Geopolitička analiza: Vučićevo odlikovanje Putina preko Dodika?

putin vučić dodik
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Kao svjedoci vremena znamo i vidimo da se od političkog djelovanja Slobodana Miloševića „pa na ovamo“ nastavlja serija bitka – što ratnih – što hibridnih, za uspostavu, makar, Male-velike Srbije na prostoru bivše SFRJ, piše u novoj geopolitičkoj analizi za Narod.hr Tonči Mirić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Dodik odlikovao Putina jer pokazuje ‘patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj’
>Republika Srpska mora biti ukinuta – osam glavnih argumenata ZA
>Dodik o odcjepljenju: Otići ćemo sigurno, ali na cipelama nosimo 49 posto BiH

U tom kontekstu prenosimo vam „nove, prilično obuhvatne, epizode tog dugogodišnjeg srbijanskog fašistoidnog serijala“ a u kojem je do sad poginulo više od 150.000 ljudi (uključivo i presuđeni i nepresuđeni genocid u BiH).

Ujedno napominjemo da taj, doduše pomalo modificirani / prilagođeni „ratni scenarij“, upravo koristi Ruska Federacija u agresiji na Ukrajinu…

*

Tragom vijesti po kojoj je ministar obrane Republike Srbije Miloš Vučević iznio da „iduće godine moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja“, treba istaći da je to Vučević poručio ovih dana, tj. uoči i povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a, koji se „slavi“ (9. siječnja. 2023.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Vučević je iznio: “Kao što zajedno obilježavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, tako i ovog 9. siječnja šaljemo poruku da godine pred nama moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja, jer u općoj krizi s kojom se svijet suočava, jedino su sloga i jedinstvo garant slobode”.

Istakao je i da jedinstvo Republike Srbije i RS(BiH) garantira zaštitu srpskog naroda na Kosovu – koji je stalno izložen nasilju, teroru i provokacijama od institucija samoproglašenog Kosova. …”Vi (misli na bosanske Srbe) najbolje razumijete što su neotuđiva prava jer se 31 godinu borite za njih, ne ugrožavajući prava drugih. Srbija će uvijek biti s vama!”, zaključio je Vučević, a prenosi Klix.ba.

Republika Hrvatska

Ovih je dana izvjesni hrvatski policajac, kako su potvrdili u MUP-u RH, na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima tamošnje vojske, “radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije (vjerojatno tzv. „ratni raspored“), bez da je o tome obavijestio svog neposredno nadređenog rukovoditelja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretnije, radi se o 21-godišnjem policajcu koji ima dvojno državljanstvo, a pozvan je pismenim putem u vojarnu Vojske Srbije u Sremskoj Mitrovici. S obzirom na navedeno, predmetni je policajac, nakon par godina službe u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj, rješenjem od 7. 11. 2022. godine, udaljen iz službe, jer je “teško naštetio interesima službe i njenom ugledu”.

Ujedno, Danas.hr piše i da opisano ponašanje mladog hrvatskog policajca nije izolirani slučaj, odnosno da je u Vojsku Srbije prema nepotvrđenim informacijama po „ratni raspored“ pozvano još najmanje 15 hrvatskih policajca.

Kosovo

Više od 300 kosovskih policajaca (etničkih Srba) iz četiri općine sa sjevera Kosova nedavno je podnijelo ostavke u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici – „zbog nezadovoljstva potezima kosovskih vlasti“… U javnim medijima nije pronađen podatak jesu li predmeti kosovski policajci, osim odora, vratili državi Kosovo i naoružanje!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH

Milorad Dodik, predsjednik RS/BiH, ponovo je nizom provokacija izazvao tenzije. O njegovom se ponašanju na društvenim mrežama oglasila i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja smatra i predlaže da bi cijela EU, zajedno s RH, Dodika trebala proglasiti nepoželjnom osobom!

Naime, “Zbog odlikovanja agresora (Vladimira Putina), zbog velikosrpskih pretenzija i četničkog (fašističkog) pozdrava, zbog negiranja genocida i nečovječnog ponašanja Dodika bih proglasila personom non grata u EU…“, napisala je Kosor na Twitteru.

Naime, Dodik je odlikovao ruskog predsjednika Putina za “patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj”. Kontroverzije je izazvao i proslavom Dana RS-a, s čime vlasti toga entiteta nastavljaju, unatoč tome što je taj praznik Ustavni sud BiH, prije 8 godina, proglasio neustavnim.

Osim toga, Dodik je na akademiji u Banjoj Luci, istim povodom, održao govor u kojem je nastavio sa svojom izazivačkom retorikom, kazavši da je došlo vrijeme da se “objedini srpski narod” kako bi živio u jednoj državi. Također, u tom je govoru nazvao Hrvate i Bošnjake “pokatoličenim” i “islamiziranim” Srbima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Ruski prosvjednik policiji: ‘Uhitite Putina, a ne mene’; Podrška Ukrajini diljem svijeta
> Geopolitička analiza: Kontinuitet velikosrpske politike od Pašića do 90-ih

No, ipak, na te je Dodikove nacionalističke i separatističke, odnosno fašističke provokacije, i na njegovu odluku da u povodu dana RS/BiH dodijeli odličje ruskom predsjedniku Putinu, primjereno, tj. oštro reagiralo veleposlanstvo SAD u BiH!

Naime, u izjavi veleposlanstva istaknuto je – kako je odličje Putinu, koji je odgovoran za agresiju na Ukrajinu i stradanje tisuća civila, dokaz da Dodik odbacuje euroatlantske vrijednosti, baš kao što i obilježavanjem 9. siječnja – kao protuustavnog praznika, gura RS “na opasan put”.

U konačnici objave američkog veleposlanstva – objavljenoj na Twitteru, istakli su i da će “Republika Srpska samo uništiti sebe i one oko sebe, gurajući fatamorganu o nezavisnosti“!

Naravno, u ovom se kontekstu može odmah prokomentirati kako Zapad spomenute Dodikove provokacije možda shvaća kao Putinov „poziv“ na sukob / rat na ZB, a što „svjesno“ i donekle – ignorira.

Naime, u tome bi bila razlika Zapada od Rusa, koji su 24. veljače 2022. „naivno zagrizli sličnu zamku / ‘navlakušu’“. Dakle, sažeto napisano, Zapad se „po defaultu“ ponaša sukladno logici liberalnog kapitalizma – koji „na sve načine“ teži novim tržištima i izvorima sirovina, dok su Rusi – na te i takve provokacije neodgovarajuće odgovorili – robusnom agresijom na Ukrajinu, vođeni idejom „krvi i tla“!

Crna Gora – Putinov je plan da prozapadna, NATO-ovska CG mora nestati!

Podsjećamo da je Aleksandar Vučić u trenutku kada je CG izglasala obnovu svoje neovisnosti 2006. g. najavljivao da će oni (velikosrbi) za 10-20 godina opet referendumom ostvariti zajedničku državu”. S obzirom na to da je taj vremenski termin na izmaku a prosrpske su snage u „geopolitički atraktivnoj“ CG u naletu i žele ostvariti svoj naum – razmotrimo koliko su daleko ili blizu od tog cilja…!

Naime, u ovom je trenutku CG najnestabilnija država na ZB, jer je Putin preko Vučića pokušava istrgnuti iz NATO saveza!

Slično je mišljenje našem, za podgoričku, suverenističku, Portal Analitiku iznijela i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica europskih poslova RH, Vesna Pusić, kazavši da se mnogo govori o dizanju tenzija na granici između Kosova i Srbije, terorističkim i vandalskim ekscesima na sjeveru Kosova pa se, tvrdi, „CG nekako izgubila iz fokusa, a što je pogrešno i opasno“.

>Hrvat Vuksanović napustio vladu Crne Gore nakon uklanjanja spomen-ploče dubrovačkim logorašima
> Crna Gora na nogama zbog pokušaja stvaranja ‘srpskog svijeta’

Naime, izjavila je „Kosovo je, naravno, osjetljiva točka i trebat će još neko vrijeme da se stabilizira. Ali, Kosovo ima nekorumpiranog, vrlo sposobnog i snažnog premijera (Albin Kurti), država i društvo su homogeno opredijeljeni za put prema EU i NATO članstvu i, bez obzira na suprotstavljenost pozicije i oporbe, postoji temeljno slaganje oko strateških ciljeva zemlje“.

Glede CG, ukazala je na – tamošnje snažno nazadovanje, u posljednje dvije i pol godine, tj. otkada su prosrpske stranke preuzele vlast. Pojasnivši kako smatra da je na djelu pokušaj da se CG izvuče iz NATO-a ili, ako se to pokaže neizvodljivim, da se CG pokuša pretvoriti u „malog Trojanskog konja“ unutar NATO. Ujedno, kazala je i da se nastoji spriječiti njeno napredovanje i ulazak u EU, a za sve je to najviše zainteresiran Putinov režim. Ustvrdila je i da je (praktično i izvršno) za destabilizaciju CG najzainteresiraniji Vučićev režim, pri čemu mu pomaže i SPC, i to najčešće kroz negiranja crnogorske državnost…

Pusić je također upozorila da je CG problem koji treba riješiti, „iako nitko nema prave volje i vremena da se sada time bavi, kad smo suočeni s ruskom agresijom na Ukrajinu“. Navela je i da je „CG tipični primjer malog problema koji će, ako se bude dovoljno dugo ignorirao, prerasti u veliki“.

Zaključno je Pusić sugerirala da se u CG trebaju raspisati izbori kako bi se crnogorski državljani izjasnili tko je za CG a tko je za Srpski svijet, ukazavši na pozitivan primjer Baltičkih država koje su „imale slične probleme (s Rusima), a sada su uspješno integrirane u EU i danas su funkcionirajuće demokracije“.

> Hoće li brod kojeg je Crna Gora otuđila u Domovinskom ratu biti vraćen Hrvatskoj?
> Geopolitička analiza: Snaga Rusije je u nuklearnim glavama i u vlastitoj kreaciji povijesti

No, glede političke situacije u CG, osim prethodno prepričanog mišljenja, postoje i drugačija – „još pesimističnija“ razmišljanja.

Po njima, činjenica jest da je CG u posljednjih nekoliko godina postala Vučićeva medijska kolonija, s obzirom na to da je više od 90% svih medija, pod izravnim je nadzorom Vučića.

Ujedno, Vučićeva je medijska, obavještajna i crkveno-politička invazija na CG već dala rezultate i to kroz destabilizaciju države, odnosno kroz njeno političko inkliniranje prema Istoku, tj. prema Srbiji i Rusiji (što je primjerice vidljivo i kroz nedavno odbijanje pravnih sugestija Venecijanske komisije / EU i sl.).

Također, spomenuta „hibridna invazija na CG“ upućuje na potrebu za žurnim suzbijanjem tamošnjih prosrpskih / proruskih „specijalnih aktivnosti“, no, kako se nažalost čini – glede toga je zamjetna potpuna indolentnost najvećeg broja crnogorskih saveznika – u EU i NATO-u!

Dakle, s obzirom na iznijeto na Crnogorcima je da se, narodski rečeno, uzdaju „u se i u svoje kljuse“, te da proučavaju hrvatski primjer pobjede nad istim neprijateljem. No ipak, u tom se suverenističkom sklopu, možda može sagledati i nedavni susret Predsjednika CG Mile Đukanovića s, na ZB utjecajnim, turskim predsjednikom R. T. Erdoganom. Indikativan je i njegov (Đukanovićev) „zagonetni kontakt“, detektiran preko javnih izvora, u talijanskom Bergamu i/ili Švicarskoj!?

S obzirom na navedeno, moguće je da će ishod sljedećih izbora biti okrunjen pobjedom prosrpskih / proruskih stranka a što znači da bi „CG bila vraćena na Miloševićeve postavke iz 1991. g.“, odnosno da bi mogla biti prva država koja bi napustila NATO savez. Naime, ovdje se otvara pitanje u kolikoj je mjeri NATO „stao i stoji iza svoje članice“!?

UMJESTO ČVRSTIH ZAKLJUČAKA – ostaju nam „špekulacije“

Čini se da Vučić u Moskvu „šahovski napisano“ šalje „figuru“ Dodika po novi red destabilizacijskih poteza (a koje će morati izvršavati na ZB), pod krinkom uručenja odličja RS/BiH Vladimiru Putinu. (Naime, Vučić i Putin su se prošlih godina sastali 20-tak puta…!)

