Smijenjeni Kujundžić ispričao se za ‘šlampavo’ ispunjenu imovinsku karticu – što je u njoj stajalo?

Foto: Fah

“Danas sam razriješio ministra Kujundžića. Obavili smo razgovor jučer. Imao je priliku javnosti objasniti. Ministarstvo zdravstva je bitno. Moramo se pripremiti na koronavirus. Obrana od koronavirusa je jako bitna tema. Ministar Kujundžić bio je fokusiran na teme koje nemaju veze s resorom zdravstva. On ide u Sabor. Sutra ću predložiti novog ministra. Nije mi predočio nikakve papire. Ovo su teme koje on mora objasniti da Vlada ne bude opterećena”, ustvrdio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u utorak.

> Plenković smijenio 14. ministra jer ‘nije bio fokusiran na koronavirus’

> (VIDEO) Plenković potvrdio: Novi ministar zdravstva, ako ga Sabor odobri, bit će Vili Beroš

> Dr. Željka Markić: ‘Svima je jasno zašto je smijenjen ministar Kujundžić…’

> Aferama opterećena Mrak Taritaš: Ne sjeća se zašto je 2013. tvrtki Kujundžićeve supruge isplatila 131.818 kuna

> Koje se sve afere vežu uz bivše i sadašnje članove HNS-a – stranke koja trenutno u Vladi ima čak dva ministra?

Sada već bivši ministar Kujundžić ističe pak da je njegovom odlasku prethodio orkestrirani medijski napad potaknut grupacijskim interesima, a “povod“ za napad je njegova imovinska kartica.

Mom odlasku prethodio je orkestrirani medijski napad potaknut grupacijskim interesima. „Povod“ za napad je moja imovinska kartica. Kao što je poznato, nakon formalne nomotehničke omaške u ispunjenju imovinske kartice, pri čemu nije bilo sadržajnog propusta, to jest točno sam naveo sve nekretnine koje imam jedino nisam precizno naveo broj kvadrata. Posljednjih dana, u medijima izlazi niz napada i neistina, kojima se diskreditira moj životni rad i dignitet, moja obitelj i prijatelji”, poručio je Kujundžić uz ispriku na šlampavo ispunjenoj kartici.

Kujundžić je prošli tjedan ažurirao imovinsku karticu povećavši između ostalog procijenjenu vrijednost nekih nekretnina.

Ministar je nakon medijskih napisa stao pred novinare i rekao da nema ništa sporno te da je o svemu spreman očitovati se pred svim mjerodavnim tijelima.

Uz ostalo, problematiziralo se tko je njemu i supruzi pozajmio 40 tisuća eura za kupnju nekretnine. Riječ je, kako je rekao ministar, o prijatelju iz studentskih dana, navodi HRT:

U imovinskoj kartici od 23. siječnja 2020. objavljenoj na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa vidljivo je da je Milan Kujundžić dobio pozajmicu od Mire Palaca, a navedene su sljedeće nekretnine:

Novalja

Apartman u Novalji, u vlasništvu bračnog druga, 50 m2, vrijednosti 750.000 kn, kupljen iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada.

Zagreb

Kuća u Zagrebu, u vlasništvu bračnog druga, 131,91 m2, vrijednosti 1,500.000 kn, kupljen zaduženjem kod banke (kredit),

Ivanbegovina

Kuća u Ivanbegovini, u osobnom vlasništvu, 100,00 m2, vrijednosti 650.000 kn, stečena nasljedstvom.

Zagreb

Kuća s okućnicom u Zagreb, u vlasništvu bračnog druga, 288,00 m2, vrijednosti 1,462.500 kn, kupljena od drugih izvora dohotka, novčanom pozajmicom, zaduženjem kod banke.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [142.84 KB]

Mediji su još navodili da nije do kraja jasno ni jesu li apartmani na Pagu prodani i zašto ni to nije u kartici, a ni zbog čega oranica koja u zemljišnim knjigama još glasi na njegovu suprugu nije bila unesena u imovinsku karticu. Kujundžić je napomenuo da uknjižbe na gruntovnici idu sporo, te kazao da na Pagu ima jedan apartman. “Druga dva apartmana nisu moji, bilo bi dobro da jesu, ali nisu”, rekao je Kujundžić.

Ispričavam javnosti za „šlampavo“ ispunjenu imovinsku karticu

Smijenjeni ministar Kujundžić očitovao se o svojoj smjeni i uputio priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi RH nakon 39 mjeseci na čelu Ministarstva zdravstva. Mom odlasku prethodio je orkestrirani medijski napad potaknut grupacijskim interesima. „Povod“ za napad je moja imovinska kartica. Kao što je poznato, nakon formalne nomotehničke omaške u ispunjenju imovinske kartice, pri čemu nije bilo sadržajnog propusta, to jest točno sam naveo sve nekretnine koje imam jedino nisam precizno naveo broj kvadrata. Posljednjih dana, u medijima izlazi niz napada i neistina, kojima se diskreditira moj životni rad i dignitet, moja obitelj i prijatelji.

Po već viđenom modelu, stvara se negativna percepcija u javnosti bez provjeravanja činjenica ili saslušavanja druge strane. Sve neistine sam zajedno sa svojim odvjetnikom jučer demantirao na tiskovnoj konferenciji. Isto tako je danas moj odvjetnik uputio u Vladu i Središnjicu HDZa detaljno očitovanje o svim nekretninama i zakonitom njihovom stjecanju. Naravno, isto će biti upućeno i na Povjerenstvo za sukob interesa.

U dogovoru s premijerom odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi RH i vraćam se na svoje mjesto u Sabor koje sam dobio na parlamentarnim izborima 2016. preferencijskim glasovima, kao i na svoje mjesto u KB Dubrava i Medicinski fakultet sveučilišta u Zagrebu. Sve vrijeme svog mandata radio sam teško, pošteno i najbolje što sam znao te što smatram da je u interesu za našu državu i budućnost Uz brojne poteškoće tijekom 39 mjeseci mandata ove Vlade i mog mjesta na čelu MZ donijeli smo novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, izuzetno uspješno smo povlačili sredstva iz EU fondova u iznosu oko 2 milijarde Kuna, opremajući brojne bolnice u RH, dvostruko smo povećali broj specijalizacija, povećali plaće zdravstvenim radnicima za 18%, riješili prioritetne liste čekanja za bolesnike s po život opasnim bolestima, osim u Zagrebu ustrojili smo mrežu intervencijske radiologije za pacijente s moždanim udarom u Splitu, Osijeku i Rijeci, uredili kalendar naručivanja, povećali izvršenost postupaka godišnje za 10-20%, stabilizirali financijski sustav ne povećavajući naslijeđene dugove u zdravstvu, osigurali sredstva za izgradnju bolnice u Puli i Rijeci, stabilizirali financijski sustav ne povećavajući naslijeđene dugove u zdravstvu, osigurali sredstva za izgradnju bolnice u Puli i Rijeci, napravili Nacionalni robotski centar, naglašeno povećali fond skupih lijekova, iznimno brzo uvodili inovativne lijekove i metode liječenja, otvorili Dnevnu bolnicu u Zagvozdu i započeli u Metkoviću, napravili nacionalni program protiv raka te prvi u svijetu počeli program za rano otkrivanje raka pluća, gdje su sada oči svih članica EU uprte u Hrvatsku.

Pokrenuo sam nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila zastarjele tehnologije kao i financijski štetnih odnosa i monopola privatne tvrtke, za što bi Vlada trebala donijeti odluku ovih dana. Posebice sam ponosan što sam progovorio te zajedno s Vladom i gradom Zagrebom učinio prve korake u izgradnji Nacionalne dječje i sveučilišne bolnice u Blatu.

Još jednom se ispričavam javnosti za „šlampavo“ ispunjenu imovinsku karticu, u kojoj niti jedna imovina nije skrivena, već poradi moje nesmotrenosti su napravljene formalne nomotehničke grješke. Ovu prigodu koristim zahvaliti se svim svojim suradnicima u Ministarstvu zdravstva, Premijeru i cijeloj Vladi! Također, zahvaljujem i predstavnicima medija koji su u proteklom razdoblju pratili rad Ministarstva zdravstva.

Onome tko dođe na čelo Ministarstva zdravstva želim sreću i uspjeh u radu!”, poručio je prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt