Evo što je odgovorio Odbor za Ustav o uporabi srpskog jezika u Hrvatskom saboru

Foto: Snimka zaslona

Na upit koji je Narod.hr postavio o tome je li saborska zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) prekršila hrvatski Ustav kada je u Hrvatskome saboru govorila srpskim jezikom, iz Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora odgovorili su kratkim dopisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Zastupnica SDSS-a u Hrvatskom saboru govorila na srpskom jeziku: Koji je službeni jezik ove institucije?

“Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora je 26. listopada 2017. godine zaprimio zahtjev “Platforme suverenista, za reakciju po predmetu kršenja odredbi hrvatskog Ustava, zakona i saborskog Poslovnika” – Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara, Udruga žene Domovinskog rata – Zadar, Građanska inicijativa Ivo Pilar, Udruga 100%-tnih HRVI Domovinskog rata, Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH te 9. studenoga 2017. godine “Prijavu protiv kršenja Ustava RH” – Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije.” odgovorili su iz Odbora.

Također, u nastavku navode kako će o stajalištu Odbora biti obavješteni gore navedeni podnosioci zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor time nije odgovorio na sljedeća postavljena pitanja:

1. Je li predstavnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov govorom na srpskome jeziku prekršila Ustav Republike Hrvatske?

2. Hoće li i na koji način reagirati Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ako je:
a) zastupnica Jeckov prekršila Ustav RH i
b) akademik Željko Reiner (HDZ) kao predsjedavajući Hrvatskog sabora propustio reagirati na kršenje Ustava RH i/ili Poslovnika Hrvatskog sabora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Hoće li Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav upozoriti Službu za medije Hrvatskoga sabora koja je za Narod.hr na naš upit: “koji je službeni jezik u Hrvatskom saboru? Ako se za govornicom Hrvatskoga sabora govori drugim jezikom, osim hrvatskoga, je li potrebno osigurati prevodilačku službu i prijevod?”, upućen 6. listopada 2017. odgovorila istoga dana sljedeće:

“Člankom 12. Ustava Republike Hrvatske propisano je da je u Republici Hrvatskoj uslužbenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo. Budući da se Vaše pitanje odnosi na uporabu svoga jezika zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, upućujemo Vas na ustavne odredbe o tome pitanju. U glavi III. Ustava (Zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda), u članku 15. pripadnicima svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj jamči se ravnopravnost. U čl. 15. Ustava, u stavcima 3. i 4. zakonodavac je omogućio političko predstavništvo nacionalnih manjina te, među ostalim, i slobodu služenja svojim jezikom. Sloboda javne uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina, osim Ustavom RH, u našoj se zemlji ostvaruje i na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (članak 10. – Pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo slobodno služiti se svojim jezikom i pismom, privatno i javno, uključujući pravo na jeziku i pismu kojim se služe isticati oznake, napise i druge informacije u skladu sa zakonom.), Zakona o obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina te međunarodnim ugovorima kojima je RH potpisnica. Nacionalna ravnopravnost, u skladu s člankom 3. Ustava, jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka u Republici Hrvatskoj.

Odbor nije odgovorio niti na pitanje jesu li upoznali predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića (HDZ) s hrvatskim Ustavom i Poslovnikom Hrvatskoga sabora s obzirom da je novinarima 31. listopada 2017. izjavio da je zbog ovog slučaja tražio pravno tumačenje od nadležnih saborskih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Doc. dr. sc. Mato Palić o srpskome u Saboru: Prekršen je Ustav Republike Hrvatske

Podsjećamo, ustavnopravni stručnjak doc. dr. sc. Mate Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku potvrdio je za Narod.hr da je saborska zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) prekršila hrvatski Ustav i to jer je u RH u službenoj uporabi hrvatski jezik, te da se ravnopravna uporaba jezika i pisma nacionalnih manjina odnosi isključivo na lokalnu razinu u kojoj je najmanje jedna trećina pripadnika te nacionalne manjine, no ne i na
državne institucije na nacionalnoj razini – što je u ovom slučaju Hrvatski sabor.

> Dr. sc. Željko Jozić: Dragana Jeckov u Saboru nije govorila hrvatskim standardnim jezikom

> Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH: “Stop srbijanskoj jezičnoj agresiji na Hrvatsku”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Što o srpskom jeziku u Hrvatskom saboru kaže Gordan Jandroković?

> Branitelji: Tražimo raspravu oko bespravne uporabe srpskog jezika u Hrvatskom saboru

> Platforma suverenista: Govorom zastupnice Jeckov na srpskome u Saboru krši se Ustav, zakon i Poslovnik Hrvatskog sabora

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [257.76 KB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.