Naime, ne može se isključiti da Putin preko Vučića želi inducirati / započeti rat na ZB, a što Vučić u svoj bitci za veliku Srbiju „balansirajući“ odugovlači, čekajući rusko napredovanje u Ukrajini. Navedeno, ujedno „naplaćuje“ Zapadu – raznim ustupcima „u otvorenim razgovorima iza zatvorenih vrata s, pretpostavljamo, američkim veleposlanikom Ch. Hillom, u Beogradu“.

Nadalje, Zapad s druge strane, očito u CG (zaključujući po pravilima logike – temeljem javnih izvora), kao geopolitički najvažnijoj državi na ZB „igra na prozapadne velikosrbe / četnike / fašiste /, a ne na crnogorske suvereniste uključivo i tamošnje manjine, moguće – uvažavajući srpske brojeve i potencijale“.

Dakle, ovdje ne možemo sa sigurnošću isključiti mogućnost da se radi o Vučićevoj svojevrsnoj „dvostrukoj kombinaciji“ prema Zapadu – u smislu zamjene „dobivanja srpskog utjecaja u CG – za mir na Kosovu, uz naknadni ulazak Srbije u NATO“, dok bi se ustvari radilo o kupovini vremena do raspleta rata u Ukrajini!?

No, ako bi ta pretpostavka bila točna, time bi Zapad (SAD) riskirao prihvaćanje promjene granica na ZB a to opet znači – rat, s time da bi ga po ovom „scenariju“ izazvao Zapad ali opet u Vučićevom cilju uspostave Velike Srbije. (Izvjesno je da bi se objema pretpostavkama za rat EU protivila – „jer ne zna gdje bi Srbi stali“!)

> Geopolitička analiza: Zapad počinje shvaćati geopolitičku igru Moskve i Beograda s ciljem izlaza na Jadran?
> Crna Gora kao ratni plijen Velike Srbije – tko je bio junak, a tko izdajnik?

Također, ako bi navedena hipoteza bila točna, odražavala bi zanemarivanje činjenice da su tamošnji „’prozapadni’ i ‘proruski’ četnici samo dio – tj. glumci / igrači u političkoj koreografiji – koju su vjerojatno osmislile i nadziru Vulinova BIA-e i ruski FSB-a (sukladno strateškim zapovijedima iz „ratnih kabineta“ Moskve i Beograda)!

I konačno, čini se da ove dvije agencije kreiraju i nadziru hibridni rat koji se vodi širom ZB. (Podsjećamo, hibridni je rat nastavak rata drugim sredstvima – gospodarskim, političkim, telekomunikacijskim i sl. osvajanjem prostora!)

*

Dakle, ako se ostavimo „špekulacija“, ostaje nam kao notorno da je

1. zajednički nazivnik svih problema u regiji projekt Velike Srbije (koja već ima pod oružjem oko 80.000 vojnika i to Srbija – 50.00 + 30.000 – RS/BiH);

2. Projekt se realizira pod Putinovim sigurnosnim kišobranom;

3. Zapad sve to (predmetni projekt) tolerira u ime – nama za sada, još nejasnih konačnih ciljeva!?

Naime, da Zapad želi, mogao bi sve te Vučićeve i Putinove destabilizacijske aktivnosti na ZB zaustaviti i to na način da počne financijski i politički pomagati državama susjedima Srbije – uz njeno istodobno sankcioniranje.

Na taj bi način, projekt Velike Srbije nastavio, financirati samo Putin – jeftinim energentima, ali ne više i „Chemberlainovski“ Zapad.

Ujedno, time bi se opisana Vučićeva i Putinova destruktivnost vratila u svoje ishodište i u konačnici bi dovela do demokratizacije Srbije!

O autoru

* Tonči Mirić završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, bivši je djelatnik hrvatskog sigurnosnog sustava, te analitičar specijaliziran za Balkan, i države bivše Jugoslavije. Područja interesa: međunarodna politika / odnosi, geopolitika, vojna pitanja i strategije.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.