Ministar Ćorić: ‘O nabavi PET/CT uređaja znat ćemo idućih tjedana, riječ je o odluci novog ministra’

Foto: Snimka zaslona

Ja vam mogu jedino reći što se dogodilo po pitanju odluke o nabavi pet CT uređaja na razini kliničkih bolničkih centara – njih četiri: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Koliko imam informaciju, prije šest ili sedam dana, na koordinaciji Vlade, kao jednoj od razina bio je ovaj prijedlog Ministarstva zdravstva i taj prijedlog je usvojen na toj koordinaciji. Dakle, u idućem razdoblju, sljedećih tjedan, dva ili tri – možemo ga očekivati i na sjednici Vlade. Naravno, riječ je o odluci novog ministra. Pretpostavljam da je, s obzirom da je bio dio tima kolege Kujundžića, upoznat sa svim detaljima”, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gostujući u Dnevniku Nove TV govoreći o smjeni ministra zdravstva Milana Kujundžića.

 

“Logično je jedino ono što možemo zaključiti, a to je da će nabavkom takvih aparata na razini KBC-ova te bolnice moći obavljati pretrage CT-om. Ja nisam ekspert za to područje. Je li riječ o Medikolu ili nekoj drugoj firmi, pravnoj osobi koja je to do sada obavljala – ja to ne znam”, odgovorio je Ćorić.

> (VIDEO) Ravnatelj HZZO-a: ‘Odavno smo trebali nabaviti PET/CT-ove i raspodijeliti ih u sve velike gradove’

> Dr. Željka Markić: ‘Svima je jasno zašto je smijenjen ministar Kujundžić…’

> Smijenjeni Kujundžić ispričao se za ‘šlampavo’ ispunjenu imovinsku karticu – što je u njoj stajalo?

> (VIDEO) Plenković potvrdio: Novi ministar zdravstva, ako ga Sabor odobri, bit će Vili Beroš

Govoreći o PET/CT-uređajima i odgovarajući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno na pitanje zašto se plaća privatnoj ustanovi na godišnjoj razini onoliko koliko se može potrošiti na nabavku četiri uređaja, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić rekao je da HZZO plaća uslugu, da to nije ustanova koja nabavlja opremu niti oprema bolnice, već to radi ministarstvo.

“Prije privatnih ustanova, pacijente smo slali u Austriju, Tursku, Italiju, jer mi moramo brinuti o zdravlju naših pacijenata” rekao je Vukelić. Dodao je da smatra da smo odavno trebali nabaviti te PET/CT-ove i raspodijeliti ih u sve velike gradove.

“Ja sam sad ‘zaguglao’, pogledao na web stranicu HZZO-a, pa čeka se na magnet dvije godine, CT godinu dana – rekao je bivši SDP-ov ministar zdravstva Rajko Ostojić u istoj emisiji, dodajući da potpuno podržava Kujundžića u pogledu toga da PET/CT-ove treba kupiti.

Nabava PET/CT uređaja

Podsjetimo, dajući svoj mandat premijeru Plenkoviću na raspolaganje, sada već bivši ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić nazvao je napise o imovini i imovinskoj kartici organiziranom hajkom iza koje stoje interesne skupine; jedna oko nabave PET/CT uređaja i druga oko više od 100 milijuna kuna vrijednog natječaja za informatizaciju zdravstva.

“Usprkos upozorenjima i prijetnjama krenuo sam u nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila monopola privatne tvrtke, o čemu bi Vlada ovih dana trebala donijeti odluku. I nisam dopustio da se informatizacija zdravstvenog sustava u vrijednosti više od 100 milijuna kuna provede po takozvanom natjecateljskom postupku uz pregovore, već da bude otvoreni natječaj“, kazao je Kujundžić.

Za ta dva natječaja, zajedničko je prije svega – puno novca.

PET/CT u vlasništvu države, Kujundžić je zagovarao od ljetos te je prije par dana na novinarsko pitanje odgovorio kako Vlada i dalje ide u nabavku ta četiri uređaja. S prvim spomenom ove ideje mjesecima unazad Kujundžić je stao nasuprot Poliklinici Medikol, ustanovi koja je godinama jedina u zemlji imala ove aparate. Riječ je o skupim uređajima i skupoj pretrazi prije svega za onkološke pacijente, ali ne i jedino za njih, navodi Večernji list.

Milijuni kuna privatnoj poliklinici

Prvi put PET/CT je u Hrvatskoj napravljen 19. studenog 2007. godine otkad je, zaključno s lipnjem prošle godine, HZZO za tu pretragu platio ukupno 595,9 milijuna kuna od kojih većinu privatnoj poliklinici Medikol. U međuvremenu je 2012. Rebro nabavilo prvi te i dalje jedini PET/CT uređaj u javnoj bolnici u zemlji koji je ondje počeo raditi godinu kasnije. Otad do kraja lanjskog lipnja Rebro je naplatilo 110 milijuna kuna, a Medikol 256,9 milijuna od HZZO-a. Istovremeno kad i Kujundžić, u nabavku novih uređaja krenuo je i Medikol, a o toj nabavi ministar zdravstva jučer je rekao da je zbog nje dobivao prvo “dobronamjerna” upozorenja, a potom i “prijetnje” te je zbog prijetnje mu smrću, kako je rekao, netko već i osuđen. Iz Medikola su pak najavili pokretanje tužbe za klevetu, podsjeća Večernji list.

“S gnušanjem odbacujemo neutemeljene optužbe g. Milana Kujundžića. Već smo poduzeli pravne korake i podignut ćemo tužbu protiv njega zbog izrečene klevete. Pozivamo ga da podastre dokaze za svoje tvrdnje. O njegovoj vjerodostojnosti i istinoljubivosti najbolje svjedoče afere o kojima čitamo zadnjih dana i koje su užasnule ukupnu hrvatsku javnost”, ustvrdio je Ivan Rajković, predsjednik Uprave Medikola.

Natječaj za informatizaciju

Druga, kako je rekao Kujundžić, interesna skupina dolazi od natječaja za informatizaciju čiji je model pozivnog natječaja zaustavio.

“Inzistirao sam da to treba biti otvoreni natječaj što sam prezentirao prije nekih mjesec dana na Vladi. Dokumentacija za otvoreni natječaj bila je spremna oko 1. lipnja i otad tražim da se ide u natječaj. Stajala je dok nije došlo do sjednice Vlade. Kao resorni ministar moram dati suglasnost i upozoravao sam da se ne smije ići u pozivne natječaje koji mogu biti pogodovanje”, rekao je bivši ministar zdravstva odgovorivši za Večernji list kako taj natječaj raspisuje HZZO.

HZZO vodi dr. Lucian Vukelić, šef riječkog HDZ-a, koji je potvrdio kako se “razgovaralo o obliku nabave”. Naveo je da postoje 32 moguća oblika javne nabave, da su obilazili ministarstva te se na kraju usuglasili da se ipak ide na otvoreni postupak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr/dnevnik.hr