Ministar uprave o iznosima koje je omogućio ‘Lex Kuščević’: ‘Do kraja kampanje HDZ će potrošiti oko 3,95 milijuna kuna’

Zagreb, 16.01.2019 - Aktualnim prijepodnevom poèela je 11. sjednica Hrvatskog sabora. Na fotografiji Siniša Hajdaš Donèiæ, Peða Grbin, Arsen Bauk, Lovro Kužèeviæ, Nikola Grmoja.

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević rekao je u ponedjeljak kako HDZ za potrebe kampanje za izbore za Europski parlament nije tražio niti primio ikakve financijske donacije istaknuvši da su stranačke financije konsolidirane.

> Od moguća 4 milijuna koja im je omogućio ‘Lex Kuščević’: SDP, HDZ i Amsterdamska potrošili najviše na promidžbu

> Prof. Podolnjak o ‘Lex Kuščević’: ‘Krši se Ustav RH, ovaj Zakon donosi se isključivo da bi vladajući imali na raspolaganju 4 milijuna kuna pred europske izbore’

> (VIDEO) Zbog Vladinog odbijanja stotine amandmana, Hasanbegović zatražio višednevnu stanku radi konzultiranja s Jelenom Veljačom

> ‘Lex Kuščević’ donosi se da bi HDZ imao više novaca za promidžbu za EU izbore – Most podnio 888 amandmana kako bi im to onemogućio

> (VIDEO) Nakon 38-sati obrazlaganja 888 Mostovih amandmana s 81 glasova za i 0 protiv izglasan ‘Lex Kuščević’

“HDZ za potrebe ove kampanje niti je tražio niti primio financijske donacije. Financije stranke su se konsolidirale, imamo konstantne prihode od članarina i tijela u kojima naši vijećnici i saborski zastupnici obnašaju svoju dužnost. Niti smo se trudili niti je potrebno u ovom trenutku prikupljati donacije jer iz svojih redovitih prihoda financiramo našu kampanju”, rekao je Kuščević novinarima nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu Centra dijeljenih usluga upitan je li točno da HDZ nije imao donacija u kampanji za europske izbore.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je na svojim internetskim stranicama osim o troškovima promidžbe objavio i izvješća o cijeni za medijsko oglašavanje te o primljenim donacijama stranaka.

HDZ je izvijestio da nije imao donacija, SDP-u su donatori uplatili 26 tisuća kuna, Mostu 21 tisuću, Živom zidu 20.500 kuna, Bandićevoj listi gotovo 520 tisuća kuna.

Na pitanje kako to da su za promidžbu za Europske izbore potrošili 1,5 milijuna kuna dok je SDP za tu svrhu potrošio 2,6 milijuna kuna, Kuščević je odgovorio kako to pokazuje da bolje gospodare i s javnim, a tako i stranačkim novcem.

Procijenio je i da će do kraja kampanje HDZ potrošiti oko 3,95 milijuna kuna.

Kuščević je, upitan što može poručiti radnicima brodogradilišta Uljanik koji su danas ostali bez posla, podsjetio da su cijelu prošlu godinu svi djelatnici u brodogradilištima primali plaću iz hrvatskog proračuna. Naveo je i kako se nije našao strateški partner koji bi na odgovarajući način bez opterećenja hrvatskog proračuna i drugih poreznih obveznika izvršio sanaciju brodogradilišta. Podsjetio je i na odluku Trgovačkog suda u tom slučaju izrazivši nadu kako i u stečaju postoji model koji može osigurati dio radnih mjesta i nastavak proizvodnje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina