Ministar Davor Ivo Stier: Hrvatska je zajedno s Crnom Gorom i Albanijom inicirala trilateralnu suradnju na Jadranu

Foto: fah

Hrvatska je zajedno s Crnom Gorom i Albanijom inicirala trilateralnu suradnju na području gospodarstva, očuvanja okoliša, čime jača svoj položaj na Jadranu, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Stier u utorak i srijedu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, na kojem su glavne teme suradnja između EU-a i NATO-a, stanje na jugoistoku Europe, odnosi s Rusijom, suradnja s Ukrajinom te NATO-ove operacije.

“Raduje me što smo s ministrima vanjskih poslova Albanije i Crne Gore inicirali trilateralnu suradnju koju ćemo formalizirati početkom sljedeće godine kako bi ove tri jadranske zemlje pojačale suradnju na području političkog dijaloga vezano uz put Albanije i Crne Gore prema EU-u, na području gospodarske i infrastrukturne suradnje, očuvanja okoliša, pogotovo Jadranskog mora. Mislim da je to važna inicijativa kojom ćemo ojačati naš položaj na Jadranu, sigurnost Jadrana i u interesu je sigurnosti Hrvatske i njezinih susjeda”, rekao je ministar Stier u izjavi novinarima.

Stier je posebno istaknuo da je to iznimno važno, pogotovo na današnji dan kada se obilježava dan najžešćeg napada na Dubrovnik.

“Važno je to spomenuti danas, na dan kada obilježavamo najžešći napad na Dubrovnik, kada se sjećamo svih onih koji su život dali u obranu Dubrovnika i Hrvatske, kada i branitelji grada Dubrovnika obilježavaju svoj dan. Ponosni smo na naše branitelje. Istodobno, gledamo i prema budućnosti kako bismo osigurali da se to više nikada ne dogodi. Mislim da je u tom kontekstu i rasprava u Hrvatskom saboru pokazala kako je Hrvatska sposobna svojom aktivnom sigurnosnom i vanjskom politikom širiti područje sigurnosti i suradnje, a kako bi zaštitila sigurnost svojih građana”, rekao je ministar Stier.

Na upit o stanju u Bosni i Hercegovini, ministar Stier je istaknuo da je stabilnost te zemlje u interesu Hrvatske, njezinih saveznika u NATO-u i partnera u EU-u.

“Naš je prioritet da se ispune svi uvjeti, da se još jače krene prema euroatlantskim integracijama. Pred BiH je cijeli niz reformi, uključujući i reformu izbornog zakonodavstva, kako bi ona postala funkcionalnija i učinkovitija država, kao država koja će poštovati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda i građana BiH, rekao je Stier.
Dodao je da su te reforme na dobrobiti svih konstitutivnih naroda te da je i prema nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH i prema ranijoj odluci Europskog suda za ljudska prava, promjena izbornog zakonodavstva nešto što stoji pred BiH na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama i što mora riješiti.

“Ta reforma nije važna samo zbog EU-a ili članstva u EU-u nego je bitna i za učinkovitost države, za ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH, a to je i u interesu Republike Hrvatske”, kaže Stier.
Na upit hoće li Srbija sljedeći tjedan na međuvladinoj konferenciji o pristupanju osim poglavlja Javne nabave otvoriti i poglavlja Obrazovanje i kultura i Znanost i istraživanje, Stier je rekao da je o tome za svoga posjeta Beogradu govorio povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn, koji je govorio u ime svih zemalja članica, pa tako i Hrvatske.

“Naš povjerenik jučer u Beogradu nije govorio samo u ime Komisije, nego svih država članica. Mi smo se prije njegova posjeta Beogradu čuli oko toga. On je sve jasno objasnio i poslao poruku ohrabrenja da se ispune sve potrebne reforme koje se traže na putu Srbije prema EU-u”, rekao je Stier.

Povjerenik Hahn je u Beogradu rekao da će se sljedeći tjedan u Bruxellesu održati međuvladina konferencija o pristupanju sa Srbijom i da će ona biti uspješna, ne navodeći koja će se poglavlja otvoriti. Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, čija zemlja predsjedava EU-om, rekao je da je postignut dogovor oko otvaranja poglavlja Javne nabave, a da se o poglavljima Obrazovanje i kultura i Znanost i istraživanje još raspravlja.
Na upit da komentira pokušaje zaoštravanja odnosa od strane nekih političara u Srbiji, Stier je rekao da je hrvatski cilj stabilizirati prilike na jugoistoku Europe, da sve zemlje u tom području provedu potrebne reforme, da prođu proces transformacije koji je potreban za članstvo u EU-u.

“Nećemo reagirati i hvatati se za svaku udicu, nego predano raditi na ispunjavanju tih ciljeva za koje smatramo da su u najboljem hrvatskom interesu, a to je stabilno susjedstvo”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina