Mate Mijić: Plenković će sebi odane stranačke jurišnike zaposliti u novom Ministarstvu istine

Foto: snimka zaslona

Vlada Andreja Plenkovića pridružit će se Europskoj komisiji u birokratskom jurišu na lažne vijesti. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju da Hrvatska podupire donošenje Akcijskog plana protiv dezinformiranja kojemu je cilj uspostaviti monopol na istinu i kontrolirati alternativne izvore informacija koji nisu na ovaj ili onaj način vezani uz državu, piše Mate Mijić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

Daljnje dokidanje slobode medija i puzajuća cenzura nije nešto čemu se treba čuditi jer taj je proces u nas davno uzeo maha. Javne i paraprivatne kompanije kao najveći oglašivači i politika nezamjeranja vladajućima kod dobrog dijela urednika hrvatske su medije uškopili, a razni EU programi i sredstva iz fondova samo su učvrstili tu neprirodnu prisnost koja podriva temelje demokracije. Tko previše rogobori, teško će preživjeti na tržištu sa sve manje konzumenata i s ne pretjerano velikom kupovnom moći. To je turobna istina hrvatskih medija kojima veliki broj građana više ne vjeruje, kao ni institucijama koje sad dekretom pokušavaju vratiti izgubljeno povjerenje.

Jugoslavenski su komunisti nekad zaustavljali Reuters, a europski birokrati danas zaustavljaju internet. I ne samo ovim akcijskim planom, nego i Direktivom o autorskim pravima. Zatvorena i troma birokratska struktura jednostavno se ne može prilagoditi otvorenosti i brzini interneta pa mu vlastitu ograničenost pokušava nametnuti dekretom. Kao formalni se razlog ovakvih inicijativa često navode Rusi koji nikad ne spavaju. Ne stignu zato što vladaju cijelim svijetom, piše Mate Mijić za Večernji list.

Prvo su Britance obmanuli da glasuju za izlazak iz EU-a, onda su Amerikancima izabrali predsjednika, a sad će cijeloj Europi na izborima koji nikoga ne zanimaju izabrati ljude čija imena i ovlasti nitko ne zna. Da bi spriječili presudni ruski utjecaj na izbore za koje veći dio Europe nema pojma kad se održavaju, u Europskoj komisiji domislili su se – cenzure. Pravi putinovski potez u borbi protiv Putina. No građani nisu počeli gubiti povjerenje u Uniju zato što im je Kremlj preko raznih pernaroida šapnuo da bi trebali prestati vjerovati birokraciji izgubljenoj u prostoru i vremenu, nego zato što na svoje oči vide da ovakva EU nema kapaciteta nositi se ni s jednom većom krizom – financijskom, sigurnosnom i migracijskom.

Jednako tako nije ruska propaganda Hrvatima usadila nepovjerenje prema inače besprijekornom pravosuđu, prijezir prema vladi koja mutnim metodama onemogućava narodne referendume, skepsu prema Saboru koji daje povjerenje premijeru koji mu je otvoreno lagao oko Agrokora i koji fizički nasrće na oporbenog zastupnika i sumnju u dobre namjere domaćih mainstream medija koji dnevno objavljuju vladine spinove bez propitivanja. Sve je to naša realnost, s Putinom ili bez njega. Hrvati sve manje vjeruju institucijama zbog njihovih vlastitih manjkavosti koje se neće popraviti svaljivanjem krivnje na vanjske i unutarnje neprijatelje.

Implementacija će ići preko kontakt-točaka i sustava brzog uzbunjivanja na razini Europe pa se i birokracija može radovati novim radnim mjestima. Plenkoviću je sjekira doista upala u med – ima priliku uspostaviti još jaču kontrolu nad medijima dok u isto vrijeme skuplja lovorike kao veliki europejac. Nezadovoljnike će uputiti na Europsku komisiju, a sebi odane stranačke jurišnike zaposliti u novom Ministarstvu istine, zaključuje Mate Mijić za Večernji list.

Kolumnu u cijelosti pročitajte u Večernjem listu.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list