

U subotu, 15. lipnja okupljanjem tristotinjak sudionika u splitskom Đardinu, kasno popodne održan je 9. Split Pride, a povorku je osiguravalo 250 policajaca, javila je Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA), bez navođenja izvora tih podataka, je li riječ o policijskoj procjeni ili procjeni organizatora.

Narod.hr uputio je nekoliko e-poruka s pitanjima PU Zagrebačkoj u kojima smo tražili odgovore koliko je policajaca osiguravalo povorku Zagreb Pride u subotu 8. lipnja u Zagrebu i zašto policija za taj skup nije iznijela procjenu broja sudionika, kao što to uobičajeno čini na skupovima, poput Hoda za život u Zagrebu ili Hoda za život u Osijeku sredinom svibnja.

“Sukladno podacima iz prijave javnog okupljanja u kojoj je organizator iznio procjenu prema kojoj se očekuje određeni broj posjetitelja te sigurnosnoj procjeni, navedeno javno okupljanje je osigurano s dovoljnim brojem policijskih službenika. Broj angažiranih policijskih službenika na određenom osiguranju nije klasificirani podatak, ali nije niti javno objavljiv podatak jer se radi o podatku koji je dio sigurnosne procjene plana osiguranja. Isto tako, procjenu broja okupljenih osoba je iznio organizator.”, odgovorila je za Narod.hr PU Zagrebačka u petak.

Nakon što u tjedan dana nismo od PU Zagrebačke dobili odgovore, upit smo u petak poslali ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću na kojega još čekamo odgovor.

Narod.hr zanima prema kojim kriterijima policija određuje da će medijima za jedne skupove dati svoju procjenu broja okupljenih, a za druge da te procjene ne će biti ili ju mediji ne mogu dobiti?

Također podsjećamo ministra Božinovića da je policija dala procjene za npr. Hod za život u Zagrebu i Hod za život u Osijeku, što su najnoviji primjeri. Zašto od policije ne možemo dobiti procjenu za povorku koju je organizirao Zagreb Pride?

> (VIDEO, FOTO) Manipuliranje brojkama na povorci homoseksualaca: Policija nema službeni broj, organizatori kažu 7 tisuća, a računalo ih demantira

> UiO: Prema FER-ovom programu, policija povećala broj prosvjednika na jednom, a smanjila na drugom prosvjednom skupu

> (FOTO) Brojke ministra Božinovića: U Kumrovcu 8 tisuća ljudi, u Zagrebu prvo 5 tisuća, a zatim 7 tisuća

Podsjetimo, u subotu 8. lipnja održana je zagrebačka homoseksualna povorka “Povorka ponosa LGBTIQ osoba” u organizaciji udruge Zagreb Pride.

Kada je riječ o broju sudionika mediji navode kako je sudjelovalo između nekoliko i 10 tisuća ljudi, dok organizatori tvrde kako je na homoseksualnoj povorci sudjelovalo 7000 sudionika.

Policija: ‘Upućujemo vas na organizatora’

Kako policija na svojim stranicama nije objavila procjenu broja ljudi koji je sudjelovao u LGBT manifestaciji, poslali smo upit Policijskoj upravi Zagrebačkoj u kojoj smo tražimo procjenu broja sudionika.

“Vezano za Vaš upit upućujemo Vas da se obratite organizatoru javnog okupljanja”, poručili su iz PU Zagrebačke tek idući dan, na ponovnu zamolbu o procjeni broja sudionika na zagrebačkoj povorci nismo do danas dobili odgovor.

Podsjetimo također, 25. svibnja u Zagrebu održala se manifestacija Hod za život pod geslom “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!”, a organizatori su izvijestili da se okupilo 15 do 20 tisuća sudionika, dok je policija najprije tvrdila da ih se okupilo 5, a zatim 7 tisuća što organizatori nisu željeli komentirati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr