Ministar pravosuđa: Opasno je i kad se pobornike tradicionalne obitelji blati kao zaostale primitivce

Foto: Fah

Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je u intervjuu Večernjem listu da nije za pobačaj i da je pobornik tradicionalne obitelji.

Što kažete na stajalište koje je Hrvatska zauzela u raspravi o ljudskim pravima unutar Vijeća EU? Idemo li nizbrdo u zaštiti ljudskih prava?

Pobornik sam tradicionalne obitelji i mislim da je ona temelj društva. Smatram da je opasno da svakoga tko zastupa takav stav napadamo i držimo zaostalim primitivcem. Zar nije diskriminacija ako takva shvaćanja i stajališta blatimo ili prema njima razvijamo mržnju? Zašto se ta pitanja ne bi mogla rješavati na referendumu ili u Saboru? Ne mislim da se time ograničavaju ljudska prava. Uostalom, u Hrvatskoj istospolne zajednice imaju potpuno jednaka prava kao i ostali.

Treba li zabraniti pobačaj?

Ustavni sud se na zanimljiv način očitovao o tome. Ja nisam za pobačaj, ali po našem zakonu on je dopušten do određenog vremenskog razdoblja. Jesam li ja sretan s time ili ne, nije čak ni bitno. Imamo zakon koji je na snazi, ali sada po odluci Ustavnog suda i određenu obvezu da se izmijeni. Radujem se što se pojavio stav da pobačaj ipak treba tretirati kao izuzetak. Trebat će vremena da se izuči odluku Ustavnog suda jer je opsežna.

Javnost komentira da obično potkraj tjedna morate na put prema jugu. Spajate li službena s privatnim putovanjima?

Za putovanje u Hrvatskoj nikada kao ministar nisam uzeo dnevnicu niti to planiram. Živim odvojeno od obitelji i nastojim spojiti posao i obitelj, što se mojoj supruzi nikako ne sviđa. Naravno da putovanja ili obveze na jugu nastojim organizirati subotom ili nedjeljom, iako sam veliki protivnik rada nedjeljom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list