Je li trans muškarac Noah Kraljević izigrao i ustavno zaštićen brak kao zajednicu žene i muškarca? Ministarstvo pravosuđa ne želi otkriti

Noah Kraljević
Foto: snimka zaslona

Kako smo već pisali afera Zambija otvorila je niz ozbiljnih pitanja oko funkcioniranja pravne države, a među njima i pitanje kako tzv. transrodna osoba i homoseksualna osoba mogu posvojiti dijete, budući da transordna osoba ne smije posvojiti dijete ni u Hrvatskoj ni u Kongu. No uz to pitanje, otvara se i pitanje u kojem su statusu transrodni Noah Kraljević i njegova partnerica Ivana Kraljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Starešina: Srećom, postoji Zambija. Da rasvijetli trulež hrvatskih institucija
> Afera Zambija: Osmero Hrvata optuženo za pokušaj trgovanja djecom
>Kako je akterica afere Zambija izigrala zakone: ‘Transrodna’ osoba ne smije posvojiti dijete niti u Hrvatskoj niti u KonguI

Narod.hr uputio je upit glede toga Ministarstvu pravosuđa:

“Naime, s obzirom da ‘transrodne’ osobe ne mogu posvojiti dijete ni u Hrvatskoj ni u DR Kongo, a Noah Kraljević je prema hrvatskim zakonima kao osoba ženskog spola dobila zakonite dokumente s oznakom muškog spola, nalaze li se Noah Kraljević (45) i njezina partnerica Ivona (36) u Matici vjenčanih osoba ili u registru životnog partnerstva?”, pisali smo Ministarstvu, na što smo dobili očekivani birokratski odgovor koji podrazumijeva zaštitu osobnih podataka.

Ministarstvo se pozvalo na GDPR

“Temeljem članka 44. Zakona o državnim maticama pravo uvida u državne matice, u nazočnosti matičara, dopustit će se osobi na koju se ti podaci odnose ili članovima uže obitelji ili posvojitelju odnosno skrbniku, a drugoj osobi samo kad ima za to na zakonu zasnovan pravni interes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, prema članku 36. Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, pravo uvida u registar u nazočnosti matičara dopustit će se osobi na koju se ti podaci odnose, a drugoj osobi koja dokaže postojanje pravnog interesa.

Osim toga, državne matice i registar životnog partnerstva sadrže osobne podatke te su kao takva kategorija podataka/informacija zaštićeni posebnim propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka. Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka), u recitalu 1. definirana je zaštita pojedinca s obzirom na obradu osobnih podataka kao temeljno pravo. Člankom 5. Uredbe propisana su načela obrade osobnih podataka prema kojima, među ostalim, osobni podaci moraju biti zakonito, pošteno i transparentno obrađivani s obzirom na ispitanika.

Sijedom navedenog, Ministarstvo pravosuđa i uprave nije u mogućnosti dostaviti tražene podatke“, stoji u odgovoru Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Noah Kraljević izigrao i ustavno zaštićeni brak kao zajednicu žene i muškarca?

To je pitanje od posebne važnosti kada se uzmu dvije stavke Ustava. Prva iz 2013. godine, zahvaljujući referendumu udruge U ime obitelji kaže kako je brak zajednica žene i muškarca. Međutim, postavlja se pitanje zaobilazi li se ta definicija slijedom toga što je Ustavni sud 2021. godine zakon koji omogućuje ‘promjenu spola’ kastracijom odnosno sterilizacijom, odnosno mastektomijom i uzimanjem muških/ženskih hormona ili pukom izjavom osobe da ‘živi u drugom rodnom identitetu’  proglasio ustavnim.

Ustavni sud tako je fundamentalno i do apsurda promijenio značenje pojmova muškarac i žena, i to do te mjere da se svakoj preminuloj osobi potencijalno i ne može odrediti spol, budući da biološki spol osobe ne mora odgovarati njegovom “rodnom identitetu”.

Prema tom zakonu, Noah Kraljević, biološka žena koja je napravila mastektomiju i počela uzimati hormone kako bi dobila brkove i bradu, u službenim je dokumentima označena kao osoba koja je muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom kontekstu, sasvim je moguće da se na osobu koja je obavila tzv. “operaciju promjene spola” ili izjavom promijenila spol, iako se nalazi u partnerstvu s osobom istog biološkog spola – ne gleda kao na osobu u “istospolnoj vezi”, nego kao dvije osobe različitog spola u bračnoj vezi, iako je referendum pokrenut 2013. godine upravo zaštitio brak, kao heteroseksualnu zajednicu dviju osoba različitog (biološkog) spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.