Manolić napao DORH da nije dovoljno pomogao Plenkoviću u aferi SMS protiv Milijana Brkića

Foto: fah

Nekadašnji komunistički obavještajac i političar Josip Manolić uoči stotog rođendana za Nacional najavljuje nastavak političke aktivnosti i proziva DORH da ne reagira kad su ugroženi nacionalni interesi.

Manolić tvrdi da se to najbolje vidjelo u aferi SMS, čiji je protagonist Milijan Brkić, i u slučaju lobista MOL-a Josipa Petrovića. Kaže da su tada državni interesi bili ugroženi te da je DORH trebao reagirati i onda kada politika to nije učinila.

“Premijer Plenković do sada nije imao dovoljno snažnu podršku Državnog odvjetništva koje je trebalo imati više sluha i raspoznavati poslovne lobije od kriminala i nacionalne izdaje. To se pokazalo i kod afere SMS, a posebno se to pokazalo u slučaju Joze Petrovića jer je Jozo Petrović u ime poslovnog lobija provodio izdaju nacionalnih interesa, odnosno bio polazna baza tih interesa, a Državno odvjetništvo protiv njega nije poduzelo korake. Državno odvjetništvo mora postupati i onda kad politika ne reagira, a utvrđeno je da su državni interesi ugroženi”, izjavio je to u ponedjeljak za Nacional Josip Manolić, nekoliko dana prije svog stotog rođendana.

Tko je Josip Manolić?

Josip Manolić, koji je nedavno s ponosom istaknuo kako je predvidio pobjedu Zorana Milanovića na izborima, nekadašnji je komunistički obavještajac i političar. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je na čelu Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku. Po ustroju OZN-e počeo je djelovati u njoj, a potom i u UDB-i. Djelovao je i u Sekretarijatu za unutrašnje poslove te u toj funkciji provodi utamničenje nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Postulator kauze za proglašenja bl. Alojzija Stepinca svetim, mons. Juraj Batelja, iznosi da Manolić sustavno nastoji prikriti istinu o trovanju Alojzija Stepinca u vrijeme dok je bio u zatvoru. Batelja navodi da su sudske medicinske komisije proučavanjem Stepinčevih posmrtnih ostataka utvrdile da je on bio zračen, a u njegovim kostima su pronađene toksične supstance kadmija, kroma, olova i arsena. Batelja iznosi da je J. Manolić vlastoručno potpisao da se nakon obdukcije iz sudske medicine izuzmu svi instrumenti (škare, noževi, stakalca, posude) koji su bili u kontaktu sa Stepinčevim mrtvim tijelom ili organima.

> Manolić, nekadašnji visokopozicionirani pripadnik UDB-e: ‘Bleiburg se morao dogoditi, a Perković je savjesno radio svoj posao’

> (VIDEO) Pogledajte poruku koju je Josip Manolić uputio povodom 99. rođendana

> (VIDEO) Joža Manolić otkrio da mu je najdraži političar Andrej Plenković

> 22. ožujka 1993. Josip Manolić – šokantne izjave čelnih ljudi Hrvatske o masovnim pokoljima i Bleiburgu!

Kao visokorangirani dužnosnik UDB-e, nadzirao je sve zatvore za političke zatvorenike u SFRJ. U međuvremenu, 1960. diplomira na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Godine 1960. postaje šef SUP-a (Sekretarijata unutarnjih poslova) u SFRJ.
Bio je zastupnik u Saboru SR Hrvatske te je u njemu obnašao više različitih funkcija.

Nakon demokratskih promjena sudjeluje u osnivanju HDZ-a te 1990., nakon pobjede HDZ-a na izborima, postaje potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske. Od 24. kolovoza 1990. do 17. srpnja 1991. obnašao je dužnost predsjednika Vlade RH.

Godine 1994., Manolić i Mesić sukobljuju se s Tuđmanom i Šuškom, te izvode, kako mnogi to nazivaju, državni udar.

“Tuđmanov je prvi korak bilo ujedinjavanje pristaša jugoslavenske diktature i novih demokratskih političara. Vjerovao je u tu pomirbu, jer je sam u sebi pomirio te dvije strane. Ali, bivši komunistički političari ušli su u pomirbu s figom u džepu i radili su protiv Tuđmana, organizirano i s puno vještine. Manolić i Mesić su, opstruirajući rad Sabora, pokušali državni udar protiv Tuđmana.” – rekao je svojevremeno dr. Andrija Hebrang za Novi list.

Na primjedbu da bi se to danas zvalo političko preslagivanje Hebrang ističe: “Je, ali 1994. je trećina Hrvatske bila okupirana. Ako u parlamentarnoj demokraciji u ratu netko pokuša državni udar, toga se kazneno progoni.”

Na pitanje misli li da bi Manolić i Mesić trebali biti predmet kaznenog progona Hebrang ističe: “Trebala je Hrvatska u tom trenutku pitati njih dvojicu koji su im motivi rušenja vlasti. Analizirao sam njihove motive i zaključio da je to bilo zaustavljanje priprema za oslobođenje zemlje, koje su započele 1994. Siguran sam da je to bilo u pitanju. Diktatorski političari, koji su Tuđmanu pristupili s figom u džepu, nadali su se da će se Jugoslavija očuvati makar kao konfederacija. Kad je to propalo, htjeli su barem blokirati oslobađanje Hrvatske, to je moje mišljenje. Rušenje Tuđmana su, doduše, objašnjavali borbom protiv njegove politike prema BiH, ali ranije se uopće nisu suprotstavljali toj politici. Odjednom su se toga sjetili.”

Kritizirao uklanjanje Titove biste s Pantovčaka

Josip Manolić u dva je navrata tijekom kampanje za predsjedničke izbore napao bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović jer je uklonila bistu komunističkog diktatora Josipa Broza Tita s Pantovčaka.

“Ne može pobijediti jer je polovica Hrvatske odmah na početku protiv nje zbog izbacivanja Tita kao nosioca jednog antifašizma i sad ćemo mi objediniti i SDP i antifašizam i mislim da ćemo već u prvom krugu dobiti bitku protiv gospođe”, prognozirao je rezultat predstojećih predsjedničkih izbora Manolić, prenosi N1.

“Sad ćemo mi objediniti SDP i antifašizam (…). SDP je napravio stratešku platformu da kandidira jednog čovjeka jer se bira jedan predsjednik, i iza tog svog kandidata stala je čitava stranka. Stat će čitav SDP, stat će čitav antifašizam i mi možemo u prvom krugu već dobiti pobjedu”, rekao je Manolić za Jutarnji list uoči predsjedničkih izbora.

Upitan o motivima istupa kaže: “Zato što je to ono što osjećam osobno, a i hrvatski narod kada spominjemo Josipa Broza Tita. Njegovo postojanje i njegove zasluge su dovele do toga da i ona sjedi u Predsjedničkim dvorima. A ona (predsjednica KGK) umjesto da se zahvali tim povijesnim ljudima naše povijesti ona izbaci tu bistu van, iako je ta bista preživjela tri predsjednika u suverenoj državi Hrvatskoj. Tuđmana, Mesića i Josipovića.”

Manolićev najdraži političar – Andrej Plenković

Josip Manolić na svoj 99. rođendan za RTL je kazao da mu je rođendan čestitao i bivši predsjednik Stipe Mesić, a otkrio je i da mu je najdraži političar – Andrej Plenković.

“Najdraži mi je političar onaj koji je najodgovorniji – Andrej Plenković”, kazao je Manolić te dodao da mu do tog trenutka Plenković rođendan još nije čestitao.

Manolić se osvrnuo i na one kojima bi zabranio baviti se politikom.

“Pa ovi koji vrše nasilje. Degradiraju tu našu povijest. Od predsjednice pa na niže. Predsjednici bi bilo pametnije da se ne bavi politikom”, oštar je bio Manolić pa je dodao:

“Najsretniji u životu bio sam onda kad je Hrvatska bila najsretnija, a to su šezdesete godine prošlog stoljeća. Kad je hrvatsko gospodarstvo cvalo.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr