Opačić: činimo sve kako bi Hrvatska postala uređenije mjesto za život

Potpredsjednica SDP-a i Vlade te ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je govoreći danas na izvještajnoj konvenciji SDP-a istaknula da su svi ovdje zbog građana te da čine sve kako bi Hrvatska postala uređenije i poželjnije mjesto za život.

“Došli smo provesti naš program, prije svega red, jer samo tako država uređena, sa svim svojim specifičnostima, može se ponovno dići na noge i postati konkurentnija, uspješnija, sretnija zemlja”, kazala je Opačić na konvenciji SDP-a pod nazivom “Red, rad, rast” održanoj u Hypo centru u Zagrebu.

Da bismo to postigli moramo se mijenjati, mijenjati stare navike, odreći se starog načina razmišljanja, prečica, skrivanja i kupovanja vremena, rekla je Opačić. Istaknula je da je uvođenje reda ključna riječ koja je obilježila prvu polovicu našeg mandata.

Prvo se krenulo s uvođenjem reda u državne financije, servisiranje prikrivenih i nasljeđenih dugova u vrijeme rastrošnih vlada, odnosno kamata koji proždiru proračun, kazala je Opačić.

Upozorila je kako se treba čuvati lažnih mesija, moćnih i utjecajnih skupina, raznih lobija koji skaču na svaki povik reforme, a posebice kada treba dignuti njihova prava.

Ova zemlja je umorna od nepravde, nerada i nereda, umorna od velikih riječi u priči da nitko i ništa ne valja, interese onih koji u pozadini vuku konce na štetu malih, rekla je Opačić.

Istaknula je važnost fiskalizacije, umrežavanje državnih institucija i reforma socijalnog sustava: “Danas konačno imamo registar korisnika pravog sustava socijalne skrbe i možemo vididjeti tko vara državu i uzima novac onima kojima je potrebno za preživljavanje”.

Prvim siječnjom uveli smo zajamčenu minimalnu naknadu, do kraja godine osnovat cemo jedinstveno novčani centar koji će biti središnje mjesto za registriranje različiti naknada. Smatra tu reformu uštedom za proračun i vidi kao jedno mjesto gdje će ostarivati svoja prava.

Istaknula je i uvođenje reda u vještačenja i dodala kako je za nevjerovati koliko je do sada već otkriveno zlouporaba sustava utvrđivanja indvalidnosti.

Ukazala je na master plan bolnica koji će redefinirati nacionalnu mrežu bolnica te sređivanje popisa broja birača. Napomenula je i važnost registra branitelja te popis državne imovine i stategija njezinog upravljanja.

Ukazala je i na važnost legalizacije građevinskih objekata i novi sustav e-dozvola; učinkovitiji pravosudni sustav, integraciju pratećih službi te besplatno studiranje i sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima.

Uvođenje zdravstvenog odgoja promatra kao pravo djece na informaciju i edukaciju. Od jeseni se uvodi građanski odgoj “jer previše je zla nanijelo na ovim prostorima nerazumijevanje drugog i drugačijeg”.

Donosimo i zakon o životnom partnerstvu jer smo to obećali i zato što svaka žena i svaki muškarac u ovoj zemlji imaju pravo na osobnu sreću, i nema tog prava koje bi bilo tko smio uzeti drugom i drugačijem samo zato što je u manjini, rekla je Opačić.

Ova vlada nije “supermen”, ljudi smo sa svim svojim prednostima i manama, različitim načinima komuniciranja, ali u jednom jedinstveni – nema uljepšavanja stavrnosti, izjavila je Opčaić.

Naša osnovna misija je da Hrvatska postane uređena država, s efikasnom i racionalnom državnom upravom, napomenula je.

Provođenje strukturnih promjena nikad nije bezbolno, istaknula je, niti posao koji daje rezultate preko noći. Vjerujem u ove mjere, u ovu zemlju, u budućnost naših ljudi, ali i u snagu ove stranke.

Član predsjedništva SDP-a i Europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Neven Mimica je na konvenciji SDP-a govorio što Hrvatska znači za Europu i što Europa znači za Hrvatsku. Smatra kako ova vlada otvara vrata Hrvatskoj u Europu, što se posebno vidi pred izborima za Europski parlament gdje će se birati članovi koji će nas zastupati.

“Birači će se naći pred temeljnim izborom hoće li podržati progresivnu ili konzervativnu Europu? Članstvo u Europi nam donosi gospodarsku konkurentnost i društvenu uređenost,” ocijenio je Mimica. Rekao je kako nije realno misliti da će Hrvatska kao nova članica EU-a osjetiti sve prednosti, a kamo li u financijskoj krizi te kako je čak i u poteškoćama EU najjače svjetsko tržište, obrazovanja i socijalne svijesti.

Mimica smatra kako će se s više članova lijevog centra otvoriti novi smjerovi politike i u Hrvatskoj, osobito u današnjem vremenu koje Mimica smatra kao “doba solidarnosti, društvene odgovornosti i demokracije.”

“Osiguravamo bolji život za sve europske građane, a kvaliteta života bilo kojeg građana je kvaliteta cijele Europe. Druga strana stavlja ljude u građane prvog i drugoga reda,” kazao je Mimica i dodao kako je potrebna pobjeda liberalnih snaga i na europskoj i na hrvatskoj razini kako bi se stvorila Europa koja će jačati Hrvatsku gdje će Hrvatska rješavati globalne probleme s lokalnim učinkom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Na konvenciji su govorili i predsjednici IDS-a i HSU-a Boris Miletić i Silvano Hrelja. Miletić smatra da smo kao država zakazali po pitanju tolerancije i ulaganju u različitosti, ali da smo napravili i puno toga dobroga poput pozitivnih trendova u turizmu i restrukturiranju brodogradnje.

Hrelja je pak ocijenio kako se umirovljenici moraju politički angažirati kako bi zaštitili svoja prava. “Želimo život dostojan čovjeka, sigurne mirovine”, rekao je Hrelja te dodao kako smatra da su uveli nova kvalitetna prava u mirovinski sustav i u skladu s mogućnostima su napravili “male ali dobre korake naprijed.”

Potpredsjednik SDP-a i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je na upit novinara kako komentira da je jedini govornik među ministrima na konvenciji SDP-a danas bio ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, a ne primjerice ministar financija Slavko Linić, odgovorio kako ne može komentirati odluke koje se novinarima izvana čine puno zanimljivije, dok su “iznutra” logičnije.

Na konvenciji sam zbog reda, rasta, reda i zbog građana, a ne da objašnjavam zašto netko nije govorio i gdje tko sjedi i da građane više interesira što se desilo u zadnje dvije godine rada, rekao je Maras odbijajući kometirati to što je Linić na konvenciji sjedio u zadnjim redovima.

Govorili smo o zajedničkim, timskim rezultatima vlade, i manje je važno tko je stvarno govorio, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odgovarajući na isto pitanje.

Radi se o pozitivnim rezultatima koje smo prezentirali i onim projektima na kojima radimo, naglasio je Jakovina.

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr