Ministar Banožić: ‘HOS stvara nelagodu i provocira, a Raspudić je krajnja desnica’

Foto: fah

Prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a novinarima se obratio Mario Banožić, ministar obrane, koji se referirao na događaj na obilježavanju VRO Maslenica poručivši da su HOS-ovcima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu zahvalni za sve što su učinili, ali ne na način da provociraju ostale hrvatske branitelje i stvaraju nelagodu.

Nije pojasnio na koji način su HOS-ove ratne odore i ratno znakovlje isprovocirali branitelje, jer je jedini isprovociran bio predsjednik Milanović koji je napustio obilježavanje 28 godina od velike ratne pobjede, a kasnije su, po Milanovićevoj zapovijedi, obilježavanje morali napustiti i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga i prisutni zapovjednici.

Od strane branitelja nije stigla nikakva osuda ili zgražanje nad prisutnosti HOS-ovaca, naprotiv mnogi branitelji su bili zgroženi kako uopće jedna slavna ratna postrojba, koja je sudjelovala i u obrani oslobođene Škabrnje u operaciji Maslenica, može uopće ikome smetati.

> Dr. sc. Nazor: Legalno registriran amblem postrojbe koja je u Domovinskom ratu branila Hrvatsku ne može biti sporan

“Mi smo svi poslali jasnu poruku koja se opet pokušala izvrnuti u javnosti. HDZ pokazuje respekt prema svim ljudima koji su sudjelovali u stvaranju hrvatske države i pritom se ne vodi nikakvom isključivošću da bi išli prema ljudima koji su od početka bili pripadnici HOS-a”, rekao je Banožić novinarima prije početka zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te stranke.

HOS-ovci su, naglasio je, dali svoj doprinos i nastavili borbu za hrvatsku državu unutar službene hrvatske vojske i kao takvi sudjelovali u pobjedi i stvaranju Hrvatske.

“Tako da se nikako ne mogu poduprijeti teze koje iznose pojedini političari ili politički komentatori koje smo imali priliku pročitati posljednjih dana u medijima”, dodao je.

Banožić kaže da odavno u Hrvatskoj nije pitanje što se govori, nego tko govori.

“Ako imate s jedne strane Most, odnosno Raspudića, koji predstavlja krajnju desnicu i s druge političkog komentatora Fižulića koji predstavlja kao nekakvu ljevicu, dobivate jasnu formulaciju s kojom se HDZ već susretao na predsjedničkim i drugim izborima, gdje imate spregu ljevice i krajnje desnice koji na taj način pokušavaju stvoriti atmosferu kakva nikome ne treba”, poručio je.

Rekao je i kako je Zadarska županija, koja je organizirala obilježavanje Maslenice, potvrdila da ljudi koji su se tamo pojavili s ciljem provokacije nisu bili dio službenog protokola. To je u suprotnosti s informacijama do kojih su došli mediji nakon što su došli do popisa uzvanika za obilježavanje. Prema popisu koji je izrađen u Excel tablici i kojeg je izrađivao organizator događaja, a to je Zadarska županija, dvojica pripadnika HOS-a ipak su bili predviđeni sudionici komemoracije. Konkretno, riječ je o Elvisu Čulini i Anti Barabi Knezu. Obojica su nosili službena obilježja s natpisima ‘Za dom spremni’ postrojbe HOS-a koja je – legalna i priznata zakonom. O tome smo pisali ovdje.

Među snagama koje su krajem siječnja 1993. na poziv zapovjednika Zbornog područja Split žurno prebačene cestovnim putem s drugog (Južnog) bojišta na zadarsko, radi zaustavljanja protuudara srpskih snaga i stabiliziranja crte obrane, bila je i IX. bojna HOS-a, zapravo, po broju pripadnika to nije bila bojna, nego satnija. Tada je bila u sastavu 114. brigade HV-a na Južnom bojištu. Pod tim imenom i s amblemom HOS-a pripadnici IX. bojne HOS-a preuzeli obranu Škabrnje 28. siječnja 1993., dakle par dana nakon njenog oslobođenja i nadljudskim naporima je čak 43 dana držali u okruženju elitnih postrojbi srpske vojske.

Podsjetimo, postrojbe HOS-a dale su nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu na bojištima u Slavoniji (Vukovar, Bogdanovci, Nijemci, Vinkovci, Osijek, Čepin i dr.), Posavini (Jasenovac), Lici (Gospić i okolica), Dalmaciji (Dubrovnik – Srđ, Južno bojište, Škabrnja, Dinara) i drugdje. HOS-ove postrojbe dale su veliki doprinos obrani Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije 1992. godine, od Bosanske Posavine do Hercegovine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr