Milanović: ‘Ako treba, ravnopravnost Hrvata u BiH osigurat ćemo bezobrazno i drsko’

Milanović
Zagreb, 02.11.2022. - Svečana proslava 20. godišnjice Hrvatskog društva pisaca gdje su govorili dosadašnji predsjednici Društva Zoran Ferić, Nikola Petković i Velimir Visković, te se prigodno obratio predsjednik RH Zoran Milanović. Na fotografiji Zoran Milanović. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je večeras u Karlovcu na obilježavanju 30. obljetnice osnivanja 13. domobranske pukovnije „R“ Karlovac te dodijelio odlikovanja njezinim pripadnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su prikazane fotografije poginulih pripadnika pukovnije, Predsjednik je rekao kako su svi oni sanjali Hrvatsku, ali je njihov san naprasno i brutalno prekinut, no “zahvaljujući braniteljima i osloboditeljima mi imamo svoju državu”. „Imamo nešto što je najsvetije, ali i instrument koji nam pomaže da budemo samostalni, slobodni, da budemo neovisni u okviru mogućega, u integriranom svijetu u kojem živimo, u Europskoj uniji, gdje se moramo boriti za svoje interese i pravice. A taj instrument – to je naša država“, rekao je, prenosi Ured predsjednika.

“Ključnu i jednako važnu ulogu odigrali su hrvatski domobrani”

Predsjednik je podsjetio kako se prvi puta hrvatsko domobranstvo spominje nakon Hrvatsko-mađarske nagodbe kada su domobrane vodili hrvatski časnici koji su bili odgovorni Hrvatskom saboru i caru u Beču, ali kako je vrhunac doprinosa domobrana bio u Domovinskom ratu. „Tu su pored profesionalnih brigada – koje su udarna šaka Hrvatske vojske, ona koja je oslobađala i probijala – ključnu i jednako važnu ulogu odigrali hrvatski domobrani.

Ne samo u okolici Karlovca gdje ste doslovno branili svoj dom. Nego i u planinama Bosne i Hercegovine gdje su hrvatski vojnici ginuli do zadnjega dana, stvarali uvjete za hrvatsku slobodu, u prvom inozemstvu, na Kupresu i svim tim krajevima koji također hrvatsku slobodu znače. Bez mira, stabilnosti, reda, demokracije i pravde na tim prostorima nema niti slobodne Hrvatske. I tome danas služi hrvatska država – kao instrument da se mirnim načinom, ali odlučno, ako treba i bezobrazno i drsko, osigura ravnopravnost tom narodu. To je zadatak o kojem naši pali heroji nisu razmišljali, ali mislim da bi se s tim itekako složili“, rekao je predsjednik Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za neke stvari se moramo izboriti sami zato što nas drugi ne slušaju i ne žele čuti”

„Država smo sa sve manje ljudi, to je nedostatak, ali nije tragedija ako jasno odlučimo i shvatimo, budemo potpuno svjesni što su nam interesi, dokle možemo, gdje moramo sa saveznicima, a gdje se za neke stvari, kao država i mali narod, moramo izboriti sami zato što nas drugi ne slušaju i ne žele čuti“, zaključio je predsjednik Milanović.

Povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 13. domobranske pukovnije „R“ Karlovac, predsjednik Republike Zoran Milanović donio je odluke o odlikovanju. Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikovana je 13. domobranska pukovnija „R“ Karlovac. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovan Miroslav Željeznjak. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su posmrtno Vladimir Škrtić i Bruno Majoli te Vilim Lulić, Nikola Bakale, Cvetko Tonkli, Mijo Banjavčić, Marina Bencetić, Damir Vlašić, Damir Tuškan, Rade Gaćeša, Miroslav Župec i Dragan Fudurić, a Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovan je Dubravko Stavljenić.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili pomoćnik zapovjednika za političku djelatnost tijekom djelovanja Pukovnije Krunoslav Perković, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Republike Hrvatske umirovljeni general-bojnik Dragutin Repinc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.