Ministar Kuščević o GI Narod odlučuje: ‘APIS će kontrolirati potpise, a sedmeročlano povjerenstvo će nadzirati cijeli proces’

Foto: Snimka zaslona/N1

Ministar uprave Lovro Kuščević i predsjednik uprave APIS-a (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama) Saša Bilić održali su konferenciju za medije u prostorijama APIS IT-a povodom početka provjere potpisa inicijative GI Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

(FOTO, VIDEO) Narod odučuje: ‘Ne postoji ni jedan argument da Ministarstvo uprave ne dopusti promotrače za brojanje potpisa’

Ministarstvo uprave je sklopilo ugovor s tvrtkom APIS koji će napraviti kontrolu.

“Propisana su stroga pravila kako će se vršiti kontrola potpisa. Upitni potpisi će se naknadno validirati”, rekao je Kuščević i dodao kako su zbog osiguravanja maksimalnu transparentnost i točnost provjere podataka formirali i sedmeročlano povjerenstvo koje će nadzirati cijeli proces kontrole potpisa.

Plenkovićevo odugovlačenje prebrojavanja potpisa i raspisivanja referenduma osuđuje i Venecijanska komisija

Posao je ugovoren u vrijednosti nešto od više od milijun kuna plus PDV, dodao je Kuščević i istaknuo da će se konačan iznos znati kad se svi potpisi provjere.

“Rok je 45 dana od dana predaje. Vjerujem da ćemo u tom roku imati kompletno izvješće, možda će trebati još koji dan za validaciju spornih potpisa i tada ćemo javnost obavijestiti o rezultatima ove provjere” kazao je Kušćević.

Udar na demokraciju: Prijedlog novog zakona ide za onemogućavanjem financiranja referendumskih inicijativa

“Jamčim da će se posao obaviti u skladu sa Zakonom o referendumu i da će podaci biti javno i transparentno predočeni hrvatskoj javnosti”, zaključio je Kuščević.

Javnosti se obratio i predsjednik uprave APIS-a, Saša Bilić.

“Jamčim transparentnost”, kazao je Bilić, a zatim objasnio kako će proces provjere potpisa izgledati.

“Svaki OIB će se unijeti u naš postojeći sustav. Ukoliko OIB ne odgovara imenu i prezimenu koje je upisano u registar birača, a nalazi se u knjizi  potpisa, taj potpis nije valjan”, pojasnio je.

Apis će se baviti samo OIB – om, odnosno valjanim potpisima, istaknuo je Bilić.

Na upit zbog čega nisu odobreni promatrači na zahtjev GI Narod odlučuje, Kuščević je ponudio odgovor:

“Mogućnost promatranja od strane ikoga ne postoji u Zakonu o referenduma. Također, javilo nam se nekoliko tisuća građana koji ne podržavaju ovu inicijativu, i oni su isto htjeli prisustvovati provjeri i brojanju potpisa.”

Ministar uprave Lovro Kuščević na koncu je zaključio:

“Još jednom šaljem poruku, a naročito onima koji su zagađivali medijski prostor proteklih nekoliko desetaka dana, koji su izrazili sumnju u nepristranost države, državne uprave i javnih službenika u ovaj posao, da je to krajnje neopravdano. Sumnjati u državnu upravu, u djelatnike Ministarstva uprave i Ministarstva unutarnjih poslova, djelatnike APIS-a, djelatnike nezavisne agencije za zaštitu osobnih podataka u najmanju ruku nije primjereno.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr