Prof. Podolnjak o ‘Lex Kuščević’: ‘Krši se Ustav RH, ovaj Zakon donosi se isključivo da bi vladajući imali na raspolaganju 4 milijuna kuna pred europske izbore’

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski sabor u srijedu, među ostalim, nastavlja s Lex Kuščević kojim HDZ-ova Vlada Andreja Plenkovića nastavlja iz proračuna uzimati novac za političke stranke.

> Plenković i Kuščević nastoje novim zakonom građanima dodatno otežati organiziranje referendumske inicijative (1)

U ime obitelji već se nekoliko godina zalaže protiv financiranja političkih stranaka iz državnog proračuna ovako visokim iznosima i prema broju zastupnika, ne uzimajući u obzir broj građana koji su dali glas nekoj stranci. Nema novaca za povećanja plaća učiteljima, za zdravstvo, ali i početkom 2019. Odbor za Ustav bez rasprave donosi odluku o dodjeli 56,4 milijuna kn za političke stranke, a narodne referendume koče s brojnim preprekama i otežavanjem doniranja građana.

> Usvojen zakon prepisan od SDP-a o financiranju referenduma: Za njega glasovali i HDZ-ovci koji su prije 3 godine bili protiv

> (VIDEO) Vlada uputila Saboru Nacrt prijedloga zakona o financiranju referenduma: Ubuduće će DIP izricati administrativne sankcije

Novim Kuščevićevim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma se, među ostalim, regulira financiranje referendumskih aktivnosti što do sada nije bilo uređeno niti jednim propisom.

Ovim prijedlogom Zakona HDZ i SDP žele spriječiti građane da financiraju vlastite referendume.

> (FOTO, VIDEO) U ime obitelji: Zakon o financiranju stranaka je Plenkovićevo oružje protiv referenduma

“Građanska referendumska inicijativa koja nastaje ad hoc izjednačava se s političkom strankom koja ima administraciju i zaposlenike i dobiva mjesečno 35 000 kuna po zastupniku iz državnog proračuna. Postavljaju se prepreke za same organizatore, koji su u najvećem dijelu građani volonteri, koji trebaju u roku od osam dana nakon završetka prikupljanja potpisa podnijeti čak četiri različita izvješća”, upozorio je krajem siječnja Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, te istaknuo da je ovaj Zakon Plenkovićeve Vlade zapravo prepisani prijedlog SDP-a od prije tri godine protiv kojeg je HDZ tada glasovao.

> Odbor za Ustav bez rasprave donio odluku o dodjeli 56,4 milijuna kn za političke stranke

> Potpredsjednica DIP-a: ‘Financiranje građanskih referenduma trebalo je urediti Zakonom o referendumu, a ne Zakonom o financiranju političkih stranaka’

Tijek rasprave pratite u nastavku:

17,15 sati Rasprava je završena, o prijedlogu zakona će se glasovati kada se za to steknu uvijeti, poručio je

17,10 sati U završnoj riječi u ime kluba Mosta, prof. Podolnjak je istaknuo da je problematična činjenica da predlagatelj (op. ministar uprave Lovro Kuščević) inzistira na žurnoj primijeni novog zakona. Podolnjak upozorava da ovo ničim nije opravdano, no smatra da je razlog činjenica da se prema novom zakonu promidžba za predstojeće europske izbore može platiti iznosom od 4 milijuna kuna, dok se prema sadašnjem zakonu promidžba može platiti iznosom do milijun kuna. Mi smo podnijeli 888 amandmana na ovaj Prijedlog zakona. Protiv smo odredbi koje prisiljavaju lokalna tijela da u proračunu izdvoje iznose za političke stranke prema ovom zakonu, odnosno retroaktivno. Protivimo se i odredbama iz ovog zakona, a to je da kada nezavisni zastupnik/vijeća pređe u neku stranku, da se njegov novac prenosi u tu stranku. To je mogući izvor korupcije. Određene odredbe su protivne Ustavu zbog čega sam zatražio mišljenje Odbora za Ustav, zaključio je Podolnjak.

16,42 sati Trebali bi u jednakom položaju biti oni koji se zalažu da referendumski odgovor bude ZA i oni koji se zalažu za PROTIV, poručio je SDP-ov Bauk te je dodao da i jedni i drugi trebaju imati mogućnost financiranja donacijama

16,18 sati  Tko je mag kriminala, ako ne Savez komunista, kazao je Stevo Culej replicirajući SDP-u ističući da su oni ukinuli Zakon o porijeklu imovine

15,49 sati 

SDP-ov Gordan Maras u pojedinačnoj raspravi kazao je da su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i HDZ sinonimi za prevare u izbornim kampanjama.

15,21 sati

Branimir Bunjac također upozorava da je očito skrivena namjera vladajućih što više ograničiti referendumske inicijative.
“Pitanje referenduma se ne može vezati uz pitanje financiranja političkih stranaka. Stranke dobivaju iz proračuna stotine milijuna kuna. Političke stranke su proračunski korisnici a referendumske inicijative su građanske inicijative koje se ne financiraju iz proračuna. Ovo pitanje referenduma trebalo je odvojiti u poseban zakona vi ste ga strpali u isti koš s političkim strankama, s kojim motivima, skriveni su, a to je da se referendumske inicijative pokušaju što više ograničiti.”

15,02 sati

Branimir Bunjac (Živi zid) ističe da ovi prijedlozi zakona nemaju jedan s drugim veze. Strankama koje imaju puno novca daje se još više novca. “Šaljemo poruku da je najisplativije zanimanje u Hrvatskoj – biti političar”.

“Što se tiče referenduma – Vlast očito uvijek vidi neku opasnost u bilo kakvom referendumu. Oni će se uvijek izvlačiti na inicijativu Narod odlučuje, ali recite mi koji je problem je npr. u ovoj sindikalnoj inicijativi. Vidimo da se sad uvode različite birokratske prepreke. Uvodi se nebulozna odredba da ako fizička osoba ima nekakve dugove ne može donirati za referendumsku inicijativu. Imamo institut zaštićenog računa i što vas briga za što će neka osoba trošiti svoj novac. Država je uzela što ima pravo uzeti i nakon toga pustite ljude na miru, kažete da pojedinac može kupiti kruh i mlijeko ali ne smije financirati referendum? EU također ne podnosi referendume. Narod ima drukčije mišljenje od vlada. Vlada ne želi dopustiti mišljenje naroda. Švicarska ima 12 referenduma godišnje, bit ćemo samo Švicarska po nošenju satova. Čemu toliki strah? Ali kad je referendum bio za ulazak u EU onda se mogao promijeniti čak i Ustav. To je to licemjerstvo koje prožima ovaj Zakon. Dati političarima još više novaca i ograničiti što više utjecaj samih birača na donošenje odluka.”

14,51 sati

Miro Bulj (Most) ističe da bi bilo dobro da je u Saboru bio ministar Lovro Kuščević i obrazložio ovo kršenje Ustava, te podsjetio na članak Ustava kako se biraju predstavnici naroda.

“Nema ministra, nemamo mišljenje Odbora, a što ova vlast radi po pitanju referenduma, to je sumrak demokracije, sumrak kršenja Ustava. Što ste napravili s referendumom Narod odlučuje? Je li netko od vas zastupnika vidio nevažeće potpise? Nije nitko! Kolegice i kolege iz većine, vi ste glasovali da se ne provede taj referendum. Posebnim zakonom treba uredit referendum. To je ustavna obveza ovog visokog doma. Referendum, izravnu demokraciju uredimo posebnim zakonom, da i naš narod može izravno odlučivati kao u Švicarskoj i drugim zapadnim demokracijama. Malo prije izbora za EP mijenjate zakon o izbornoj promidžbi, miješajući referendum, koji otežavate, kršite Ustav. Mi moramo olakšati ljudima da se izjasne slagali se mi ili ne s pitanjem. Da bi se izbjegao referendum za promjenu izbornog zakona, čak se pojavila priča iz Vlade i premijera Plenkovića i Lovre Kuščevića da se zbog stabilnosti ide na relativnog pobjednika na gratis mandate kao što je bilo u fašističkoj Italiji ili u Jugoslaviji za vrijeme Karađorđevića. Mi raspravljamo o tome da prihvatimo zakon koji se mijenja uoči europskih izbora, umjesto da je predsjedavajući povukao prijedlog. Molim i predsjedavajućeg Reinera da povuče ovaj Zakon i prekine sjednicu.

14,40 sati

Goran Beus Richemberg u ime Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a poručuje da će predložiti amandman i ne će podržati ovakav prijedlog.

14,30 sati

Peđa Grbin (SDP) nabraja razloge zašto SDP ne će podržati ovaj zakon, ističe da treba ići u treće čitanje i podsjeća na upozorenje prof. Podolnjaka o odluci slovenskog Ustavnog suda o zloporabi proračunskog novca za protureferendumsku kampanju.

Vlada ne smije nastupati protiv građanskih inicijativa

13,39 sati

Robert Podolnjak (Most) pita kako će ovaj novi zakon stupiti na snagu nakon raspisivanja izbora, znači usred izborne kampanje. “U pravilu gotovo ovaj novi zakon ne mijenja iznose koji se mogu maksimalno utrošiti u pojedinim izborima, ali indikativno baš za ove izbore koji su pred nama se povećavaju sredstava s 1,5 milijuna na 4 milijuna kuna, bez odgovarajućeg obrazloženja. Bili smo uvjereni da se ovaj Zakon neće moći primjenjivati za ove izbore za Europski parlament, za izbore koji slijede. Postoje preporuke Venecijanske komisije da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u izbornoj godini, a mi ovaj Zakon mijenjamo neposredno prije odluke o raspisivanju izbora za nekoliko dana. I umjesto da Odbor za zakonodavstvo odgovori na moja pitanja o retroaktivnosti i donošenju zakona usred kampanje, meni predsjednica Odbora odgovara da oni imaju amandman kojim će odgovoriti na moje primjedbe”, upozorava. “Obrazloženje je da se dorađuje izričaj da bi se odredbe ovog zakona mogle primjenjivati što prije s obzirom na sadržaj koji uređuju. Obrazloženje je u jednoj rečenici potpuno suprotno što Ustavni sud nalaže za takvo stupanje na snagu. Mislim da čak i ovaj USUD, u kojem nemam preveliko povjerenje, ne bi ovakvo obrazloženje mogao prihvatiti, ali to ne opterećuje predlagatelja, već prepušta Odboru za zakonodavstvo. Ovaj zakon donosi se isključivo da bi vladajući i njihov koalicijski partner umjesto 1,5 milijuna kuna u predstojećoj izbornoj promidžbi imali na raspolaganju 4 milijuna kuna, žele ostvariti što veći utjecaj na birače, ali to je protiv Ustava”, ističe Podolnjak.

“Spremni ste sve prekršiti da biste mogli potrošiti 2,5 milijuna više u predstojećim izborima. Svi amandmani koje ćemo podnijeti padaju u sjenu ovog drastičnog kršenja Ustava RH. Protiv smo i ovakve promjene Zakona o referendumu. Uvodite i neke nove institute.
Uvodite institut protureferendumske inicijative. Želite regulirati onu inicijativu koja predlaže referendum, međutim protureferendumske inicijative, ovim Zakonom, uopće nisu regulirane. Podsjećam na trenutačnu sindikalnu referendumsku inicijativu o izmjeni nekih odredbi zakona o mirovinskoj reformi, poštuju sve odredbe Zakona o referendumu, ali što je s onim subjektima, naročito Vlada i ministarstva, koji će aktivno istupati protiv sindikalnog referenduma, njihova aktivnost nije regulirana. Već i sada se u medijskim istupima sučeljavaju. Predstavnici sindikata će morati obrazložiti svaku kunu, ali Vlada će voditi aktivnu kampanju protiv referenduma, koristiti proračunska sredstva za protureferendumsku kampanju, ona ne će morati ništa. Po svim smjernicama i Venecijanske komisije nedopustivo je da Vlada koristi državne resurse, proračunski novac, i vodi kampanju protiv nekog građanskog referenduma . To uopće ne regulirate ovim prijedlogom zakona. Slovenski Ustavni sud ukinuo je neke odredbe Zakona o referendumu, poništio je rezultat jednog referenduma u Sloveniji jer je Vlada koristila proračunska sredstva da bi vodila protureferendumsku kampanju. Sud je rekao da Vlada nije smjela koristiti jedan euro iz državnog proračuna jer je to novac svih građana da bi ga koristila protiv neke referendumske inicijative.
O tome nema slova u vašem prijedlogu, a nedvojbeno je da će Vlada svaki dan istupati protiv referenduma i koji je već pokrenut. Hoće li biti u istom ravnopravnom položaju sindikati koji će morati svaku lipu donacija i utroška morati obrazložiti i Vlada koja ne će morati obrazložiti ništa! A mogući su i neki drugi subjekti koji će istupati protiv referenduma. Sve ostalo što sada nisam mogao reći obrazložit ću u amandmanima”, zaključio je Robert Podolnjak.

13,34 sati

Robert Podolnjak poziva na povredu Poslovnika i upozorava na kršenje Ustava RH.

13,34 sati

Josipa Rimac kaže da će odgovoriti na kraju i pita Klisovića da ne zna od kuda mu iznos od 5 milijuna kuna.

13,32 sati

Joško Klisović (SDP) upozorava da se zakon donosi brzo, neuobičajeno, i da na sumnje trebamo dobiti odgovor. “Odakle strankama 5 milijuna kuna za promidžbu?”

13,31 sati

Anđelko Stričak (HDZ) kritizira oporbu i brani Vladin prijedlog.

13,28 sati

Marko Sladoljev (Most) podsjeća na činjenicu da je u Saboru bila rasprava o registru pravih vlasnika tvrtki koju su vladajući prolonirali za godinu dana a sada tvrde da će se ovim Zakonom povećati transparentnost političkih stranaka i referendumskih inicijativa, “što je licemjerno”.

13,26 sati

Gordan Maras (SDP) ističe da HDZ želi sve podrediti sebi i koliko će se novca u kampanji moći trošiti. “Ovo je debelo balkanski HDZ i ispričavam se narodima s Balkana što sam ih uvrijedio”.


13,15 sati

Miro Bulj (Most) poziva državnu tajnicu Josipu Rimac da povuče zakon, jer je “to udar na demokraciju”.

13,24 sati

Robert Podolnjak iz Mosta ističe da je ovaj zakon primjer kako se zakoni ne bi trebali donositi, nedopustivo je da se donosi zakon kojim se povećavaju sredstva za nedavne izbore.

13,20 sati

Nikola Grmoja (Most) ističe da izražava nezadovoljstvo kako se donosi ovaj Zakon, da se poveća iznos za HDZ kojim se financirati kampanju, Zakon kojim će se onemogućiti građanski referendumi i traži tajnicu Rimac da povuče Zakon.

13,20 sati

Gordan Maras (SDP) ističe da treba upozoriti Vladu na ovu količinu povredu Poslovnika.

13,19 sati

Tomislav Sokol (HDZ) tvrdi da nije povrijeđen Poslovnik.

13,19 sati

Miro Bulj također upozorava da HDZ želi povećati iznos za financiranje političkih stranaka.

13,19 sati

Nikola Grmoja ističe da nema uvjeta za nastavljanje sjednice i da HDZ želi povećati iznos koju će utrošiti u kampanju za europske izbore, a nisu ispunjeni uvjeti.

13,18 sati

Robert Podolnjak javio se za povredu Poslovnika te upozorava da se ne radi o maloj proceduralnoj pogrješki.

13,17 sati

Sabor nastavlja s raspravom koju vodi potpredsjednik Sabora Furio Radin.

12,15 sati

Potpredsjednik Petrov odobrava stanku od jednoga sata.

12,13 sati

Ivan Pernar iz Živog zida kaže da Zakon birokratizira i formalizira, te uništava demokraciju. “Na kraju ćemo postati kao Amerika, gdje zapravo onaj koji ima više novaca i pobjeđuje. Do sada se također jasno moglo vidjeti tko je donator, ali sada će se za doniranje morati sklapati poseban ugovor. To je maltretiranje”.

12,11 sati

SDP-ov Davor Bernardić traži stanku i pita vladajuće koji im je motiv dizanje troškova kampanje. “Od kud vam pare, možda iz crnih fondova? Od kud novci ministrici Žalac? Što se tiče referenduma nije ni čudno da nestanu i glasački listići. Vi ste na strani nacionalnih manjina samo kad vam treba njihovih osam ruku” i dodaje da SDP neće dopustiti da nijedan referendum ugrozi prava nacionalnih manjina.

12,08 sati

Tomislav Sokol (HDZ) također traži stanku i odbacuje Grmojine tvrdnje.

12,06 sati

Nikola Grmoja (Most) ističe da je cilj onemogućiti referendum i povećati iznos koji bi HDZ trebao potrošiti na europskim izborima te traži stanku kako bi se konzultirali oko daljnje rasprave jer je jasno da vladajući krše Poslovnik kojim se nastoji u potpunosti onemogućiti referendum. “Vidjeli smo kakav je odnos vladajućih prema referendumu, oni žele onemogućiti izjašnjavanje građana na referendumu. Stekli su ogromna financijska sredstva i žele povećati sredstva za svoju kampanju, a na crno će se potrošiti i puno veći iznos. Imamo i suspenziju medijskih sloboda”.

12,03 sati

Mostov Robert Podolnjak najavio je obraćanje Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, jer ističe da u Zakonu ima retroaktivnosti i povratnog djelovanja.

12,00 sati

Potpredsjednik Sabora Božo Petrov moli predlagača da se izjasni o povredama poslovnika. Josipa Rimac odbacuje tvrdnje da je Poslovnik povrijeđen. SDP-ov Gordan Maras također navodi povredu poslovnika i traži povlačenje akta. Miro Bulj kaže da je cilj otežati referendum, i očekuje da tajnica povuče prijedlog.

11,55 sati

Državna tajnica, HDZ-ova Josipa Rimac iznosi obrazloženje za Kuščevićev Zakon.

11,54 sati

Robert Podolnjak iz Mosta upozorava da je prekršen Poslovnik Hrvatskog sabora i to čl. 176. i 193. “jer predlagatelj u svojem konačnom prijedlogu Zakona nije poštivao odredbe koje se odnose na odredbe koje imaju retroaktivno djelovanje, a to su odredbe u čl. 100 i u čl. 97. Odredbe koje će retroaktivno djelovati na jedinice lokalne samouprave koje su već donijele proračun i na subjekte koji su dužni podnositi izvješća Državnom izbornom povjerenstvu za razdoblje koje je već u tijeku a mi smo u mjesecu ožujku. Prema Poslovniku predlagatelj je bio dužan posebno obrazložiti opravdanost povratnog djelovanja pojedinih odredbi i također je trebao imati mišljenje nadležnog Odbora za Ustav i Odbora za zakonodavstvo što ne postoji u konačnom prijedlogu obrazloženje povratnih odredbi i prema tome prekršen je Poslovnik”.

11,52 sati

Počinje rasprava o o Konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma drugo čitanje, P.Z. br. 519 – predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske.

11,45 sati

Nikola Grmoja (Most) tražio je od ministra Butkovića komentar na ministricu Žalac i njezinu povezanost sa šibenskim poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem, vlasnikom tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car, a čija je tvrtka “Jolly Autoline” dobila natječaj u Splitu za nabavku 34 autobusa koji Europska unija nepovratno financira sa 74,25 milijuna kuna.
Ministar je odbacio Grmojine navode.

11,38 sati

Ministar Oleg Butković daje završnu riječ. Odbacuje tvrdnje da je postupak oko Luke Gaženica bio netransparentan i da je bilo povrede Zakona. Što se tiče Luke Perna poručuje da će primiti građane u Ministarstvu.

11,36 sati

Branimir Bunjac (Živi zid) ističe da su građani Pelješca ljuti što se gradi novo trajektno pristanište Perna, te poziva ministra da primi nezadovoljne građane i pokuša naći bolje rješenje.

11,22 sati

Miro Bulj u ime Kluba Mosta postavlja pitanje kako upravljamo našim prostorom i da je upitnik nad lukom Gaženica u koju je bilo već uloženo 2,1 milijarde kuna i podsjeća da je tražio tematsku sjednicu. “Tražio sam odgovor zbog čega se netransparentno želi dati u koncesiju ova luka od strateškog značaja data turskoj stranoj tvrtki, te dobit ide u strane džepove. Tko je tu podmazan. Mi nismo dobili ovdje odgovore.”

11,19 sati

Potpredsjednik Sabora Božo Petrov izriče Sabini Glasovac opomenu zbog povrede poslovnika.

11,15 sati

Sabina Glasovac (SDP) replicira Boriću, podsjeća da ulogu Ivice Račana i Zorana Milanovića što se tiče odluka o lukama, te ponavlja pitanje zašto se daje u koncesiju nešto u što je već uloženo 2,1 milijarde kuna, poziva na povredu poslovnika zbog, kako navodi, Borićeve laži, na što ju potpredsjednik Sabora Božo Petrov upozorava da se iznošenjem neistina ne čini povreda poslovnika.

11,04 sati

HDZ-ov Josip Borić ustvrdio je da Miro Bulj možda nije ni pročitao Zakon te se pridružio tvrdnjama HDZ-ovih kolega i pohvalama HDZ-ovog ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

11,00 sati

Miro Bulj (Most) ponovno upozorava da nije dobio odgovor zašto se na taj način dala koncesija turskom investitoru, na što mu Branko Bačić odgovara da su mu on i HDZ-ova Grozdana Perić objasnili.

> Bulj: ‘Ministar Butković mora ispostaviti račun o zadarskoj luci Gaženica’

10,45 sati

Branko Bačić (HDZ) brani državno pogodovanje koncesionarima.

10,35 sati

Miro Bulj (Most) upozorava na problem Luke Gaženica i pita ministra što je s koncesijom i zašto se pogodovalo stranom turskom investitoru.

10,25 sati

Počinje rasprava o Prijedlogu zakona o provedbi Uredbe (EU) 2017/352 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. veljače 2017. o uspostavi okvira za pružanje lučkih usluga i zajedničkih pravila o financijskoj transparentnosti luka, P.Z.E. br. 595. kojeg predstavlja ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

10,23 sati

Sabor završava sa slobodnim raspravama i prelazi se na dnevni red.

10,18 sati

Željka Jozić (Klub zastupnika HDZ-a) govori o temi nasilja u obitelji. “Veseli me da je ova Vlada otvorila vrata svim udrugama koje se ovim problemom bave”.

> Peternel: Prosvjednika Plenkovića kao demokršćanskog vođu očekujemo i na Hodu za život!

> (FOTO) Plenković se pridružio prosvjedu protiv svoje Vlade te se pohvalio ratifikacijom IK: Učinili smo ono što SDP-ova vlada nije

10,13 sati

Tomislav Žagar (Klub nezavisnih zastupnika) ističe problem gradnja škola.

10,06 sati

Peđa Grbin (Klub zastupnika SDP-a) podsjeća HDZ na obveze dužnosnika i slučaj ministrice Gabrijele Žalac. “Zakon kojeg donosi Hrvatski sabor propisuje da postupaju na jedan način za što njih nije briga. Prometna nezgoda može se dogoditi svakom, ali ne može se baš svakome dogoditi da svoje dokumente ne provjeri godinama i sjeda za volan. Ona naprosto ne razumije da je njena dužnost veća od građanina RH, njena odgovornost je veća kao i kada pred svoju kuću parkira vozilo vrijedno 50.000 eura. Ministrica mora znati kad pred svojom kućom ima takvo vozilo mora dati dobro opravdanje. Ona za takvo ponašanje mora dati obrazloženje, mora znati da se ne smije skrivati iza svojih roditelja kad se od nje traži objašnjenje o tom vozilu i da bi medijima trebala jasno dati do znanja kako je kupljeno to vozilo i vlasništvo vozila koje je parkirano pred njezinom kućom. Ovo više nije samo pitanje vozačke dozvole, vlasništva nad vozilom, ovo je pitanje njezine odgovornosti. U svakoj normalnoj zemlji ovakvo ponašanje ministrice davno bi zaslužilo odlazak, a na vama je kolege iz HDZ-a odgovornost da to osigurate i pokažete da za vas odgovornost nije nepoznat pojam”.

> (VIDEO) Ovako ministrica Žalac opravdava luksuzni automobil u svom dvorištu, a koji nije u imovinskoj kartici!

> Hrstić: ‘Plenković je trebao prihvatiti ostavku ministrice Žalac jer su se poklopile dvije stvari – nesreća i nevažeća vozačka dozvola’

10,01 sati

Dragana Jeckov (Klub zastupnika SDSS-a) govori o položaju žena na tržištu rada i podsjeća na program Zaželi.

> Jezikoslovci i ustavni stručnjaci: u Saboru se treba govoriti hrvatskim jezikom

> Evo što je odgovorio Odbor za Ustav o uporabi srpskog jezika u Hrvatskom saboru

9,55 sati

Željko Glasnović (Klub zastupnika Neovisnih za Hrvatsku) upozorava na položaj hrvatskih vojnika u Libanonu pri misiji Ujedinjenih Naroda.

9,50 sati

Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika GLAS-a) iznosi problem dodjele doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i podsjeća Damira Borasa rektora Sveučilišta u Zagrebu na položaj Sveučilišta na sveučilišnim ljestvicama. “Mi imamo uskoro u Zagrebu dr. Bandića”.

> Marinko Jurasić: Zašto Index očajnički brani Anku Mrak Taritaš?

9,46 sati

Ines Strenja Linić (Klub zastupnika Mosta): “Jučerašnji Dan socijalnog rada prošao je potiho. Posljednjih tjedana njihova je djelatnost pod posebnim povećalom javnosti. Sustav je unatoč najavljenim reformama centraliziran. U sustavu socijalne skrbi nedostaje najmanje 2000 djelatnika, 7200 djelatnika brine za oko pola milijuna korisnika.”

9,37 sati

Hrvoje Zekanović (Hrast) upozorava na zaboravljenog zaštitnika Hrvatskog sabora i zaštitnika Hrvatske, te je čestitao jučerašnji blagdan sv. Josipa. Dalje je spomenuo govor mržnje i dvostruka mjerila kad je riječ o Jasenovcu i Bleiburgu, te se osvrnuo neke poteze Nenada Stazića i Milorada Pupovca. “Svaka žrtva je jednakovrijedna i svaki zločin treba osuditi. Nisam još čuo kolegu Milorada, ali ni Stazića da je osudio komunistički režim. Nikad nismo čuli ispriku za one zločine koji su se događali nedavno u Domovinskom ratu. Zanemaruje se vijest da je zločin na Novom Zelandu počinjen motiviran četničkim pjesmama. Vlada ne reagira na rehabilitaciju četništva.”.

9,30 sati

Branimir Bunjac (Klub zastupnika Živog zida): “Zašto se krediti ne otpisuju svima podjednako nego odabranima, zašto se hrvatski građani ni nakon smrti ne mogu riješiti duga, a za odabrane može. zašto se dugovi ne otpisuju umirovljenicima, zašto se baš uoči izbora rade ovakvi modeli, kupuju li se glasovi i odrađuje li se kampanja proračunskim novcem. Nije moguće otplaćivati dugove u kojima su kamate previsoke. Imamo ogromni porezni dug a Vlada ga misli riješiti objavom liste dužnika. Hrvatska treba novi model ekonomije u kojoj će dugovi postati plativi”.

Predlaže se i uvođenje informacijskog sustava za nadzor financiranja, putem kojeg će subjekti nadzora dostavljati nadležnim tijelima financijske izvještaje. Ti bi izvještaji bili objavljivani na jedinstvenom mjestu – web stranici Državnog izbornog povjerenstva.

Novim se zakonom utvrđuju i kriteriji za određivanje visine iznosa sredstava koje su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne osigurati u proračunu za redovito godišnje financiranje političkih stranaka.

Uređuje se i način raspoređivanja sredstava političkim strankama iz proračuna, za redovito godišnje financiranje. Novac bi se raspoređivao prema broju dobivenih zastupničkih mjesta, odnosno mjesta u predstavničkom tijelu jedinice samouprave, prema konačnim rezultatima izbora. Sada se novac raspoređuje prema trenutku konstituiranja predstavničkog tijela.

Izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga definira se pojam novih psihoaktivnih tvari te omogućuje ministru zdravstva donošenje naredbe o njihovoj zabrani, dok se industrijska konoplja definira kao sorta konoplje s niskim sadržajem THC-a (ukupno do 0,2 posto i manjim), čime se omogućava korištenje cijele biljke u industriji.

Definiranje pojma “novih psihoaktivnih tvari” neophodno je radi pojave i vrlo brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u Europskoj uniji i Hrvatskoj koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju, navodi se u obrazloženju zakona.

Na dnevnom redu u srijedu su i izmjene Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija u prvom čitanju kojima se on usklađuje s EU direktivom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina