Ministar Marić o Europskoj banci za obnovu i razvoj: ‘Može pomoći i cijelom zapadnom Balkanu’

Zagreb, 24.04.2019 - 12.sjednica Hrvatskog sabora započela je aktualnim prijepodnevom, na kojem zastupnici postavljaju pitanja članovima vlade. Na fotografiji Zdravko Marić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Hrvatski ministar finanancija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu u Sarajevu kako je važno to da financijske institucije poput Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) nastave intenzivno djelovati na području zapadnog Balkana jer je to pretpostavka gospodarskog jačanja te regije i otvaranja njene europske perspektive, što je izravan interes Hrvatske kao neposrednog susjeda.

Ministar Marić predvodi hrvatsko izaslanstvo na trodnevnoj godišnjoj skupštini EBRD-a koja se održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Programom je predviđeno i njegovo izlaganje na panelu zakazanom za četvrtak, na kojemu će govoriti o iskustvima Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Za hrvatske je medije ministar Marić kazao kako institucije poput EBRD-a imaju iznimno veliku ulogu u jačanju gopodarstava država koje pretendiraju na članstvo u EU.

Podsjetio je na na činjenicu da je EBRD tijekom dva desetljeća u Hrvatsku uložila 3,8 milijardi eura, a više od polovica tog iznosa dano je privatnom sektoru.

“To je prilično važno za ovakvu financijsku insituciju čiji je Hrvatska dioničar pa će odlučivati i o budućim aktivnostima banke”, kazao je Marić.

Najavio je kako će sarajevsku konferenciju, koja je okupila više od dvije i pol tisuće sudionika, iskoristiti i za brojne bilateralne susrete s bankarima i predstavnicima gospodarskog sektora kako bi im predstavio stanje u Hrvatskoj i mogućnosti za nova ulaganja, sve s ciljem jačanja gospodarstva i poboljšanja životnog standarda građana.

“Prezentiramo što je učinjeno. U protekle tri godine imamo stabilni rast (BDP-a) od gotovo tri posto, uspjeli smo konsolidirati javne financije, smanjuje se javni dug i troškovi kamata, a kreditni rejting se popravio”, podsjetio je Marić dodajući kako uz takve argumente očekuje nastavak uspješne suradnje s predstavnicima inozemne financijske i poslovne zajednice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina