Milanović: država do sada učinila maksimum koji je mogla da se ovo područje rastereti

Predsjednik Vlade Zoran Milanović koji se nalazi u obilasku poplavom ugroženih područja u Slavoniji, obišao je savski nasip u Slavonskom Šamcu i izrazio zahvalnost svima koji su se priključili akciji utvrđivanja nasipa.

“Zahvaljujem svima onima koji rade svoj posao, a naročito građanima koji, iako ovo nije njihov posao, pokazuju solidarnost i zajedništvo”, izjavio je premijer Milanović rekavši kako je država do sada učinila “maksimum koji je mogla da se ovo područje rastereti”.

Napomenuo je da je Hrvatska uputila pomoć i Srbiji i BiH za područja ugrožena poplavama. “Kad je ljudska nevolja u pitanju, treba pomoći”, rekao je premijer.

Na pitanje novinara hoće li država isplatiti odštetu stradalim područjima kazao je kako je s ministrom financija razgovarao o korištenju proračunske pričuve. “Razgovarali smo o nekim konkretnim iznosima koje ćemo utvrditi kada ovo sve prođe”, poručio je Milanović.

Štete bi, po njegovim riječima, trebale biti manje nego u Srbiji i BiH, ali kako je, rekao “šteta je šteta, i bez obzira na to kolika je velika je onima kojima je prouzročena”.

U pratnji premijera Zorana Milanovića koji se nakon Slavonskog Šamca uputio prema Županji nalaze se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić koji je ocijenio da se na terenu čini sve ne bi li nasip na Savi izdržao nadiranje savskih voda čiji je vodostaj u hrvatskom dijelu Posavine već dosegao povijesni maksimum.

“Stanje je takvo da Sava još raste, a vodostaji su pri vrhu nasipa. Utvrđujemo nasipe, ali nažalost voda još raste i to nas zabrinjava”, kazao je Plišić.

Duž savskog nasipa od Slavonskog Šamca do Račinovaca i Gunje u obrani od izlijevanja rijeke Save angažirano je nekoliko tisuća djelatnika raznih ustanova i službi, pripadnika HV, civilne zaštite HGSS-a do samih građana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: vlada rh