Marić predstavlja poreznu reformu: Otkrio koliko će mladih primati veće plaće

Foto: snimka zaslona

‘Dodatno povećanje minimalca? To uvijek treba biti na stolu’, kazao je ministar financija u RTL-u Danas.

Premijer Andrej Plenković u središnjici HDZ-a sazvao je predsjedništvo i Nacionalno vijeće te stranke na kojoj će ministar financija predstaviti mjere 4. kruga porezne reforme.

A prije nego je mjere predstavio HDZ-ovcima, Zdravko Marić razgovarao je s reporterkom RTL-a Damirom Gregoret.

Na početku razgovora, reporterka RTL-a pitala je ministra za priopćenje HUP-a o poreznoj reformi, odnosno činjenici da njome nisu oduševljeni.

“Sve zavisi kako promatrate, je li čaša poluprazna ili polupuna. Priča se da se nepotrebno komplicira sustav, ali to nije tako. Daje se jedna stimulasna demografska mjera”, kazao je Marić.

Marić: “Nadam se pozitivnom efektu”

Na pitanje o mjeri za mlade, odnosno činjenici da će zaposleni do 25 godina trebali u potpunosti biti oslobođeni poreza na dohodak, a samim tim i prireza ako ga je grad ili općina u kojoj žive uvela, te da bi oni između 25 i 30 godina trebali plaćati pola propisanog poreza na dohodak, Marić kaže:

“Prekid te mjere neće biti baš na rođendan, bit će jedno puno normalnije rješenje. Ja mislim da sve ovo vrijeme prepoznajemo problem u demografiji i iseljavanje mladih. Ja se nadam da ta mjera može izazvati pozitivan efekt”, poručio je Marić.

O kojem broju govorimo, pitala ga je reporterka RTL-a.

“Ukupan broj mladih u toj dobi je 370 tisuća, a onih koji su u škarama dohotka je 250 tisuća. Ne govorimo o iznosima dohotka”, kaže ministar.

Zašto ne dirate 24 posto, pitala ga je potom Damira Gregoret.

“Uvijek možemo razmišljati o nekim drugim mjerama”

“Nemam ništa protiv toga. No, u tome ima i financijski apekt, a i pitanje koga uspjevate pogoditi s tom mjerom. No, moram reći, puna su nam usta mladih, a kada su mladi s ovakvim mjerama u pitanju puna su nam usta kritika. U datim okolnostima, rast plaća u dobrom djelu djelatnosti je vođen manjkom radne snage. Uvijek možemo razmišljati o nekim drugim mjerama”, rekao je ministar financija.

O prethodna tri vala porezne reforme, Marić kaže:

“U prvom krugu je većina osjetila porast plaće. Ja osobno nisam osjetio, niti dobar dio Vlade. Ako mislite da porezne izmjene radimo zbog sebe, to ne bi bila točna konstatacija. Sve ovo vrijeme ukupno rasterećenje u 4 godine iznosi nešto više od 9 milijardi kuna”, kaže Marić.

Na pitanje je li u planu dodatno povećanje minimalca, ministar kaže:

“To nije mjera porezne politike. O tome pred kraj godine. To uvijek treba biti na stolu. Mi dajemo porezne poticaje da se povećaju plaće”, kazao je.

Reporterka RTL-a na kraju razgovora ga je upitala planira li se učlaniti u HDZ. Marić je izbjegavao odgovor:

“Idem prezentirati mjere 4. kruga porezne reforme. Sutra ćemo svima predstaviti”, kazao je na kraju Zdravko Marić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr