Je li trans muškarac Noah Kraljević izigrao i ustavno zaštićen brak kao zajednicu žene i muškarca? Ministarstvo pravosuđa ne želi otkriti

Noah Kraljević
Foto: snimka zaslona

Kako smo već pisali afera Zambija otvorila je niz ozbiljnih pitanja oko funkcioniranja pravne države, a među njima i pitanje kako tzv. transrodna osoba i homoseksualna osoba mogu posvojiti dijete, budući da transordna osoba ne smije posvojiti dijete ni u Hrvatskoj ni u Kongu. No uz to pitanje, otvara se i pitanje u kojem su statusu transrodni Noah Kraljević i njegova partnerica Ivana Kraljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Starešina: Srećom, postoji Zambija. Da rasvijetli trulež hrvatskih institucija
> Afera Zambija: Osmero Hrvata optuženo za pokušaj trgovanja djecom
>Kako je akterica afere Zambija izigrala zakone: ‘Transrodna’ osoba ne smije posvojiti dijete niti u Hrvatskoj niti u KonguI

Narod.hr uputio je upit glede toga Ministarstvu pravosuđa:

“Naime, s obzirom da ‘transrodne’ osobe ne mogu posvojiti dijete ni u Hrvatskoj ni u DR Kongo, a Noah Kraljević je prema hrvatskim zakonima kao osoba ženskog spola dobila zakonite dokumente s oznakom muškog spola, nalaze li se Noah Kraljević (45) i njezina partnerica Ivona (36) u Matici vjenčanih osoba ili u registru životnog partnerstva?”, pisali smo Ministarstvu, na što smo dobili očekivani birokratski odgovor koji podrazumijeva zaštitu osobnih podataka.

Ministarstvo se pozvalo na GDPR

“Temeljem članka 44. Zakona o državnim maticama pravo uvida u državne matice, u nazočnosti matičara, dopustit će se osobi na koju se ti podaci odnose ili članovima uže obitelji ili posvojitelju odnosno skrbniku, a drugoj osobi samo kad ima za to na zakonu zasnovan pravni interes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, prema članku 36. Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, pravo uvida u registar u nazočnosti matičara dopustit će se osobi na koju se ti podaci odnose, a drugoj osobi koja dokaže postojanje pravnog interesa.

Osim toga, državne matice i registar životnog partnerstva sadrže osobne podatke te su kao takva kategorija podataka/informacija zaštićeni posebnim propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka. Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka), u recitalu 1. definirana je zaštita pojedinca s obzirom na obradu osobnih podataka kao temeljno pravo. Člankom 5. Uredbe propisana su načela obrade osobnih podataka prema kojima, među ostalim, osobni podaci moraju biti zakonito, pošteno i transparentno obrađivani s obzirom na ispitanika.

Sijedom navedenog, Ministarstvo pravosuđa i uprave nije u mogućnosti dostaviti tražene podatke“, stoji u odgovoru Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Noah Kraljević izigrao i ustavno zaštićeni brak kao zajednicu žene i muškarca?

To je pitanje od posebne važnosti kada se uzmu dvije stavke Ustava. Prva iz 2013. godine, zahvaljujući referendumu udruge U ime obitelji kaže kako je brak zajednica žene i muškarca. Međutim, postavlja se pitanje zaobilazi li se ta definicija slijedom toga što je Ustavni sud 2021. godine zakon koji omogućuje ‘promjenu spola’ kastracijom odnosno sterilizacijom, odnosno mastektomijom i uzimanjem muških/ženskih hormona ili pukom izjavom osobe da ‘živi u drugom rodnom identitetu’  proglasio ustavnim.

Ustavni sud tako je fundamentalno i do apsurda promijenio značenje pojmova muškarac i žena, i to do te mjere da se svakoj preminuloj osobi potencijalno i ne može odrediti spol, budući da biološki spol osobe ne mora odgovarati njegovom “rodnom identitetu”.

Prema tom zakonu, Noah Kraljević, biološka žena koja je napravila mastektomiju i počela uzimati hormone kako bi dobila brkove i bradu, u službenim je dokumentima označena kao osoba koja je muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom kontekstu, sasvim je moguće da se na osobu koja je obavila tzv. “operaciju promjene spola” ili izjavom promijenila spol, iako se nalazi u partnerstvu s osobom istog biološkog spola – ne gleda kao na osobu u “istospolnoj vezi”, nego kao dvije osobe različitog spola u bračnoj vezi, iako je referendum pokrenut 2013. godine upravo zaštitio brak, kao heteroseksualnu zajednicu dviju osoba različitog (biološkog) spola.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.